Durerea de ureche la copii: posibile cauze și tratament

Dr. Cipriana Perederco
durerea de ureche la copii totul despre mame

Durerea de ureche este o problema care apare frecvent la copii. Iată ce trebuie să știe orice părinte despre această problemă.

Durerea de ureche la copii poate avea diferite intensităţi şi diferite cauze. Poate afecta una sau ambele urechi. Nu orice durere de ureche trebuie să ne îngrijoreze, dar, în funcţie de posibilele cauze, ne putem orienta pentru a-i acorda celui mic primul ajutor pentru calmarea suferinţei.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Cauze posibile pentru durerea de ureche la copii

Otitele medii acute: sunt cele mai frecvente cauze pentru durerea de ureche. Pot fi cauzate de virusuri şi bacterii. Cel mai frecvent este vorba despre o infecţie virală la nivelul urechii medii (spaţiul din spatele timpanului). Copilul este agitat, se trage de ureche si plânge, nu poate dormi şi în aproximativ 50-60% din cazuri face febră. Sunt afectaţi mai ales copiii cu vârsta între 6 luni şi 3 ani, dar rămâne o problemă destul de des întâlnită până în jurul vârstei de 8-9 ani (90% dintre copii fac cel puţin un episod de otită medie acută pe an). Majoritatea otitelor medii acute însoţesc un episod de viroză respiratorie.

În general diagnosticul este pus de către medic pe baza aspectului membranei timpanului. Tratamentul poate necesita şi administrarea unui antibiotic dacă este vorba de o infecţie bacteriană, dar majoritatea se vindecă sub tratament simptomatic.

Otita externă: se mai numeşte şi otita înotătorului şi reprezintă inflamaţia tegumentului care căptuşeşte canalul auditiv extern de la intrarea în ureche până la timpan. Apare cel mai des în anotimpul cald şi la copiii care merg la piscină. Debutul este de obicei cu mâncărime a urechii, dar locul poate deveni rapid dureros dacă se infectează. Uneori se poate localiza formând un mic abces la intrarea în ureche care poate să dreneze spontan sau să necesite o mică intervenţie. Diagnosticul este facil si tratamentul, în majoritatea cazurilor, doar local.

Traumatismul canalului auditiv extern: rănirea cu un beţişor de ureche, unghia de la deget sau orice alt corp străin pot genera durere locală. Mai mult, dacă locul se infectează, durerea devine supărătoare. De obicei leziunea este vizibilă, copilul nu face febră şi durerea este de intensitate moderată. Dacă apare înroşirea pavilionului urechii şi inflamaţia acestuia, trebuie neapărat cerut sfatul unui medic.

Dopul de cerumen: în general este nedureros, dar dacă apare o acumulare mare de cerumen poate să apară şi durerea. Durerea se poate accentu dacă dopul se împinge către interiorul urechii cu un beţişor. Tratamentul consta în extragerea dopului şi eventual tratament antiinflamator local.

Cauze posibile pentru durerea de ureche la copii

Corp străin în ureche: poate provoca durere dacă obiectul este ascuţit sau împins profund în interiorul urechii. În special copiii mici au tendinţa de a-şi introduce obiecte mici în nas şi în urechi. Trebuie atenţie sporită mai ales în cazul în care corpul străin este reprezentat de o sămânţă cu potenţial germinativ (fasole, mazăre etc) deoarece umezeala din ureche o va determina să încolţească eliminând local substanţe care pot răni tegumentul şi pot provoca infecţii şi dermatite. Tratamentul constă în extragerea corpului străin şi tratament local. Acesta va fi stabilit de către medic.

Urechea de avion (barotrauma): durerea apare prin diferenţa de presiune dintre aerul din mediul înconjurător şi cel din urechea medie, de obicei la aterizare, mai intensă dacă cel mic este răcit. Acelaşi mecanism îi poate provoca durere şi în cazul mersului cu maşina pe serpentine sau la altitudini mari la munte. De cele mai multe ori o doză de antialgic va rezolva problema.

Erupţii dentare, carii şi abcese dentare: în special dacă este vorba despre molarii posteriori, indiferent de arcadă, durerea locală poate iradia către ureche. Copilul se plânge de durere în ureche, poate face şi febră dacă este vorba de erupţia unui molar sau un abces, dar nici nu se poate alimenta corect şi se plânge şi de durere la mestecat. Tratamentul constă în administrarea de analgezice pentru erupţiile dentare şi plombarea cariei, respectiv drenajul stomatologic al abcesului.

Amigdalita: deşi în cazul amigdalitelor durerea este în special la nivelul gâtului, accentuată de înghiţit, se poate întâmpla ca aceasta să fie resimţită mai ales la nivelul unei urechi.

Oreionul: parotidita epidemică poate cauza şi durere de ureche. Acest lucru se întâmplă deoarece glanda parotidă este situată exact în faţa urechii deasupra articulaţiei mandibulei şi durerea poate iradia către ureche.

Ce putem face pentru ameliorarea durerii?

Analgezice care se eliberează fără prescripţie medicală: paracetamol şi ibuprofen. O doză de paracetamol sau ibuprofen poate calma durerea şi în acelaşi timp scade şi febra. Atenţie la doze şi la intervalul de administrare. Nu trebuie depăşită doza pentru vârstă şi greutate chiar dacă durerea este foarte mare.

Picături calmante: există numeroase preparate care se pot administra direct în ureche şi care se eliberează fără prescripţie medicală. Atât naturiste, cât şi cu substanţe medicamentoase, aceste picături ele pot ajuta la ameliorarea durerilor. Dacă micuţul prezintă scurgere din ureche, de culoare gălbuie, rozalie, uneori chiar cu aspect de sânge este interzisă administrarea oricăror picături în ureche. În acest caz pot exista perforaţii ale timpanului şi este nevoie de sfatul medicului pentru a continua tratamentul.

Comprese calde sau reci: vor ajuta la calmarea durerii dacă sunt aplicate câteva minute în vecinătatea urechii. Cum le alegem? Dacă e vorba de un traumatism local, temperatura mai scăzuta ameliorează durerea. În cazul otitelor medii, de cele mai multe ori copii preferă aplicaţii de comprese calde. Atenţie mare la temperatura! Lăsate prea mult pot provoca degerături sau arsuri agravând situaţia.

Când să ne îngrijorăm?

Sunăm la urgenţă sau ne prezentăm cât mai rapid la camera de gardă dacă în acelaşi timp cu durerea de ureche:
– copilul este apatic, prea slăbit să stea în picioare sau nu se mişcă
– are o durere intensă care nu se ameliorează după cel mult două ore de la administrarea de ibuprofen
– apare o umflătură roşie şi dureroasă în spatele urechii
– copilul ţine gâtul nemişcat şi nu poate pune bărbia în piept
– are febră peste 40 de grade C
– şi-a introdus un corp străin ascuţit în ureche: creion, sârmă, lamă, etc.
– copilul are un sistem imunitar compromis: leucemie, HIV, transplant de organe, neoplazii etc.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa