Fumatul la a treia mână: un viciu al adulților, care pune copiii în pericol

Marina Rosenfeld

Ne-am obişnuit cu ideea că fumatul pasiv este dăunător pentru bebeluşi şi copii, dar aţi auzit de fumatul la a treia mână? Despre asta vorbesc specialiştii citați de babycenter.com.

Fumatul la treia mână se referă la reziduurile ce rămân în mobilă, pereţi, haine şi pe trupurile oamenilor după ce aceştia fumează. Este motivul pentru care se simte mirosul de tutun pe pielea şi în respiraţia fumătorilor, chiar dacă nu fumează chiar în acel moment sau dacă fumează afară.

Aceşti poluanţi la a treia mână nu dispar timp de luni de zile și sunt toxici pentru copiii şi bebeluşii ai căror plămâni nu sunt suficient de dezvoltaţi şi care petrec mult timp în casă.

Două studii publicate anul acesta au demonstrat  că acest tip de fumat este extrem de periculos pentru copii. Într-un studiu publicat de “Tobacco control”, cercetătorii de la universitatea din Cincinnati au detectat niveluri mari de nicotină la 25 de copii ce locuiau cu părinţii lor fumători. Cei mai mulţi copii aveau nicotină în salivă.

Copiii fumătorilor, predispuși la probleme de sănătate

“Părinţii cred că dacă nu fumează în preajma copiilor este suficient, dar nu e aşa”, spune cercetătoarea Melinda Mahabee-Gittens într-o declaraţie privind rezultatele preliminarii ale studiului. Aceste descoperiri subliniază că singurul mod de a proteja copiii este de a renunţa la fumat şi mai ales la fumatul în casă.

Într-o cercetare mai mare publicată de revista “Pediatrics , Mahabee Gittens şi echipa ei au cercetat impactul fumatului pasiv şi al celui rezidual sau la a treia mână pe 7,000 de adolescenţi nefumători. Au aflat că acei adolescenţi care au fost expuşi acasă fumatului pasiv- chiar dacă nimeni nu a fumat în prezenţa lor sau în casă, sunt mai predispuşi la apnee şi la tuse nocturnă. De asemenea, erau de 3 ori mai predispuşi să ajungă la camera gardă cu diverse probleme de sănătate.

Te-ar mai putea interesa