Febra după vaccin și administrarea preventivă a antitermicelor după vaccinare

Theodora Fintescu, redactor

Pentru a preveni febra după vaccin și pentru a reduce un eventual disconfort la locul înțepăturii, unii medici le recomandă părinților să le dea copiilor antitermice imediat după vaccinare, preventiv. Alții sunt de părere că un antitermic luat fără niciun motiv poate reduce efectul vaccinului. Recomandările oficiale sunt clare și arată când e cazul și când nu să se administreze antitermic.  

Febra este o reacție ce apare frecvent după vaccinare, este considerată reacție adversă de tip sistemic, alături de durerile musculare sau cele de cap, lipsa poftei de mâncare și altele.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, cel mai renumit centru epidemiologic din lume, arată că reacțiile adverse de tip sistemic sunt relativ frecvente la vaccinul DTP, din cauza componentei antipertussis. Se pare că aceste reacții sunt mai rare în cazul vaccinurilor cu virus inactiv.

Vaccinurile vii atenuate (cum sunt cel împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei sau al varicelei) produc răspuns imun prin replicare, iar reacțiile adverse care apar, cum este febra, reprezintă simptomele produse de replicare și sunt asemănătoare cu cele care survin într-o formă ușoară a bolii naturale. Acestea apar la distanță de 3-21 de zile de la vaccinare.

Care sunt vaccinurile după care apare febra

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, febra post-vaccinare apare cu următoarea incidență:

  • după vaccinul BCG, copiii nu ar trebui să facă temperatură peste 38 de grade celsius
  • după vaccinul împotriva Hepatitei B, fac temperatură peste 38 de Grade Celsius 1-6% dintre copii
  • după vaccinul cu componenta HiB- hemophilus influenzae tip b (aflat în vaccinul hexa și tetravalent care se face bebelușilor), febra apare în 2-10% din cazuri
  • după Pertussis fac febră aproape 50% dintre copii
  • după vaccinul antipneumococic, febra apare în 20% dintre cazuri
  • după vaccinul anti tetanos, febra apare în 10- 20% dintre cazuri
  • după vaccinul ROR, febra apare în 5-15% dintre cazuri.

“După vaccinul ROR, se poate face febră de 2 ori – o dată în primele zile [24-28 de ore] după vaccin și mai poate apărea a doua oară la o săptămână după vaccinare. Aceste două perioade de febră corespund formării de anticorpi protectori: prima febră = anticorpi de protecție pe moment, a doua febră = anticorpi de memorie îndelungată. Mai concret, vaccinul produce un răspuns imun în două trepte”, explică dr. Flori Croitoru.

Medicamentul recomandat pentru febra după vaccin: Paracetamolul

Recomandarea OMS este ca, în caz de apariție a febrei, să se administreze Paracetamol, respectând indicațiile medicului. Doza corectă este până în 15mg/kg/24 de ore, în maximum patru doze, la 6–8 ore. Au existat studii care au arătat că administrarea Paracetamolului reduce răspunsul imun al organismului, în sensul că se produc mai puțini anticorpi. Totuși, chiar și așa, după rapeluri, se obține un răspuns imun care să asigure protecția. Mai mult, ultimele recomandări oficiale spun că este în regulă ca micuților până în șase luni să li se administreze Paracetamol cu puțin înainte sau imediat după vaccinare, pentru a reduce disconfortul.

În cazul copiilor mai mari nu se recomandă administrarea preventivă de Paracetamol, ci doar în cazul în care fac febră, au dureri sau o stare proastă după vaccinare. Când copilul face febră după vaccin, pe lângă administrarea de antitermice asigurați-vă că bea lichide suficiente (o cantitate mai mare decât în mod normal) și că este subțire îmbrăcat. Pentru a reduce temperatura, îi puteți face o baie cu apă călduță.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa