Fumatul pasiv afectează sănătatea copiilor noștri

Ramona Dinescu
fumatul-pasiv-totul-despre-mame

Fumatul pasiv este periculos pentru bebeluși și copii. Statisticile arată că acei copii ai căror părinți sunt fumători au de două până la trei ori mai multe infecții respiratorii sau alergii. În plus, fumatul crește riscul de a face cancer pulmonar la maturitate sau riscul de moarte subită.

Recunosc cinstit că sunt fumătoare, însă nu pot susține nicio secundă cauza fumătorilor pentru că, înainte de toate sunt mamă. Sunt acea mamă fumătoare care nu merge niciodată cu copiii în locuri în care se fumează. Mai sunt acea mamă fumătoare care s-a lăsat de fumat pe parcursul celor două sarcini și cât a durat alăptarea, tocmai pentru că știu că fumul de țigară și toxinele ce se găsesc în el pot afecta grav sănătatea copiilor. N-a fost ușor, dar am simțit că nu aveam încotro!

Citește și: Legea antifumat ne scoate din casă!

Copiii nu trebuie expuși la fum de țigară

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă în ceea ce privește expunerea copiilor la fumatul pasiv. În prezent se știe că fumatul pasiv este una dintre principalele cauze ale apariției astmului la copii (și a altor afecțiuni respiratorii), iar în galeria bolilor provocate de fumatul pasiv se mai înscriu și bolile de inimă, probleme ale sistemului imunitar sau sindromul morții subite.

Atenție, nu este suficient să nu fumezi în casă. Dacă în casă la voi se fumează în bucătărie de exemplu, copilul va ajunge accidental în această încăpere sau, mai târziu, când va mânca, va inhala particulele de fum rămase. Atenție, pasajele nazale ale bebelușilor sunt foarte sensibile la fum și la orice iritant sau alergen.

Fără apărare în fața fumatului pasiv

Fumul nu face rău doar plămânilor, dar și inimioarelor aflate în plină dezvoltare. Studiile au arătăt că fumatul pasiv la copii scade HDL (colesterolul bun, care ne apără de boli la inimă), iar toxinele din fum afectează ritmul bătăilor cardiace.

Şi dezvoltarea creierului este afectată de fumatul pasiv. Nicotina diminuează impulsurile de compensare pe care le transmite creierul atunci când reglează respirația. Alte pericole la care îi expunem pe copii sunt: astm, alergii, paradontită, pneumonie, precum și alte boli ale căilor respiratorii, infecții ale urechilor și sindromul morții subite.

Nu în ultimul rând, trebuie să iei în considerare faptul că bebelușul tău crește foarte repede și începe să te imite. Copiii care cresc lângă fumători au șanse mai mari (după unele studii au șanse duble) să devină ei înșiși fumători chiar înainte de a intra la liceu.

Care sunt principalele toxine conținute de fumul de țigară?

Fumul de țigară are multe toxine printre ele, monoxidul de carbon (gaz asfixiant), benzen (blochează formarea celulelor sangvine), amoniac (iritant pentru piele, ochi și mucoasa căilor respiratorii), acid cianhidric (folosit și în otrăvurile de șobolani), formol, și, bineînțeles, nicotina. Toate sunt periculoase pentru copii deoarece corpul lor este în plină creștere și dezvoltare. Deodorantele de interior reușesc să mascheze mirosul de țigări, nu să îl îndepărteze, iar chimicalele nocive rămân în aer.

Citește și:
“Mă faci de ruşine!”
Alcoolul şi tutunul în sarcină
Confesiunea unei nefumătoare după zece ani de fumat

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa