Gigantismul și acromegalia – cât de grave sunt, cum se tratează?

Mihaela Călin

Gigantismul este o afecțiune cauzată de un exces al hormonului de creștere la copii. Cel mai remarcabil simptom al acestei boli este creșterea extremă în înălțime. Dar la copii există și alte probleme care rezultă din excesul hormonului de creștere. Acromegalia este similară cu gigantismul. Deci care sunt diferențele și care este tratamentul pentru gigantism și acromegalie? Informațiile medicale de pe site-ul webmd.com, oferite de medici, ne-au ajutat în acest sens.

Un copil este mai înalt, altul mai scund – acest lucru este normal, înălțimea este până la urmă o trăsătură personală. În general, părinții sunt îngrijorați când copilul este mai scund decât colegii săi de școală sau de grădiniță. Dar situația patologică poate fi inversată și părinții să se îngrojoreze de o creștere excesivă în înălțime a copilului. Deși este greu de imaginat, un adolescent poate avea o înălțime de… 2,5 metri sau chiar mai mult. Cauza unei astfel de creșteri exagerate și atipice poate fi gigantismul.

Care sunt cauzele gigantismului?

O tumoare la glanda hipofiză este aproape întotdeauna cauza gigantismului. Glanda hipofiză are mărime unui bob de mazăre și este localizată la baza creierului. Ea produce hormoni care controlează multe funcții în corpul nostru. Unele sarcini administrate de această glandă includ: controlul temperaturii, dezvoltarea sexuală, creşterea, metabolismul, producția de urină.
Când o tumoare crește pe glanda hipofiză, ea produce mult mai mulți hormoni de creștere decât are nevoie organismul.

Există și alte cauze mai puțin frecvente ale gigantismului:
– Sindromul McCune-Albright provoacă o creștere anormală în țesutul osos, pete maro-deschis pe piele și anomalii ale glandei.
– Complexul Carney este o afecțiune moștenită care cauzează tumori non-canceroase pe țesutul conjunctiv, tumori endocrine canceroase sau non-canceroase și pete întunecate pe piele.
– Neoplazia multiplă endocrină tip 1 este o tulburare moștenită, care cauzează tumori în glanda hipofiză, pancreas sau glandele paratiroide.
– Neurofibromatoza este o tulburare moștenită care provoacă tumori în sistemul nervos.

Simptomele gigantismului

După cum sugerează și numele bolii, semnul caracteristic al gigantism este creșterea excepțională în înălțime a copilului. În timpul bolii apar și alte suferințe, astfel încât simptomele de gigantism includ:
• creșterea degetelor de la mâini și de la picioare;
• creșterea în lungime a mâinilor și picioarelor;
• modificări ale feței: creșterea limbii și a gurii, mărirea maxilarului, frunte proeminentă;
• tulburări de somn (de exemplu, insomnie);
• intensificarea transpirație;
• pubertate întârziată;
• surzitate;
• dureri de cap repetate și severe;
• menstruatie neregulată la fete.

La un copil cu gigantism pot apărea, de asemenea, o varietate de suferințe, care nu sunt rezultatul direct al excesului de hormon de creștere în organism, dar care sunt legate de prezența adenomului hipofizar. Uneori consecințele existenței gigantismului pot fi, de exemplu, durerile de cap persistente. În cazul în care adenomul se localizează în imediata apropiere a nervului optic, acesta poate duce, în cele din urmă, la tulburări de vedere.

Diagnosticarea gigantismului

În diagnosticarea gigantismului sunt utilizate teste de laborator, care implică hormonul de creștere și insulina. La pacienții diagnosticați cu gigantism se pot observa niveluri ridicate ale ambelor substanțe. În afară de aceste analize se utilizează și teste ale glucozei. Din punct de vedere fiziologic, după administrarea sau ingestia de glucoză, nivelul hormonului de creștere, secretat de glanda hipofiză ar trebui să scadă. Dar la pacienții cu gigantism nu s-a observat o astfel de relație. În ciuda administrării de glucoză, nivelul hormonului de creștere a rămas ridicat.

Diagnosticarea unui pacient cu gigantism nu presupune doar găsirea unei anomalii hormonale. De asemenea, este important să aflați ce a dus la acest lucru. După cum s-a menționat la cauzele gigantismului, o tumoare la glanda hipofiză este cel mai adesea asociată cu această boală. Acesta este motivul pentru care copiii cu hipertiroidism efectuează și studii de imagistică, cum ar fi RMN la cap. Aceste teste nu numai că permit vizualizarea unui posibil adenom hipofizar, ci permit și planificarea ulterioară a tratamentului gigantismului la copil.

Cum se vindecă gigantismul?

Cea mai eficientă metodă de tratament pentru gigantism se bazează pe îndepărtarea cauzei acestei afecțiuni, adică îndepărtarea adenomului hipofizar care produce excesul de hormon de creștere. Părinții ar putea fi îngroziți la gândul că micuțul lor trebuie să treacă printr-o intervenție intracraniană. Dar pot să se liniștească: uneori este posibilă efectuarea unei rezecări a adenomului hipofizar prin nas.
Dar există situații în care un pacient nu poate trece printr-o intervenție chirurgicală. Limitările se pot datora modificării poziției adenomului și riscului asociat cu unele vase de sânge sau nervi importanți, care pot fi deteriorate în timpul intervenției chirurgicale. Astfel de pacienți nu rămân, totuși, într-o situație fără speranță: ei pot primi tratament medicamentos. Se utilizează medicamente care blochează acțiunea hormonului de creștere asupra celulelor corpului.

O problemă similară cu gigantismul: acromegalia

Acromegalia este o boală al cărei mecanism patogenetic este analog cu cel pentru gigantism. Hormonul de creștere în exces este, de asemenea, cauza pentru acromegalie. Diferența dintre aceste două boli este legată în primul rând de vârsta pacientului. Gigantismul se dezvoltă la pacienții la care procesul de creștere nu s-a încheiat încă, iar acromegalia apare la cei care s-au oprit deja din creștere.
Cea mai frecventă cauză a acromegaliei, ca și în cazul gigantismului, sunt tumorile benigne care produc hormon de creștere. Trebuie remarcat totuși că la adulți – mai des decât la copii – excesul de somatotropină poate duce la modificări maligne ale organismului. Tumori care produc hormon de creștere pot fi localizate, de exemplu, în plămâni, pancreas și glandele suprarenale.

În timpul acromegaliei – datorită faptului că apare după încheierea procesului de creștere – pacienții nu au o creștere excesivă. Cu toate acestea, există și alte probleme cu simptome acromegalice:
• mărirea dimensiunilor mâinilor și picioarelor;
• creșterea limbii, gurii, nasului sau urechilor;
• modificări ale faldurilor vocale, ceea ce duce la o voce mai gravă;
• maxilarul crescut;
• hipertermie;
• modificări în culoarea pielii;
• creșterea semnificativă a transpirației.

Acromegalia poate duce la complicații grave, cum ar fi hipertrofia cardiacă, diabetul sau fibroza. Alte probleme care cresc incidența acromegaliei sunt sindromul de tunel carpian, insuficiența renală sau chiar carcinomul colorectal.
Tocmai din aceste motive, acromegalia ar trebui tratată. Terapia este aceeași ca și în cazul gigantismului, bazată în primul rând pe tratamentul chirurgical al adenoamelor hipofizare. Ca și în cazul bolii copiilor, în acromegalie se poate folosi tratamentul medicamentos, iar unii pacienți sunt tratați cu radioterapie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa