articol susținut de

5 factori care cresc riscul de alergie respiratorie la copii

1 din 2 persoane suferă de alergii fără să aibă un diagnostic, spun specialiștii. Factorii genetici, tipul de naștere, nivelul de poluare sunt doar câțiva dintre factorii care cresc riscul de alergie.

Andrada Marinescu
teste de alergii
În luna iunie, Synevo România oferă o reduce de 20% la testele care estimează riscul de alergii severe. FOTO: Shutterstock

Tipul de naștere – cezariană sau naturală, factorii genetici, nivelul de poluare la care sunt expuși, prezența sau absența animalelor de companie din locuință, gradul de expunere la microorganisme – toate acestea pot crește riscul de alergii sau, dimpotrivă, pot constitui factori protectori împotriva apariției unei alergii respiratorii.

În prezent, un copil din trei suferă de rinită alergică, potrivit Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică. Estimările Academiei Europene de Alergii și Imunologie Clinică arată că proporția va crește considerabil până în 2025. În plus, una dintre îngrijorările majore ale specialiștilor europeni este aceea că cifrele sunt, totuși, o subestimare, pentru că multe persoane care suferă de alergii nu ajung la medic, nu îșii fac investigațiile necesare pentru depistarea alergiilor și, deci, nu sunt corect diagnosticați. De altfel, experții consideră că aproximativ 1 din 2 persoane care suferă de alergii nu au primit încă un diagnostic.

În perioada 2.05-30.06.2023, Synevo România oferă o reducere de 20% la analizele pentru identificarea alergiilor: paneluri de alergeni respiratori și profilul extins de imunoglobuline E specifice (Allergy explorer – ALEX), pentru estimarea riscului de reacții alergice severe. Reducerea este valabilă atât la achizițiile online, cât și la cele direct din centrele Synevo.

„În momentul de față, cunoaștem un cumul de factori care determină apariția alergiilor. Vorbim de predispoziția genetică, de poluare, de tipul de naștere – naturală sau prin cezariană, de momentul nașterii, de prematuritate, de tipul de alimentație al mamei, de durata perioadei de alăptare. Toți aceștia sunt factori care contribuie la apariția unei alergii sau sunt factori protectori împotriva apariției unei alergii“, a explicat, în cadrul vodcastului Analize la zi, asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și directorul medical Synevo România.

Detaliem mai jos 5 dintre factorii de risc pentru dezvoltarea unei alergii respiratorii la copii, pe baza cercetărilor de până acum.

1. Predispoziția genetică

Copiii pot prezenta alergii încă de la naștere, mai ales dacă cel puțin unul dintre părinți a suferit de alergii de-a lungul vieții. În situația în care un singur părinte suferă de anumite alergii, indiferent că sunt respiratorii sau alimentare, riscul de alergii la copil este între 30% și 50%. Dacă ambii părinți au alergii, atunci riscul de a avea un copil alergic ajunge până la 80%, potrivit statisticilor.

Totuși, și în cazurile în care niciun părinte nu a fost diagnosticat cu o alergie, 12% din copii pot dezvolta alergii. În plus, „există situații în care, atunci când copilul este diagnosticat cu o alergie, părinții declară că nu sunt alergici deși au și ei manifestări alergice, însă apărute mult mai târziu decât vârsta la care s-a declanșat alergia la copil“, precizează dr. Curici.

2. Nașterea prin cezariană

Există mai multe studii care au demonstrat că nașterea prin cezariană crește riscul de alergii la copii și chiar de apariție a astmului alergic în primii ani de viață. Prin comparație, copiii născuți pe cale naturală sunt mai protejați de alergii.

În momentul în care, la nașterea naturală, copilul trece prin canalul vaginal, se colonizează cu bacteriile de la acest nivel, iar ele devin microorganisme de la nivelul tractului intestinal asigurând, astfel, buna funcționare a organismului. Ele au un rol important în activarea sistemului imun, pentru că la nivel local există un număr mare de celule imune. Acestea vin în contact cu microorganismele, iar flora bacteriană favorizează și modulează dezvoltarea normală a sistemului imun.

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, directorul medical Synevo România

În plus, dacă în primele luni, bebelușul este hrănit exclusiv la sân, laptele matern acționează ca un factor de protecție împotriva declanșării alergiilor. În ultimii ani, multe cercetări au avut drept scop identificarea factorilor prenatali și postnatali care pot preveni sau întârzia alergiile prin acțiunea asupra sistemului imunitar. Dintre acești factori, alăptarea pare să fie cel mai important factor postnatal care stimulează dezvoltarea sistemului imunitar al nou-născutului. Tot mai multe studii au dovedit că laptele matern joacă un rol central în maturizarea sistemului imun în primii ani de viață ai copilului.

3. Poluarea

Numărul persoanelor alergice va crește până în 2025 în paralel cu creșterea proporției de urbanizare, de industrializare, a nivelului de poluare și simultan cu schimbările climatice, potrivit Academiei Europene de Alergii și Imunologie Clinică.

În plus, gradul ridicat de poluare din orașele mari conduce și la o prevalență crescută a astmului.

Și poluarea aerului de la interior, atunci când se fumează în casă, este un factor care poate declanșa sau agrava alergiile respiratorii și astmul. Persoanele expuse la fumat pasiv în copilărie și cele ale căror mame au fumat în sarcină sunt mai expuse riscului de a suferi de astm.

4. Igiena exagerată

„Contează foarte mult expunerea la microorganisme încă din primii ani de viață ai copilului. Sistemul imun trebuie să învețe să recunoască ce e self (n.r. – propriu organismului) și ce e non-self (n.r. – din afara organismului). Dacă exagerăm cu măsurile de igienă și copilul nu vine în contact cu diverse microorganismele la momente oportune, atunci sistemul imun poate să nu se dezvolte optim. Astfel, el poate să aibă ulterior reacții exagerate la substanțe care în mod normal nu ar trebui să declanșeze sistemul imun“, explică asist. univ. dr. Antoanela Curici.

Un factor protector l-ar putea reprezenta prezența în mediul copilului mic a unui animal de companie. Mai exact, copiii care în primii ani de viață trăiesc împreună cu câini sau pisici au un risc mai mic de a dezvolta alergii mai târziu, potrivit unui studiu.

5. Dermatita atopică

Dermatita atopică predispune copiii la alergii respiratorii sezoniere. De altfel, studiile arată că 75% dintre copiii cu dermatită atopică moderată sau severă vor dezvolta rinită alergică.

Alergia este o boală cronică, așa că, odată ce am fost diagnosticați, este o afecțiune pe care o vom avea pe tot parcursul vieții, cu urcușuri și coborâșuri, cu perioade de remisiuni, cu perioade de reactivare a simptomatologiei și de care trebuie să avem grijă. De aceea, este foarte important să găsim un medic alergolog în care să avem încredere și ale cărui sfaturi să le urmăm pe tot parcursul vieții.

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, directorul medical Synevo România

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa