Adulţii se confruntă des cu această problemă, iar stilul modern de viață stă la baza apariției acestei afecțiuni. Hemoroizii la adulți sunt mult mai frecventi decât hemoroizii la bebeluși și copii. De asemenea, tind să aibă cauze diferite. Dar simptomele afecțiunii pot fi similare pentru ambele grupe de vârstă.
Hemoroizii sunt nişte varice care se formează atunci când venele din regiunea anusului şi a rectului se lărgesc. Cei mai mulţi pacienţi care au hemoroizi resimt un disconfort sau pot avea chiar sângerări din această cauză. Semnele că un bebeluș sau un copil mic poate avea hemoroizi includ: sângerare rectală la defecare vizibilă în timpul ștergerii și schimbării scutecului, mici umflături roșiatice sau albăstrui lângă marginea anusului. Copiii mici pot descrie, de asemenea, senzații de mâncărime sau iritație în jurul anusului. Uneori, hemoroizii provoacă dureri rectale.
Hemoroizii la bebeluși
De obicei, părinții observă mai întâi semnele hemoroizilor la bebeluși. Medicii pot diagnostica, de obicei, hemoroizii externi cu un examen fizic. Este posibil ca specialistul să aibă nevoie să facă un examen rectal digital, dacă suspectează hemoroizi interni. Acesta introduce un deget înmănușat și lubrifiat în anus pentru a verifica dacă există hemoroizi sau alte anomalii.
Copilul ar putea avea nevoie de o colonoscopie dacă are sângerare rectală fără o cauză clară, cum ar fi hemoroizii. În timpul unei colonoscopii, cel mic primește anestezie generală. Medicul introduce un endoscop (tub subțire, flexibil, cu o cameră video la un capăt) în rect și examinează rectul, intestinul gros și intestinul subțire.
Deoarece hemoroizii sunt neobișnuiți la bebeluși, medicul va încerca să stabilească dacă alte probleme ar putea fi cauza simptomelor acestora. Următoarele condiții sunt adesea confundate cu hemoroizi la bebeluși:
- Fisuri anale: fisurile de la nivelul pielii anusului pot duce la sângerare sau durere în timpul mișcărilor intestinale. Fisurile anale se pot dezvolta atunci când bebelușii încep să aibă scaune mai mari și mai ferme care întind anusul.
- Negi anali: verucile genitale sunt de obicei rezultatul virusului papiloma uman (HPV) . Sugarii pot avea veruci prin contactul cu cineva care are virusul.
- Polipi rectali: Creșterile anormale ale celulelor din rect sunt de obicei inofensive. Polipii pot fi plați sau ridicați. Este foarte rar ca polipii rectali să fie cancerigeni la copii.
- Acrocordoane: Sunt excrescențe mici, necanceroase ale pielii. Ele seamănă cu niște mici umflături.
De ce apar hemoroizii la copii
Constipația este cea mai frecventă cauza a hemoroizilor la bebeluși și copiii mici. Dacă un copil se străduiește să aibă scaun, el poate exercita prea multă presiune asupra venelor din apropierea rectului. Cei mici care stau prea mult timp pe toaletă încercând să aibă o mișcare intestinală pot dezvolta și hemoroizi.
Sugarii pot dezvolta constipație odată ce trec de la laptele matern la alimente solide. Constipația poate fi, de asemenea, rezultatul deshidratării (nu obținerea suficientă de lichide). Constipația la copii mici se poate datora aportului inadecvat de fibre și lichide sau din cauza anxietății legate de evacuarea intestinului și antrenamentul la oliță.
O alta cauză a hemoroizilor la bebeluși și copiii mici este insuficiența hepatică cronică. Când ficatul nu funcționează corect, venele care transportă sângele către ficat pot redirecționa sângele către alte zone. Fluxul sanguin suplimentar crește presiunea în venele din apropierea rectului, ducând la apariția hemoroizilor.
Alte cauze posibile:
- Statul în şezut pe suprafeţe tari, pe perioade lungi de timp
- În cazul în care copilul stă pe oliţă mai mult de 10 minute, creşte riscul de a face hemoroizi. Practic, sângele stagnează în zona pelvisului
- Copilul se forţează pe oliţă, iar asta duce la presiune în zona anusului
- Copilul care nu are un regim alimentar corect şi nu bea destule lichide devine constipat, iar asta creşte riscul de hemoroizi
- În anumite situaţii, tantrumurile frecvente, când copilul plânge mult, conduc la apariţia hemoroizilor, pentru că presiunea din abdomen creşte iar sângele stagnează în regiunea rectului.
- Dacă părinții au probleme cu hemoroizii, există un risc destul de mare ca şi copilul să moştenească o astfel de predispoziţie. Unii bebeluşi au hemoroizi din prima săptămână de viaţă. Aceştia se măresc la trecerea scaunului şi provoacă şi mai mult disconfort.
- Dacă există o inflamaţie a colonului din diverse cauze
- Formarea unei tumori în intestine conduce la stagnarea sângelui şi la apariţia hemoroizilor
- O infecţie a intestinului gros poate afecta şi rectul, ceea ce duce la formarea de hemoroizi
- Dacă nu aveţi un copil foarte dinamic și mai mult stă decât se mişcă, chiar și acest lucru poate duce la formarea hemoroizilor.
Simptomele hemoroizilor la copii
Cele mai cunoscute simptome sunt sângerările rectale, mâncărimile în zona anală, senzația de disconfort. În cazul sângerărilor, copilul trebuie văzut imediat de un medic, pentru că acestea ar putea indica și alte probleme.
- Dificultate la defecare: Acesta este un semn tipic pe care îl întâlnește orice copil cu hemoroizi. Ar trebui să fii atentă când vezi copilul tău stând mult timp defecând sau are expresii de disconfort (grimase) și plânge de fiecare dată când merge la toaletă. Acestea sunt semnele că cel mic suferă de probleme digestive și mai ales de constipație sau hemoroizi.
- Sânge în scaun: Când suferă de hemoroizi, copiii trebuie să încerce să împingă pentru a elimina scaunul, acest lucru pune presiune pe anus accidental, ducând la apariția sângerării anale. Acest semn este mai evident atunci a ștergere, deoarece sângele se va infiltra pe hârtia igienică.
- Hemoroizi prolaps în anus: Acesta este cel mai evident simptom la toți pacienții cu hemoroizi, indiferent dacă este vorba de copii sau adulți. La început, hemoroizii sunt mici și atunci se poate retrage de la sine. Mai târziu, hemoroizii se umflă și nu se pot întoarce singuri înăuntru. Acest lucru provoacă durere, disconfort și necesită un tratament prompt.
- CITEȘTE ȘI: Indiciile din scaunul copilului. Scaun diareic la bebeluși și alte motive de îngrijorare
Cum se diagnostichează hemoroizii la copii?
Medicul observă semnele care indică hemoroizii analizând zona externă sau internă a anusului. Pentru hemoroizii interni ar putea folosi un proctoscop sau un alt instrument care îi permite să vadă în interiorul anusului. În cazul în care suspectează că există și alte probleme, doctorul poate recomanda și o colonoscopie.
Remedii pentru hemoroizi la copii
Hemoroizii la bebeluși dispar de obicei singuri sau se transformă în mici umflături inofensive ale pielii. Dacă hemoroizii se datorează constipației, medicul poate recomanda:
- Ajustarea comportamentului: Limitează timpul pe care copilul îl petrece la toaletă după ce face caca. Această ajustare poate reduce efortul sau stresul neintenționat asupra anusului.
- Modificări dietetice: include mai multe alimente bogate în fibre în dieta bebelușului. Piureurile de fructe și legume, sucurile de fructe naturale și alimentele pentru copii cu grâu sau orz pot ajuta la ameliorarea constipației și la înmuierea scaunelor.
- Clisme sau laxative: pediatrul poate recomanda laxative (medicament pentru ameliorarea constipației) sau clisme (injecții de lichid în rect pentru a slăbi scaunul). Aceste tratamente sunt mai frecvente pentru copii mici decât la sugari. Nu da niciodată un laxativ copilului fără aprobarea medicului!
- Unguente pentru piele: unguentele pentru piele fără prescripție medicală pot micșora hemoroizii și pot ușura simptomele. Discutați cu pediatrul înainte de a utiliza aceste unguente.
- În cazuri rare, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a hemoroizilor severi, această procedură poartă numele de hemoroidectomie.
- CITEȘTE ȘI: Alimente împotriva constipației la bebeluși. Piureuri care grăbesc tranzitul intestinal
Există mai multe tratamente în cazul copiilor mici, iar medicul îți va indica protocolul pe care să îl urmezi:
- Băile călduţe, de două-trei ori pe zi, pot reduce senzaţia neplăcută. Evitaţi folosirea săpunului şi păstraţi regiunea anală curată.
- Când zona este foarte inflamată, puteţi folosi o pungă cu gheaţă şi comprese reci ca să calmaţi zona.
- Spălaţi funduleţul copilului cu apă. Dacă folosiţi hârtie igienică, înlocuiţi-o cu şerveţele umede pentru că hârtia, fiind uscată, irită şi mai tare
- Dacă hemoroizii devin dureroşi pentru copil, trebuie să folosiţi analgezice, cum ar fi paracetamolul. Acesta reduce şi durerea şi inflamaţia.
- Există creme speciale pentru hemoroizi pe piaţă, medicul va decide dacă este cazul să apelați la ele.
- Dacă aveţi un copil ce se confruntă cu constipaţie şi hemoroizi, ar fi mai potrivit să rezolvaţi mai întâi prima problemă. Faceţi schimbări în dieta copilului. Optaţi pentru mai multe fructe, legume şi cereale. Reduceţi făinoasele şi zahărul, care sunt greu de digerat.
- Copilul trebuie hidratat cu multă apă în timpul zilei. Chiar dacă spune că a băut, el trebuie să beam mai mult ca de obicei pentru a ajuta digestia. Trebuie să bea cam 8-10 pahare pe zi.
- Mergeţi cu copilul afară să facă mişcare, să alerge.
- Copilul trebuie să meargă la baie atunci când simte nevoia şi să nu amâne absolut deloc. Faptul că nu va renunţa la desenul animat preferat nu va face decât să irite zona anusului şi să crească riscul de a face hemoroizi.
Cum pot fi preveniţi hemoroizii la copii?
Iată câteva lucruri de care trebuie să ţii cont:
- Multă mişcare în timpul zilei
- Consum mare de fibre şi fructe
- Consum ridicat de apă.