Epidemia de rujeolă se extinde în Europa. România, printre cele mai afectate țări

Alina Dan

Epidemia de rujeolă este în plină expansiune pe întregul continent european, în condițiile în care rata de vaccinare împotriva acestei boli scade simțitor, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, citată de BBC.

Cele mai multe cazuri de rujeolă sunt în Italia și în România. Conforma statisticilor oficiale, în prima lună a acestui an, în Italia au fost raportate peste 200 de cazuri de rujeolă, în timp ce, în România, date actualizate arată că, din ianuarie 2016 până în aceeași lună a lui 2017, au fost înregistrate peste 3.400 de cazuri de rujeolă, dintre care 17 s-au soldat cu deces.

Înrucât rujeola este o boală extrem de contagioasă, ”modul de răspândire presupune că nicio țară nu poate spune că este în afara pericolului”, subliniază oficialii OMS. Tot ei susțin că, în continuare, cea mai bună protecție împotriva bolii este vaccinarea.

Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane

Însă tocmai aceasta este cea mai mare problemă: tot mai puțini părinți aleg să administreze copiilor lor vaccinul care protejează de rujeolă, dar și de alte două boli ale copilăriei care se pot solda cu grave complicații sau deces: oreion și rubeolă. Vaccinul ROR este disponibil gratuit pentru bebeluși și preșcolari în toate sistemele publice de sănătate ale țărilor europene și doar în Ucraina a fost raportat un deficit de stoc pentru acest vaccin.

Rujeola: transmitere, simptome, tratament. Ce trebuie să știi

Cel mai nou raport cu privire la răspândirea rujeolei la nivel național, emis de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile datează din 24 martie 2017 și arată că, în România, numărul total al cazurilor de rujeolă, raportat până la această dată este 3911,
din care 17 decese (5 în Arad, 4 în Timiș, 3 în Dolj, 3 în Caraș Severin, 1 în Satu Mare și 1 în București).

Distribuția geografică a cazurilor de rujeolă în România

harta cazurilor de rujeolă în România

Județul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri este Caraș Severin (853 de cazuri confirmate), urmat de Timiș (747 de cazuri confirmate), Arad (713 cazuri confirmate) și Mureș (326 de cazuri confirmate). Județele cu cele mai puține cazuri înregistrate de rujeolă sunt Maramureș, Botoșani, Giurgiu, Prahova și Ialomița, fiecare cu câte un caz.

Capitala se află la mijlocul clasamentului, cu 31 de cazuri, dintre care un deces.

Pentru a preveni extinderea epidemiei, Ministerul Sănătății a decis scăderea vârstei de vaccinare cu ROR, de la 1 an la 9 luni.

Repartiția numărului de cazuri de rujeolă pe grupe de vârstă și pe status vaccinal pentru
perioada menționată este prezentată în tabelul de mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa