Durerile de creștere la copii – cum le depistăm și când ne îngrijorăm?

Adriana Moscu

Durerile de creștere la copii. E perfect sănătos și dintr-o dată îl auzi că-l dor picioarele? Poate fi vorba de dureri de creștere. 

Le-am resimțit și eu în copilărie. Semănau destul de bine cu durerile reumatoidale, după cum le-a spus medicul specialist alor mei, în urma unei examinări menite să ne liniștească pe toți. Cum depistăm durerile de creștere? Mergând cu copilul la un pediatru care, în urma unui consult de rutină, noninvaziv, vă poate trimite sau nu mai departe, la un ortoped.

Durerile de creștere, resimțite în picioare

Conform studiilor, aproximativ jumătate dintre copiii din întreaga lume se confruntă cu dureri de creștere – cum spuneam, nu am scăpat nici eu de experiența lor, nici cele două fetițe ale mele. Acestea se resimt la nivelul oaselor și articulațiilor de la picioare și au fost depistate și clasificate pentru prima oară de un medic francez, în 1823. Durerile debutează, de obicei, în jurul vârstei de 3-4 ani, apoi reapar între 8-12 ani, deoarece acestea sunt perioade accelerate de creștere a sistemului osos al copilului.

Durerile de creștere apar seara sau chiar noaptea, în timpul somnului, când organismul are un ritm mai alert de creștere. Se resimt ca o febră musculară, ca niște cârcei, ori ca niște înțepături în ambele picioare.

Cum deosebim durerile de creștere de alte dureri?

Cel mai bine este să cerem părerea pediatrului, însă, până ajungeți în cabinetul medical, sunt câteva semne la care ar trebui să fim atenți.

  • Unul dintre ele este că micuțul poate părea perfect sănătos dimineața și poate avea activitate fizică intensă în timpul zilei. Brusc, spre seară sau chiar noaptea, aceste dureri pot să apară ca din senin. Și să dispară, așa cum au apărut.
  • Un alt semn că ne confruntăm cu dureri de creștere este apariția lor neregulată. De obicei, ele sunt resimțite de către copil în partea din față a coapselor, în spatele gambelor sau în spatele genunchilor.

Din nefericire, gradul de suportabilitate a durerii diferă de la un copil la altul. Așa că e foarte probabil ca un copil mai sensibil să fie predispus și la alte tipuri de durere în perioada de creștere, cum ar fi migrenele și discomfortul abdominal.

Conform specialiștilor, aceste dureri de creștere durează, în medie, între 10 și 30 de minute

Cum sunt diagnosticate durerile de creștere?

Medicul diagnostichează astfel de dureri după simptome, dar și după ce află istoricul medical al copilului. Este important ca orice alte posibile cauze asociate cu dureri la nivelul picioarelor să fie eliminate pentru a se pune un diagnostic corect. Durerile de creștere nu ar trebui să lase urme vizibile pe corpul copilului și nici la interior, iar eventualele analize de sânge sau investigații mai complexe ar trebui să iasă în limite normale în acest caz.

Atenție! În spatele durerilor musculare sau la nivelul oaselor se poate ascunde o artrită juvenilă sau o tumoră. Ține minte: durerile de creștere nu ar trebui să-ți facă copilul să șchiopăteze!

Cum pot fi tratate durerile de creștere?

De vreme ce e un fenomen natural, durerile de creștere vor trece la un moment dat de la sine. Dar poți face și tu ceva pentru a ameliora senzația neplăcută:

  • Masează-i picioarele cu blândețe;
  • Așază-i o pătură caldă și moale pe locul afectat;
  • Asigură-te că se odihnește suficient după o activitate fizică mai intensă;
  • O baie caldă înainte de culcare ar putea ameliora durerile de creștere;
  • Dacă durerile de creștere devin prea puternice, îi poți administra un medicament pe bază de ibuprofen, dar nu trebuie să devină o regulă;
  • Distrage-i atenția de la durere: jucați-vă împreună un joc care să nu implice deplasarea, sau cântă-i o melodie care să-l aline suferința.

Suplimentele cu vitamina D pot reduce durerile de creștere

Un studiu întreprins în Italia arată că o cură cu suplimente care conțin vitamina D pot micșora semnificativ durerile de creștere. Potrivit acestui studiu, copiii predispuși la dureri de creștere au o deficiență de vitamina D, iar durerea resimțită se datorează densității scăzute a oaselor. În aceste condiții, presiunea cauzată de creștere asupra nervilor poate fi prea mare și astfel poate să apară durerea de care se plâng copiii. La testări au participat copii cu deficiență de vitamina D care acuzau dureri de creștere. După o cură de trei luni cu vitmaina D, durerile au scăzut de la 7,2%, la 2,7% în intensitate.

Nimeni nu își cunoaște copilul mai bine ca tine. Dacă aceste simptome îți par ieșite din comun, nu ezita să mergi cât mai repede la specialist cu cel mic.

Dacă te-a interesat acest subiect, îți recomandăm și următoarele articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa