Efectele adverse ale vaccinurilor. Ce imunizări au avut cele mai multe reacții nedorite? Cum le controlați

TOTUL DESPRE MAME
efectele adverse ale vaccinurilor

Toate imunizările au potențialul de a cauza efecte adverse la unii copii, însă realitatea este că cele mai multe tind să fie ușoare și să nu dureze mai mult de câteva zile. Unii copii nu au niciun fel de reacții adverse. V-am pregătit un ghid cu efectele la care trebuie să vă așteptați în urma administrării vaccinurilor, ca și recomandări legate de ținerea sub control a acestor reacții, ghid realizat în baza recomandărilor autorității britanice care gestionează sistemul de sănătate (NHS – The National Health Service) și cu sfaturi de la medici români.

Efectele adverse comune ale vaccinurilor

Efectele adverse ale vaccinurilor pot fi obișnuite și includ:

– reacții locale (durere, umflare, roșeață la locul unde a fost făcută injecția)
– febră moderată
– oboseală
– dureri de cap
– frisoane
– dureri musculare și de încheieturi

Efectele adverse ale vaccinurilor care apar rar:

O reacție alergică mai puțin comună, însă mult mai serioasă, este o reacție alergică imediată, cunoscută ca șoc anafilactic. Apare cu o frecvență de 1 caz la 1 milion de imunizări și este complet reversibilă dacă se intervine rapid. „Acest tip de reacție este motivul pentru care medicii de familie fac vaccinurile cu trusa de prim-ajutor lângă ei”, a spus medicul de familie Monica Mateescu, la dezbatere privind Legea Vaccinării organizată de Ministerul Sănătații în luna mai 2017.

Nu toate afecțiunile care apar după vaccinare sunt un efect advers. Pentru că milioane de copii sunt vaccinați anual, este inevitabil ca unii să dezvolte o infecție care este o coincidență sau o boală care apare la scurt timp după aceea.

În  ceea ce privește modul de administrare a vaccinurilor, pentru o eficiență cât mai mare a acestora, regulile sunt descrise în graficul de mai jos:

Ce să faci dacă copilul are o reacție adversă după imunizare

Cele mai comune efecte adverse la bebeluși și copii mici după imunizare sunt la locul injecției, și pot include:
– umflarea locului unde s-a făcut injecția
– roșeață
– un mic nodul tare la locul injecției

Aceste simptome trec de obicei în câteva zile iar părinții nu trebuie să faci nimic pentru a le ține sub control.
Uneori copiii pot face temperatură mare. Dacă asta se întâmplă, ai grijă să nu înfofolești copilul, să nu poarte prea multe straturi de haine sau pături și să fie bine hidratat. Poți de asemenea să îi dai copilului o doză de paracetamol sau ibuprofen potrivit recomandărilor medicului. Ultimele recomandări sunt ca la vaccinările făcute până la 6 luni copiii să primească paracetamol preventiv.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

La ce să vă așteptați după vaccinare la copiii sub 5 ani

După vaccinare, copilul poate plânge pentru o vreme, însă de regulă se liniștește dacă este alintat și hrănit. Cei mai mulți copii nu au altă reacție.

Reacție la locul imunizării

Unii bebeluși au roșeață, umflătură sau un nodul mic la locul injecției. Toate astea durează de regulă două-trei zile și nu necesită tratament.

Febra

Febră înseamnă că temperatura copilului a trecut de 37,5C. Febra este comună la copiii mici, însă de regulă este ușoară. Dacă fața copilului este fierbinte la atingere și micuțul este îmbujorat, este posibil să aibă febră. Poți verifica temperatura cu un termometru.

Ultimele recomandări privind administrarea de anti-termice la copii vaccinați s-au actualizat în acest an.

Potrivit dr. Mihai Craiu, la congresul European Society of Pediatric Infectious Diseases 2017, pentru copiii între 0 și 6 luni, ultimele recomandări în ceea ce privește administrarea anti-termicelor după vaccinare sunt următoarele:

1. Să folosim Paracetamol profilactic (preventiv). Adică să dăm doza adecvată puțin înainte sau imediat după vaccin.
2. Să NU dăm Ibuprofen profilactic. Este ineficace si cu efecte negative asupra productiei de anticorpi.
3. Să dăm Paracetamol la 8 ore sau mai des (4-6 h), NU la 12 ore
4. Să dăm paracetamol 2 zile după vaccin cel mult ca profilaxie
5. Dacă apare totuși febra să dăm Ibuprofen
6. Daca apar și alte semne decât febra, trebuie mers la medic. Dacă nu, se oprește administrarea de paracetamol la 48 ore după vaccinare.

La copiii peste vârsta de 6 luni, se dă antitermic doar dacă apare febra. 

Reacții adverse după anumite vaccinări

Reacții adverse ROR (se face la 9 luni, 12 luni și 5 ani)

ROR asigură imunizare pentru rujeolă, rubeolă și oreion iar fiecare dintre aceste boli poate cauza reacții de diferite tipuri după vaccinare (nu se întâmplă însă la toți copiii).

  • După 6-10 zile, începe să acționeze vaccinul pentru rujeolă și poate să apară febra, o iritație asemănătoare rujeolei și pierderea apetitului. Micuții cu astfel de simptome nu sunt contagioși pentru alți copii.
  • După 14-21 zile, componenta anti-oreion poate determina la unii copii simptome similare cu cele ale bolii, și anume febră și umflarea glandelor salivare.
  • După 12-14 zile, componenta anti-rubeolă poate cauza o erupție cutanată de scurtă durată însoțită sau nu de febră ușoară sau medie. În cazuri rare, reacția cutanată poate apărea și la 6 săptămâni de la vaccin.

Micuții care prezintă reacție cutanata ca urmare a vaccinului ROR nu sunt contagioși, erupția nu necesită tratament și trece de la sine.

Cum se explică febra și reacția cutanată la 6-21 zile de la vaccinul ROR

„După vaccinul ROR, se poate face febră de 2 ori – o dată în primele zile [24-28 de ore] după vaccin și mai poate apărea a doua oară la o săptămână după vaccinare. Aceste două perioade de febră corespund formării de anticorpi protectori: prima febră = anticorpi de protecție pe moment, a doua febră = anticorpi de memorie îndelungată. Mai concret, vaccinul produce un răspuns imun în 2 trepte”, explică pe pagina ei de Facebook dr. Flori Croitoru.

Efecte adverse după vaccin ul BCG (tuberculoză) – se face la naștere, în maternitate

Orice copil vaccinat BCG va face un blister la locul imunizării imediat după vaccinare. Este normal și nu aveți de ce să vă faceți griji.

Cicatricea după BCG

La un interval de 2 până la 6 luni după injecție, un punct mic poate să apară la locul imunizării. Poate să ajungă la 7 mm și poate face crustă cu fluide care se usucă la suprafață.

Punctul poate fi dureros pentru câteva zile, însă în cele din urmă se va vindeca. De regulă, lasă o mică cicatrice. În cazuri rare, poate să apară o reacție locală severă, însă de regulă se vindecă în câteva săpătmâni. Dacă ești îngrijorată că reacția locală a copilului este anormală sau dacă locul se infectează, discută cu medicul copilului.

Alergia la vaccinul BCG

Efectele serioase ale vaccinului BCG, cum ar fi șocul anafilactic, sunt foarte rare: 1 caz la 1 milion de imunizări. Toate cadrele medicale care fac vaccinări sunt pregătite să trateze reacții alergice. Orice persoană cu reacție alergică se recuperează complet fără efecte pe termen lung, dacă este tratată prompt.

Cum și unde raportați efectele adverse ale vaccinurilor

În România, cele mai multe reacții adverse postvaccinale (RAPI), care au fost raportate către Agenția Națională a Medicamentului, s-au înregistrat la vaccinul Diftero-Tetanic, care se face la vârsta de 14 ani. Ultima raportare disponibilă, cea din anul 2015, arată cu au fost înregistrate 126 de rapoarte, de 4,5 ori mai multe fața de anul
precedent.

Cele mai multe efecte adverse au fost la vaccinul Difetero-tetanic, făcut la 14 ani (89 de reacții), urmat de reacții adverse ROR (12).

Efectele adverse ale vaccinurilor au fost următoarele: 

  • Reacție generală – 47 de cazuri
  • Reacție generală și locală – 39 de cazuri
  • Reacție de tip alergic (erupții cutanate) – 24 de cazuri
  • Reacție locală – 7
  • Reacție generală și locală severă – 1

Pentru a raporta o reacție adversă la vaccin, puteți accesa următorul link:

http://www.anm.ro/anmdm/med_reactie_adversa.html

Dacă acest articol ți s-a părut interesant îți mai recomandăm și altele legate de vaccinare:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa