Prima zi de epidemie națională de gripă le-a adus elevilor din Capitală o surpriză: săpun la toaletele de la școală. Cel puțin așa a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a fost informată în acest sens de șefii inspectoratului școlar.
Problema săpunului și a hârtiei în toaletele din școli a fost semnalată de ani de zile de părinți. Directorii școlilor susțin că elevii nu știu să le folosească civilizat, că distrug recipientele sau fac risipă, așa că toaletele școlare dotate cu săpun și hârtie sunt o raritate. Copiii folosesc fie șervețele aduse de acasă, fie hârtie cumpărată de părinți și păstrată în clasă, fie se descurcă cum pot.
Săpunul și hârtia, responsabilitatea școlii
Problema lipsei săpunului a fost ridicată de la începutul sezonului gripal, dat fiind faptul că una dintre măsurile de evitare a îmbolnăvirii și a transmiterii bolii este spălarea corectă a mâinilor. Săptămâna trecută, Ecaterina Andronescu le recomanda părinților să le dea copiilor șervețele umede pentru dezinfectarea mâinilor la școală. La începutul acestei săptămâni, câțiva directori s-au mobilizat și au cumpărat totuși săpun pentru toalete. De altfel, ei sunt responsabili în totalitate de existența hârtiei și a săpunului. ”În școala băiatului meu, pentru prima dată în 5 ani, au pus săpun la baie”, ne-a povestit mama unui băiat care învață la o școală din Sectorul 3.
”Apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții”
Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Capitală, spune că igiena personală este cea mai importantă pentru prevenirea îmbolnăvirii. ”Spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor sunt esențiale. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții”.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri dimineaţă că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi sunt 54 de decese din cauza bolii. Inspectoratele școlare pot decide închiderea anumitor școli, în cazul în care 20% dintre copii lipsesc din cauza îmbolnăvirii. În această perioadă, continuă triajele făcute în școli, iar părinții sunt rugați să îi țină acasă pe copiii care dau semne de boală.