Dureri de cap la copii: cauze şi recomandări de la medicul neurolog

Alexandra Irimiea
dureri-de-cap-la-copii-totul-despre-mame

Când copiii se plâng de dureri de cap, deseori este greu să ne dăm seama dacă este o durere adevărată, dacă este ceva trecător sau trebuie să ne alertăm. Iată ce recomandă medicul neurolog!

Cauzele durerii cuprind un întreg spectru de patologii: ele pot avea cauze ofltalmologice, stomatologice, din sfera ORL sau pot ascunde grave probleme ale sistemului nervos. Unele se pot remedia fără medicamente, în timp ce altele necesită consult neurologic și investigații amănunțite. Dar oare cum putem face diferența între ele?

„Durerea de cap sau cefaleea, în termeni medicali, este durerea care apare la nivelul extremității cefalice și poate avea diverse cauze. În primul rând, trebuie să știm că nu creierul doare, ci ceea ce îl înconjoară: învelișurile, osul, mușchiul, pielea sau vasele”, explică dr. Ana Miron, doctor în științe medicale, medic specialist neurologie pediatrică la clinica Medis.

Cauze frecvente pentru dureri de cap la copii care nu țin de probleme neurologice

Procese inflamatorii la nivelul feței:
– ORL: sinuzite, otite cronice sau acute în cadrul unei viroze.
– Stomatologice: carii dentare. Durerea poate iradia în diferite porțiuni și poate fi percepută ca durere în alt loc.

Oflalmologice: scăderea acuității vizuale, iar ca rezultat musculatura oculară se încordează mai mult pentru a focusa privirea.

Psihogenă: cel mai frecvent întâlnită la copiii școlari. Din cauza supraepuizării, stresului, lipsei unui regim potrivit copilului.

Dureri de cap la copii: cauze neurologice

Dacă au fost eliminate cauzele prezentate mai sus, atunci este necesar un consult neurologic.
În cazul durerii persistente, copilul trebuie evaluat neurologic pentru a clasifica tipul cefaleei și a hotărî care este tactica terapeutică.

Durerile de cap acute pot ascunde probleme grave: hemoragii, meningite, tumori sau procese expansive ale sistemului nervos. Totuși, cazurile acestea sunt mult mai rare, precizează medicul.

De reținut faptul că migrenele, acele dureri de cap îndelungate și profunde, au la bază mai multe cauze, una fiind cea vasculară și existând o predispoziție de transmitere genetică, adică moștenită de la cineva din familie. Ele sunt diagnosticate doar în 4% dintre pacienți. La adulți, se resimt ca o durere acută pe o jumătate de cap, foarte intensă, pulsatilă, asociată cu greața, voma și pierderea capacității de lucru, dar la copii poate avea un alt aspect, fiind resimțită pe toată suprafața capului. În cazul sugarilor, migrena are aspect de vărsături ciclice și alte fenomene.

Cele mai des întâlnite și mai ușor de tratat sunt cefaleele de tensiune, cefaleele psihogene și cefaleele de tensiune psihogene, care combină simptomele.

Cefaleea de tensiune musculară, de specificat – nu arterială, survine din cauza poziției incorecte în bancă, a încordării permanente, din cauza stresului la care sunt supuși mușchii din regiunea cervicală și cefalică (avem mușchi și pe cap). Copilul resimte o durere ca în cască, o presiune, ca și cum l-ar strânge ceva. „E foarte frustrant să vezi un copil mic care duce în spate un ghiozdan care este o treime din corpul lui”, a mai adăugat medicul.

Cefaleea psihogenă – apare din cauza nerespectării regimului normal a zilei, de odihnă și recreere. Este cea mai frecventă, fiind înregistrată la 45% dintre cazurile prezentate la consult.

„Copilul, având un program suprasolicitat școlar, resimțind un stres permanent căruia nu-i poate face față și nerespectând regulile de recreere, ajunge la cefalee cronică care îi afectează activitatea zilnică și îi scade din potențialul de a învăța”, spune pe scurt dr. Ana Miron. De obicei, acuză dureri de cap mai frecvent copiii mai mari de 5-6 ani. La această vârstă sunt supuși unui stres de încadrare în regim de școală, de responsabilitate, de ore, fiind necesară o concentrare mai prelungită și o atenție mai focusată. În plus, școala continuă și acasă, când sunt puși să facă teme acasă.

„Fiecare copil are un prag diferit de stres – unii reacționează mai ușor, alții au o decompensare și din cauza asta sunt fi cei mai susceptibili pentru cefaleele cronice”.

Dureri de cap pot apărea și atunci când sunt tulburări la nivelul vertebrelor cervicale, când nervii occipitali sunt constrânși.

Dureri de cap la copii: tratament și recomandări

Uneori durerea poate dispărea ca prin minune, iar metafora nu este deloc o glumă. „Metodele nemedicamentoase pot fi în multe cazuri eficace, dar trebuie respectate”, spune ferm dr. Ana Miron.

Alimentația este un element cheie în tratarea unor dureri de cap. Este necesară educarea pacientului în vederea alimentației.

– Să nu se consume alimente reci: înghețată, apă rece.
– Să nu se consume alimente cu E-uri, cu conservanți.
– Să nu se consume în exces ciocolată.

„Sunt unele tipuri de cefalee care reacționează la ciocolată, cafea, cola, de aceea este recomandată evitarea alimentelor stimulante, mai ales în rândul copiilor”, a mai explicat dr. Ana Miron. E de preferat ca ciocolata să fie neagră, chiar e indicată. Ea nu conține glucide și atunci nu stimulează, zahărul din ciocolată este rău, nu cacao.

La adulți putem întâlni cefaleea dependentă de cafeină, iar aici uneori cafeina ajută, alteori stimulează, în funcție de fiecare caz în parte.

– Să nu se consume sucuri artificiale sau băuturi răcoritoare cu coloranți.

– Să nu se facă abuz de antalgice sau de antiinflamatoare.

Dacă administrăm câte un paracetamol sau un ipubrofen la fiecare durere de cap, o perioadă îndelungată, cefaleea poate surveni din cauza administrării. „Dacă cel mic este într-un proces inflamator, e normal să-i dați ipubrofen sau paracetamol, dar recomand să fie monitorizată administrarea de către medic pentru pentru evitarea supraadministrării și formarea fenomenului de rebound”, mai spune medicul neurolog.

Cum pot oare ști părinții dacă durerile de cap acuzate de copil sunt minore sau grave? „De obicei părinții sunt sensibili și am încredere în instinctul mamelor care deseori, fără sa fie o patologie evidentă, simt că este ceva în neregulă”.

Dureri de cap la copii: reguli de psihoigienă

Putem crește pragul de stres dacă învățăm să respectăm regulile de recreere. Copiii pot fi educați să facă exerciții de respirație, de meditație, de relaxare. Este recomandat ca după ore aceștia să aibă parte măcar de o oră de repaos, fără lucruri care l-ar stimula. Astfel, părinții pot să le facă un program de recreere care să includă exerciții de meditație: fără TV, fără tabletă, fără gadgeturi.

O altă componentă importantă este și activitatea fizică de intensitate ușoară. „Sunt ideale plimbările în aer liber, ceea ce în vremurile noastre, cu părere de rău, nu se mai practică. Când eram noi mici eram permanent în curte, ne jucam, acum copiii stau direct pe calculator și creierul nu are parte nici de oxigenare”, mai spune medicul. Acesta recomandă exercițiile fizice ușoare, joaca în aer liber și practicarea unor sporturi.

Aceste reguli de psihoigienă sunt valabile pentru orice copil care se dorește să aibă un regim normal de viață.

Recomandarea medicului neurolog: În caz de suspectare a unei cefalee de tensiune, se recomandă metode chiropractice: masajul, acupunctura, kinetoterapia pentru a relaxa musculatura.

În caz de cefalee persistentă, este bine ca părinții să țină un jurnal unde să noteze: frecvența, durata, ce face copilul – este activ sau este somnolent, are și fenomene vegetative precum greață, vomă, sensibilitate la lumină sau zgomote, ce i se administrează (îi dă un medicament sau cefaleea trece de la sine), care este caracterul durerii, unde e localizată, unde iradiază. Toate momentele acestea sunt foarte importante pentru că astfel medicul poate mai bine și mai ușor să abordeze problema. De multe ori, la consult părintele poate să nu mai țină minte toate aceste detalii.

Dureri de cap la copii: investigații necesare

Pentru cefaleea de tensiune nu necesară nicio investigație, diagnosticul se pune pe baza acuzelor pacientului și se rezolvă foarte ușor.

Dacă este o cefalee strict neurologică, de cauze enumerate mai sus, mai ales în context acut, avem nevoie de o tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară, chiar de o puncție lombară, cu internare în spital. La fel ca și în caz de cefalee cronică progresivă cu semne de hipertensiune intracraniană, o suspectare de un proces expansiv tumoral.

Dacă avem o suspectare de disecție de arteră, avem nevoie de un eco doppler cervical cu RMN cu angio. Totul depinde de tipul de cefalee.

Cefaleea psihogenă este cea mai frecvent întâlnită și se supune ușor tratamentului în cazul respectării indicațiilor. Pentru aceasta putem să folosim chiar placebo, să-i dăm copilului o vitamină și să îi spunem că asta îl va face bine. Totuși, de menționat că în astfel de cazuri avem nevoie și de psihoterapie. Ea poate fi cauzată nu doar de epuizare psihică sau fizică, ci și de o traumă psihologică sau de condițiile familiale.

Pentru o cât mai bună informare, îți recomandăm și aceste articole legate de dureri și lovituri la cap: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa