„Trebuie să începem cât mai devreme vaccinarea copiilor care sunt imunizați pentru prima dată”. Ce trebuie să știi despre gripă și vaccinul antigripal

Sezonul gripal 2022-2023 ar putea avea un impact mai mare asupra populației, iar copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili.

Oana Antonescu, redactor
scris pe
vaccinul antigripal pentru copii. fetiță la doctor, administrare de vaccin
Copiii care nu au fost imunizați niciodată împotriva gripei trebuie să primească două doze de vaccin, la un interval de cel puțin 4 săptămâni. Foto: Shutterstock

Sezonul gripal 2022-2023 ar putea avea un impact mai mare asupra populației, potrivit estimărilor specialiștilor. Copiii, mai ales cei cu vârsta sub 5 ani, sunt mai vulnerabili la complicațiile date de gripă. În cazul lor, dar nu numai, vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție. Iată ce trebuie să știi despre tipurile de gripă și vaccinul antigripal pentru copii și adulți disponibil în România.


Împreună cu susținerea Ministerului Sănătății și a Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), campania educațională Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală continuă și în sezonul 2022-2023. Rolul platformei www.atlasgripal.ro este, încă de la lansarea acesteia, acela de a informa populația și părinții despre importanța prevenției prin imunizarea antigripală în rândul copiilor și adolescenților, despre complicațiile bolii asupra organismului, precum și despre vaccinul antigripal pentru copii și adulți disponibile pe piața din România.

Sezonul gripal debutează în octombrie

„În sezonul 2022-2023, imunizarea antigripală rămâne, extrem de importantă și eficientă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2). De asemenea, în acest mod putem preveni posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor, dar și al grupurilor de persoane vulnerabile, precum gravidele sau persoanele peste 65 de ani. Vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, mai ales că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până în luna mai”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Medic Primar Medicină de Familie, Președintele SNMF.

Vaccinuri antigripale disponibile în România pentru copii (și adulți)


„Proiectul Atlas Gripal își continuă misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, informându-se din surse sigure. Recomandarea noastră este să începem vaccinarea cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinați gripal pentru prima dată pentru ca la sfârșitul lunii octombrie să putem finaliza schema de vaccinare. Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice și vârstnici astfel încât să avem o protecție asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în țara noastră”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Mai multe infecții respiratorii acute în sezonul anterior

Evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe în sezonul 2021- 2022, potrivit statisticilor publicate de INSP: în primele trei luni ale anului 2022, până la data de 13.03.2022, au fost vaccinate antigripal, 1.469.523 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, iar la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 509.488, o creștere de aproximativ 35%, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeași perioadă a sezonului precedent, 377.879.

În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici, reducând riscul coinfecției cu ambele virusuri.

De ce este important vaccinul antigripal pentru copii mai mici de 5 ani


„Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree. Complicațiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicații în gripă. În această categorie de populație la risc sunt incluși copiii mai mici de cinci ani, precum și persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronșic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate și persoanele de peste 65 de ani. Eficiența vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70- 90%, în funcție de vârsta persoanei pe care o vaccinăm.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Simptomele prin care pot fi diferențiate gripa, răcelile (rinofaringita), alergiile și COVID-19


Odată cu migrația sezonului gripal din Emisfera Sudică, a decalării sezonalității acestuia pe fondul renunțării la măsurile de prevenție COVID-19, precum și a reînceperii anului școlar, obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenția și reducerea severității bolii gripale, precum și posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă, reducând astfel presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care rămâne în continuare, conform datelor, una dintre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare.

Noul sezon gripal ar putea fi mai serios

„Conform statisticilor, sezonul gripal 2022 – 2023, pare că o să aibă un impact mai mare asupra populației și asupra persoanelor la risc, impact care generează o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate românesc. Platforma și campania educațională Atlas Gripal își continuă obiectivul de a informa corect și transparent populația, împreună cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății. Este important ca populația să aibă acces la informații corecte și sigure cu privire la ce este gripa, tipurile de gripă și opțiunile de vaccinare antigripală disponibile la noi”, a declarat Radu Rășinar, Director General AstraZeneca România.

Campania Atlas Gripal continuă și în acest sezon
Anul acesta, pe platforma www.atlasgripal.ro a fost adăugat un nou conținut interactiv, reprezentat de animații, care explică pe înțelesul tuturor, informații despre prevenirea gripei, precum și despre importanța imunizării prin vaccinarea antigripală. Platforma rămâne în continuare unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spațiu digital ce oferă acces la informații sigure și esențiale în legătură cu gripa și prevenția acesteia.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa