Experții avertizează că se extinde un nou tip de virus, transmis de căpușe

TOTUL DESPRE MAME

Iarna blândă aduce o creștere a numărului de căpușe și implicit a riscurilor, mai ales pentru copii. Experții anunță că un nou tip de virus se tramsmite prin mușcătura de căpușă
Noul tip de virus transmis prin mușcătura de căpușă de numește Powassan și până acum a cauzat 75 de îmbolnăviri în SUA, potrivit datelor transmise de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Cu toate că nu se poate estima câte persoane vor fi infectate în acest an, de regulă iernile călduroase favorizeză înmulțirea căpușelor, așa că experții sunt de părere că vom asista la o creștere a numărului de infecții cauzate de căpușe și la diversificarea lor. Orice persoană riscă să contacteze boala, de la nou născuți, la persoane tinere sau vârstnici. „Infecțiile apar cel mai frecvent primăvara târziu, în prima parte a verii și toamna, când căpușele sunt mai active”, spune dr. Jennifer Lyons, șeful Departamentului de Boli Neurologice și Infecțioase de la Brigham and Women’s Hospital din Boston. În jur de 15% dintre cei infectați nu supraviețuiesc. „Dintre cei care supraviețuiesc, cel puțin 50% rămân cu sechele neurologice pe termen lung”.

Encefalita Powassan și complicațiile ei

Virusul Powassan este un membru al complexului de virusuri encefalitice transmise de căpușe și este transmis de Ixodes cookei în randul mamiferelor mici din estul Canadei si Statele Unite.  Pacientii cu encefalita Powassan – deseori copii – ajung la medic din mai până în decembrie, după o expunere în aer liber și după o perioadă de incubatie de circa o săptămâna. Encefalita Powassan este severă, iar sechele sunt obișnuite.

muscatura de capusa

Manifestări specifice răcelilor

Febra și durerile de cap sunt printre simptomele care apar la câteva zile după mușcătura de căpușe la cei infectați. „De regulă, apar manifestări specifice gripei, inclusiv dureri de mușchi. Posibil și iritanții pe piele”, completează medicul american.

Aproape 700 de români cu boala Lyme anul trecut

Boala Lyme transmisă de mușcătura căpușelor a ajuns în Europa din SUA. Anul trecut, în România, conform Centrului român pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Trasmisibile,  au intrat in sistemul national de supraveghere si au fost clasificate final 688 cazuri suspecte de Boala Lyme.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde poți găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa