Herpangina este, uneori, confundată cu roșu în gât, dar în fapt este o afecțiune virală care afectează mai ales copiii sub 10 ani.
Deși copiii sub un an nu sunt feriți de această boală infecțioasă, acestia se pot îmbolnăvii foarte rar. După vârsta de 10 ani, riscul de a face aceasta infecție virală este foarte redus. După aceasta vârstă infecția virală poate apare pe un fond imunitar slăbit, în perioada de convalescență după alte afecțiuni virale, tipice copilariei (vaiolă, varicelă, mai ales).
Herpangina este provocată de virusuri din familia Coxsackie și poate să apară mai ales în perioada rece din an, cu precădere iarna și în primele luni de primăvară. Virusurile din această familie sunt cele care provoacă afecțiuni localizate la nivelul mucoasei bucale și rino-faringiene. Boala mână-gură-picior, de exemplu, are aceiați origine virală. Pentru infecțiile virale cu virusuri din familia Coxsackie nu există vaccin, scrie medicinenet.com, pentru că nu este necesar.
Copilul este contagios înainte ca primele semne clinice ale bolii să apară și foarte contagios în primele zile de boală. Perioada de incubație este lungă (de la două la 10 zile), fără niciun semn clinic de boală, fapt care duce la mici epidemii.
Cum debutează boala?
Boala debutează brusc cu febră (38-39 de grade), durere în gât, stare generală proastă. La circa 10-12 ore de la debut, se văd vezicule pe mucoasa bucală și a gâtului, dar și pe amigdale. Veziculele sunt foarte dureroase, iar copilul bolnav o să aibă o stare generală foarte proastă din cauza aceasta.
Citește și: Cum să iei corect temperatura copilului
Din fericire, manifestarea bolii este cu mult mai spectaculoasă decât efectele reale. Ulceraţiile au 1-2 mm în diametru sunt roșii intens la debut și, ulterior, devin galben-gri. Copilul nu poate înghiți deloc alimente solide și, relativ greu, pe cele lichide.
Cum tratăm?
Herpangina nu are nevoie de tratament specific (are origine virală), ci doar de medicație simptomatică, care să îmbunătăţească starea copilului. Pentru febră şi durere se poate folosi paracetamolul sau ibuprofenul, iar pentru leziunile din cavitatea bucală, un anestezic local. Se recomandă suplimente cu vitaminele A şi C care pot contribui la vindecarea mai rapidă a simptomatologiei. Copilul nu trebuie obligat să mănânce pentru că poate ajunge la vărsături, dar hidratatea este obligatorie și foarte necesară. Herpangina nu poate fi tratată și trebuie lăsată să-şi urmeze cursul. Se vindecă singură în 7-10 zile, iar starea generală a copilului se ameliorează substanțial după două-trei zile
Deși este o afecţiune ușoară, care nu produce decât foarte rar complicații, boala lasă un sistem imunitar destul de ”răvășit” care poate să fie teren propice pentru alte infecții virale. Unii părinți au experimentat situația ca micuțul să facă una după alta mai multe boli, așa-zise ale copilăriei, într-o veritabilă serie neagră. La copilul sub 6-7 ani, infecțiile virale, cu boli normale ale copilăriei, după vindecare, lasă sistemul imunitar al copilului complet dat peste cap. Asftel că, timp de circa o lună, acesta trebuie ferit și protejat de orice risc de contaminare cu alte tipuri de virusuri.
Chiar dacă herpangina nu e boală gravă, îți recomandăm să citești și Simptome care te trimit direct la urgență cu copilul.
Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a nu rata cele mai interesante și utile articole pe care le publicăm zilnic.