E-coli în apa Mării Negre din cauza fecalelor! Pericol de enterocolită pe litoralul românesc

TOTUL DESPRE MAME
enterocolită pe litoralul românesc

Numărul mare de cazuri de enterocolită pe litoralul românesc are o explicație clară: apa este contaminată cu E-coli, iar motivul principal este indolența. Se pare că unii turiști preferă să își facă nevoile în apă, considerând că valurile șterg urmele și spală bacteriile.

Specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Sănătate Publică Constanta (DSP) au prezentat o situație cu privire la bacteriile din apa mării, iar concluzia lor este că nivelul acestora nu a ajuns încă la limita de sus, care ar presupune interzicerea îmbăierii. Totuși, numărul familiilor care se întorc de pe litoral cu enterocolite este din ce în ce mai mare, iar copiii sunt primii afectați.

Cele mai recente analize făcute de DSP au fost în zonele Năvodari, Mamaia, Delfinariu, Modern, Eforie Sud si Nord şi Costineşti.

  • În zona Năvodari, nivelul de E.coli este cuprins între 20 şi 63 (100/100ml valoare de referinţă), iar cel de enterococi între 1 şi 12 (100/100ml valoare de referinţă).
  • În Mamaia, apa este cât de cât curată în zona plajelor Turist, Enigma, Vega, Rex, Cazino, Perla, Aurora, unde nivelul de E.coli este cuprins între 41 și 75, iar cel de enterococi între 3 și 26, cea mai scăzută valoare fiind la Estival, Cazino, Perla și Aurora.
  • La Delfinariu, valoarea E.coli ajunge la 62, iar de enterococi la 17, pe când la plaja Modern  nivelul de E.coli este de 85, iar cel de enterococi de 20.
  • În Eforie Nord și Eforie Sud, nivelul de E.coli este cuprins între 31 și 85, iar cel de enterococi între 4 și 27.
  • La Costinești, situație este la limită în cazul E.coli, unde valorile sunt de până la 97, iar de enterococi între 15 și 17.

Conform specialiștilor, o calitate excelentă a apei corespunde valorilor:

  • Enterococi intestinali: sub 200/100 ml
  • Escherichia coli: sub 500/100 ml

Parametrii microbiologici pentru care se testează apa de îmbăiere sunt Escherichia coli (E. coli) și enterococii intestinali. E. coli, prezentă în tractul gastro-intestinal al animalelor cu sânge cald şi al oamenilor, este eliminată în mediul extern cu materiile fecale, contaminând apa, solul, alimentele. Infectarea cu această bacterie poate produce frecvent diverse forme de enterocolită, iar enterococii dau infecţii clinice serioase ale tractului urinar, endocardite bacteriene, meningite, septicemie etc.

Citește despre enterocolită în articolul Enterocolita la copii. Simptome, tratament și urgențe medicale.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre enterocolită pe litoralul românesc, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa