Medicii fac apel către părinți să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei: „Nu merită să faci boala pentru că părinții tăi nu au crezut în știință”

Daniela Șerb, redactor
scris pe
vaccinare ror
În timpul epidemiilor de rujeolă, vaccinarea începe mai devreme, respectiv la 9 luni. FOTO: Shutterstock

După decesul înregistrat în actuala epidemie de rujeolă, medicii fac apeluri către părinți să-și protejeze copiii prin vaccinare. Printre ei se numără conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național de Ocrotire a Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” din București, și prof.dr. Oana Falup-Pecurariu, medic-șef de secție la spitalul din Brașov unde a murit bebelușul de 7 luni.

Suntem la a doua epidemie de rujeolă declarată în mai puțin de un deceniu. Cele peste 2.000 de cazuri înregistrate până acum, în actuala epidemie, și un deces sunt doar începutul, atrag atenția medicii.

Acest sugar este cu afectare neurologică

Prof.dr. Oana Falup-Pecurariu, medic-șef Pediatrie 1, la Spitalul Clinic pentru Copii Brașov, martoră în cazul bebelușului decedat, a publicat un articol în newsbv.ro, în care își exprimă frustrarea că, în privința vaccinării copiilor, românii i-au crezut mai degrabă pe influenceri decât pe medici.

E seară, agitație mare la Unitatea de Primiri Urgențe. Se aude clar o Salvare care vine în mare viteză. Aduce un sugar de 6 luni care abia respiră. Febră de 40 de grade Celsius. Pe corp, o erupție roșiatică care este generalizată. La auscultația, plămânului acesta este încărcat. Dar ce impresionează în egală măsură doctorii, dar și personalul, este faptul că acest sugar este cu afectare neurologică. Brusc, timpul se măsoară în gesturi precise. În valori exacte. În tratamente care curg unul după celălalt, cu speranța că viața va fi salvată. Diagnosticul implacabil este de encefalită. Adică inflamația encefalului, complicație a pojarului. De unde a luat pojar? Este întrebarea tuturora? Și răspunsul vine implacabil: de la fratele mai mare, nevaccinat”, povestește medicul din Brașov.

M-am tot întrebat cât valorează viața?”

Zile la rând, adaugă medicul brașovean, au sperat că vor reuși să salveze bebelușul. „După 4 zile a venit și prima veste bună. A deschis ochii și a plâns la durere… Și, da, este epidemie de pojar, din nou. Nu am înțeles că nu vaccinul determină apariția autismului și nu am înțeles importanța de a ne vaccina copiii pentru a-i proteja.”

Noi toți, mai spune doctorița, ne gândim că nu ni se poate întâmpla nouă: „Că ce dacă nu ne vaccinăm copilul sau copiii împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului? Se vaccinează alții, nu noi. Iar acum ne luptăm cu febra, pneumonia, encefalita și decesul la copiii cu pojar. M-am tot întrebat cât valorează viața? Pentru mine este neprețuită și pentru a o proteja mă folosesc de tot ceea ce oferă știința”.

De ce unele mame vor să treacă prin acest coșmar?”

Nu fiecare copil trebuie să treacă prin pojar, pentru că evoluția bolii poate fi imprevizibilă, cu riscuri mari: „NU merită merită să faci boala pentru că părinții tăi nu au crezut în știință, ci în alte spuse. Istoria mea personală este că mama mea și acum spune că cele mai grele clipe ca mamă le-a trăit când eu am făcut pojar. Că febra nu scădea. Că erupția nu trecea. Că a stat zi și noapte lângă mine, așteptând să treacă. Și că ea nu înțelege de ce doresc unele mame să treacă prin acest coșmar. Nici eu nu înțeleg, dar între timp încerc să cred că măcar acum veți înțelege că trebuie să vă vaccinați copiii. Iar vaccinul NU determină autism”, mărturisește medicul șef de secție.

Alături de cazul bebelușului mort de rujeolă, alte 64 de povești triste din precedentul val pandemic stau mărturie că rujeola este o boală cu risc extrem de mare de complicații și care poate duce la deces, atrage atenția conf.dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România.

„Ce facem oameni buni? Așteptăm să mai moară un autobuz plin de copiii?”

„Ce facem oameni buni? Așteptăm să mai moară un autobuz plin de copiii? Sau așteptăm un număr și mai mare, cât într-un stadion, precum în Republica Democratică Congo?? Căci RD Congo, în 2020, din cauza pandemiei a întrerupt vaccinarea ROR. Alături de alte 23 țări din lume. Dificultăți de aprovizionare. Apoi epidemie, apoi mii de morți. Știrea apare în cea mai prestigioasă revistă științifică din lume, Nature”, a comentat conf.dr. Mihai Craiu, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

Pediatrul a făcut apel la părinți să meargă să-și vaccineze copiii pentru a-i proteja: „Dacă cei 34 de ani de studii post-universitare intense și de practică la patul bolnavului nu sunt un argument să credeți sfatul dr. Craiu, vă rog din suflet să aplecați urechea la rugămintea părintelui Mihai Craiu. Eu, alături de soția mea (tot medic), am decis să vaccinăm ROR pe fiul nostru. Deși avea dermatită atopică și primele episoade de astm. Acum, Călin este un adult sănătos, arhitect și cadru didactic la una dintre cele mai prestigioase universitați din lume. Deci, am putea încerca, până nu este prea târziu”, a mărturisit universitarul.

Rujeola în datele INSP

În precedenta epidemie, care a început în 2016 și s-a întins până aproape de 2020, la nivel național, s-au înregistrat (până la data de 24 iulie 2020), 20.204 de cazuri și 64 de decese, conform INSP.

Potrivit Raportului INSP arată că, doar în anul 2019, au fost depistate 3.900 de cazuri de rujeolă și au fost înregistrate 5 decese. O creștere importantă a numărului de cazuri s-a înregistrat în prima jumătate a anului, „vârful” epidemiei fiind în luna aprilie. Documentul menționează că au fost identificate două genotipuri ale tulpinii de virus rujeolic (B3 și D8), care sunt diferite de genotipul tulpinii endemice din țara noastră (D4). Cei mai afectați au fost copiii cu vârste sub 1 an, neeligibili pentru vaccinarea ROR, după care urmează grupa de vârstă 1-4 ani.

Datele INSP mai arată că, în 2016, numărul cazurilor detectate a ajuns la 2.435 și au fost raportate 13 decese. Genotipul tulpinii de virus rujeolic identificat atunci – B3 – a fost diferit de genotipul tulpinii endemice din țara noastră (D4). Cei mai afectați au fost copiii sub 1 an.

Top „campioni” la rujeolă, potrivit UNICEF

Un comunicat al UNICEF arată că, între ianuarie și 5 decembrie 2023, 30.601 cazuri de rujeolă au fost confirmate în Europa și Asia Centrală. Comparativ, în anul 2022 s-au înregistrat doar 909. Aceasta înseamnă o creștere de 3266% a numărului de cazuri ale acestei boli care poate fi prevenită prin vaccinare, avertizează UNICEF.

Potrivit aceleiași surse, rata îmbolnăvirilor de rujeolă s-a dublat aproape între octombrie și noiembrie, anul acesta. Se anticipează ca numărul cazurilor din regiune să crească și mai mult din cauza lipsei de imunitate.

„Creșterea cazurilor de rujeolă este cel mai clar semn al unei întreruperi în acoperirea vaccinală. O astfel de creștere dramatică necesită o atenție urgentă și măsuri de sănătate publică pentru a proteja copiii de această boală periculoasă și mortală”, a declarat Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă este raportată în Kazahstan, cu 69 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 13.254 de cazuri, conform ultimelor date disponibile. Kârgâzstan are a doua cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă, cu 58 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 3.811 cazuri.

România, care a declarat la începutul lunii decembrie epidemie de rujeolă la nivel național, are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa