Face mofturi la mâncare? Iată cum îl înveţi să-i placă ceea ce găteşti!

Alexandra Constantin
mofturi la mâncare

Copilul face mofturi la mâncare şi, de multe ori, nici nu vrea să guste din ceea ce îi găteşti? Vestea bună este că există strategii prin care îl poţi face treptat să îi placă ceea ce îi pregăteşti zi de zi.

Modifică-ţi gândirea

Nu trebuie să te aştepţi ca micuţul să înveţe să alerge a doua zi după ce a învăţat să meargă sau să îi placă mereu mâncarea pe care o pregăteşti şi să o savureze cu poftă. ,,Nu ne naştem cu abilitatea de a plăcea alimentele noi, ci ajungem să învăţăm să le acceptăm şi chiar să devină favoritele noastre.

Procesul de descoperire a alimentelor noi este unul de durată, iar părintele trebuie să fie răbdător. Chiar şi unele studii au arătat că bebeluşii ajung să le placă un fruct sau o legumă după ce au gustat-o de cel puţin opt sau nouă ori.

Important este ca părintele să nu scoată de tot din meniu alimentul pe care copilul îl refuză, ci să îl încerce în diferite combinaţii cu alte ocazii. Ca şi în cazul cititului – copiii vor învăţa treptat să mănânce tot mai bine”, explică Karen Le Billon, expert în nutriţie.

Face mofturi la mâncare – oferă-i cât mai multe alimente

Ideal este ca, în primii doi ani de viaţă, să îi introduci copilului în alimentaţie cât mai multe alimente cu gusturi şi texturi diferite.

De multe ori, el ajunge să refuze tot mai multe mâncăruri în jurul vârstei de doi ani. Dar dacă el a fost obişnuit cu mai multe gusturi, atunci şi şansele să ceară anumite alimente pentru a le mânca sunt mai mari, potrivit www.parents.com.

Bine de ştiut este că mofturile la mâncare pe care le face în jurul vârstei de doi ani sunt doar o fază trecătoare.

Încearcă texturi cât mai variate

Face mofturi la mâncare? Piureurile de legume nu sunt deloc pe placul lui? Una dintre soluţiile pe care le poţi pune în practică este să îi pregăteşti pe lângă piure (în care poţi să adaugi pentru un plus de gust nişte unt, ulei de măsline sau puţină drojdie inactivă) şi alimente cu o textură diferită şi pe care să le poate lua cu mâna şi să le ducă la gură.

De exemplu, taie bucăţi mai mici de avocado bine copt, de dovlecel pe care să îl pregăteşti la aburi sau cartofi ,,pai” din cartofi dulci pe care îi găteşti la cuptor.

Face mofturi la mâncare – mediul în care mănâncă trebuie să fie calm

Mofturile pe care copilul le face la masă pot să fie şi un răspuns la agitaţia care apare atunci când îi pregăteşti mâncarea şi îi dai să mănânce. ,,Stresul şi agitaţia pot afecta apetitul alimentar al copilului.

Ideal este ca masa să se ia împreună cu cei din familie, timp în care să se discute şi nu să se numere linguriţele pe care le-a mâncat copilul. Este important ca mediul în care copilul mănâncă să fie unul calm, armonios”, spune Natalia Stasenko, medic pediatru şi consilier în nutriţie.

Lasă-l să facă mizerie

Nu-l şterge de fiecare dată când se murdăreşte la gură şi nici nu îi atrage atenţia când începe să se joace cu mâncarea. Copilul trebuie să se obişnuiască cu alimentele pe care le consumă folosind toate simţurile.

Strânsul alimentelor în mânuţă şi apoi întinderea lor pe piele sunt de fapt metode prin care copilul nu numai că învaţă că există texturi diferite, ci îl ajută să se obişnuiască cu alimentul respectiv.

,,Încă de la naştere copiii explorează folosind mânuţele şi gura. Iar când începe aventura <<cunoaşte mâncarea>> apare şi mizeria”, spune medicul pediatru Melanie Potock.

Face mofturi la mâncare – evită pe cât posibil rutina

Este mofturos şi nu vrea să accepte decât un anumit sortiment de pâine şi un fel anume de brânză? Nu este chiar cea mai bună soluţie să îi oferi doar ceea ce îţi spune că îi place. Poţi începe, de exemplu, să variezi alimentele pe care le preferă.

Alege pâine şi brânză, dar de la o altă firmă, care au o textură diferită, o altă formă, dar şi un alt gust. Nu acceptă decât orez? Atunci prepară-i orez brun, fiert, făcut la aburi cu alte legume sau chiar înlocuieşte-l uşor cu quinoa, cu bulgur sau cu couscous.

Ignoră când se strâmbă

Dacă bebeluşul se strâmbă când gustă din piureul de broccoli nu înseamnă automat că nu îi place şi că de acum nu trebuie să îi mai pregăteşti leguma.

Cercetătorii susţin că este absolut normal ca micuţii să facă diferite grimase atunci când descoperă alimente noi. Indicat este să îi găteşti leguma câteva zile mai târziu şi să o combini cu altele care ştii că îi plac.

Face mofturi la mâncare – focusează-te pe gustat, nu pe mâncat

Cu cât copilul gustă mai mult dintr-o mâncare cu atât mai mari sunt şi şansele să o accepte şi chiar să îi placă. Bine este să o guste şi să înveţe textura alimentului, nu neapărat să şi înghită.

De asemenea, ideal este ca micuţul să încerce tot mai multe alimente şi să ajungă să le cunoască, fără ca părintele să pună presiune ca el să înghită fiecare gură de mâncare. Şansele ca el să vrea să încerce alte şi alte alimente noi sunt mai mari dacă părintele îi dă o cantitate mică din produsul respectiv, de exemplu una-două linguriţe.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa