Hemangiom, nevi, alunițe, pete de cafea, toate sunt semne din naştere cu indicatii diferite în ceea ce privește tratamentul. Cele mai multe sunt inofesive, însă unele trebuie tratate rapid. Dr. Mihaela Leventer explică care sunt cele mai moderne opțiuni
Înțelepciunea populară numește copiii cu diverse semne din naștere pe piele „atinși de un înger”. Oricât de protejați ar fi de Divinitate, sunt situații în care trebuie acționat urgent medical.
Tot ce trebuie să știi despre dermatita de contact la copii
Mai întâi este de spus că în această categorie întră orice semn colorat pe sau sub piele care este prezent încă de la naștere sau apare la puțin timp după. Unele se estompează cu timpul, iar altele devin mai evidente. Semnele din naștere sunt cauzate de un surplus de celule producătoare de pigment din piele sau din vasele de sânge care nu cresc normal. Cele mai multe semne din naștere sunt nedureroase și inofensive. Rar, ele pot da complicații sau sunt asociate cu alte probleme. Însă toate semnele din naștere ar trebui verficate de doctor. Iată o trecere în revistă a celor mai frecvente astfel de semne și tratamentele recomandate pentru ele.
Peticele de somon
Peticele de somon sunt cuiburi de vase de sânge cu aspect de mici pete, roz, plate, pe piele. Ele apar la o treime dintre nou nascuți. Pot apărea pe ceafă (ciupituri de barză), între ochi (sărut de înger), sau pe frunte, nas, buza superioară ori pleoape. Unele se atenuează pe măsură ce copilul crește, dar petele de pe ceafă de obicei nu trec. Nu au nevoie de tratament.
Petele de vin
„Petele de vin” sunt la început semne din naștere plate, rozalii și, cu timpul, devin mai întunecate și roșiatic-vineții. Majoritatea vor crește mai mari și mai groase. „Petele de vin” sunt cauzate de vasele de sânge capilare dilatate și apar cam la 3 copii dintr-o mie. Cele de pe pleoape pot crește riscul de glaucom. Tratamentul include terapie cu laser, grefe de piele, și machiaj de mascare.
Pata mongoloidă
Pata mongoloidă este un semn prezent încă de la naștere, plat și fin. Deseori întâlnită pe fese sau în partea de jos a spatelui, în general este albastră dar poate fi și gri, negru-albăstrui sau maro. Ar putea fi asemănată cu o vânătaie. În general se estompează când copilul ajunge școlar dar e posibil să nu dispară complet niciodată. Nu e necesar niciun tratament.
Petele Cafe-au-lait
Sunt pete fine și ovale, având nuanțe de maro mai închis sau mai deschis, de unde și numele: cafea cu lapte în franceză. În general se găsesc pe trunchi, fese și picioare. Petele „cafe-au-lait” pot crește și deveni mai întunecate la culoare cu vârsta, dar în general nu sunt considerate o problemă. Oricum, mai multe pete mai mari decât o monedă sunt asociate cu neurofibromatoza și cu rar întâlnitul sindrom McCune-Albright. Consultați un medic dacă bebelușul are câteva pete.
Frăguțele
Hemangioamele „frăguțe” sunt o colecție de mici vase de sânge înghesuite. Apar la suprafața pielii, de obicei pe față, scalp, spate sau piept. Pot fi roșii sau vineții și adesea ridicate, cu margini bine delimitate. Apar la doi nou-născuți din o sută.
Frăguțele apar în general la câteva săptămâni după naștere. Cresc rapid în primul an și dispar până în jurul vârstei de 9 ani. Unele decolorări și cute ale pielii pot rămâne în locul respectiv. Tratamentul nu e necesar, dar când apar în zona ochilor sau a gurii, sau în altă locație care poate sângera și se poate infecta, ar putea să aiba nevoie de tratament sau să fie îndepărtate.
Hemangiomul cavernos
Prezent la naștere, hemangiomul cavernos profund este plasat imediat sub piele și are aspect de masă de țesut spongios umplut cu sânge. Dacă sunt destul de adânci, pielea de deasupra poate părea normală. Hemangioamele cavernoase apar în general pe cap sau ceafă. Cele mai multe dispar până la pubertate. Pot apărea combinații de hemangiom cavernos și hemangiom frăguță.
Malformațiile venoase (venoame)
Malformațiile venoase sunt cauzate de vene dilatate, cu forme anormale. Deși prezente la naștere, ele pot deveni vizibile târziu, în copilărie sau la vârsta adultă. Malformațiile venoase apar la 1-4% dintre copii. Se găsesc adesea pe mandibulă, obraz, limbă și buze. Pot apărea și în alte părți ale corpului. Vor continua să crească încet și nu vor descrește cu timpul. Tratamentul – adesea scleroterapia sau chirurgia – poate fi necesar pentru eliminarea durerilor sau pentru recâștigarea unor funcții.
Alunițele (nevii pigmentari sau congenitali)
Nevii congenitali sunt alunițe care apar la naștere. Suprafața poate fi plată, ridicată, sau neuniformă. Aceste alunițe pot crește oriunde pe corp și pot varia în mărime de la mai puțin de 2 cm până la 20 cm. Nevii congenitali apar la 1% din nou născuți. Cele mai multe alunițe nu sunt periculoase. Dar nevii congenitalii, mai ales cei mari, prezintă un risc ridicat de a se transforma în melanoame, cel mai mortal tip de cancer de piele. Toate alunițele ar trebui monitorizate pentru a observa eventuale schimbări.
Tratamentele posibile
Pediatrii români dar şi chirugii din spitalele de stat recurg de multe ori la proceduri învechite precum sclerozarea, aplicaţii cu azot lichid sau chirurgia clasică pentru tratarea hemangiomului, spre exemplu. Tratementele cu laser sunt însă cea mai modernă şi mai bună soluţie. Hemangiomul poate fi legat şi de ceva mai profund, situaţie în care este nevoie şi de analize aprofundate, cum ar fi angiografia, înainte de a se face operaţia. Medicii spun că hemangiomul este mai uşor de tratat cu ajutorul aşa numitului laser vascular în perioada de formare decât atunci când a ajuns la deplinătatea dezvoltării.
Operaţia cu laser este foarte simplă, se face fără anestezie, iar după aceea un mare avantaj este că micuţul nu rămâne cu semne, poate doar o pată albiciosă.
Cercetări mai noi propun o nouă abordare în cazul tratării hemangioamelor la copii. „Hemangioamele trebuie tratate de la vârste foarte fragede. Există un medicament in farmacie pe bază de Propranolol care poate închide leziunea dacă este administrat la debut„, spune dermatologul Mihaela Leventer, de la clinica Dermastyle din Capitală. „Altfel, laserul vascular rămâne soluția pentru închiderea hemangioamelor și leziunilor tip poer wine stain (pată de vin)”, completează medicul.
Când trebuie tratate aluniţele sau petele din naştere
Și petele din naștere plane pot beneficia de tratament cu laser dacă părinţii doresc. Dermatologii recomadă însă operaţiile în situaţia în care este periclitată sănătatea copilului dar şi în cazul unor leziuni inestetice, cum ar fi aluniţele gigant de pe membre sau faţă. Acestea din urmă ar trebui să beneficieze de tratament din primele săptămâni de viaţă, cum ar fi chiuretarea sau dermabraziunea, operaţii care se fac sub anestezie generală, în spitale. „Alunitele gigant pot fi chiuretate sau abrazate până la vârsta de 2 săptămâni. Alunițele de dimensiuni mari pot fi excizate seriat pâna la dispariție. Petele albe așa cum este nevul acromoc nu are tratament”, mai explică dermatologul Mihaela Leventer.