Dr. Mariana Grigore: Vara trebuie să fie distractivă, dar, atenție la regulile de îngrijire a pielii

Raluca Dumitrică
ingrijirea-pielii-copiilor-totul-despre-mame

Îngrijirea pielii copiilor trebuie să fie obligatorie pe perioada estivală!

Suntem la începutul verii, anotimp preferat de copii, dar şi unul care stârneşte câteva îngrijorări pentru părinţi, din pricina faptului că soarele este mai puternic ca oricând şi nu e prea prietenos cu pielea celor mici. Pentru a afla de ce trebuie să avem mai multă grijă de pielea copiilor vara am stat de vorbă cu Dr. Mariana Grigore, Medic Specialist Dermatolog la Clinica Top-Derm. Despre epiderma delicată a copiilor şi îngrijirea pielii copiilor vom mai vorbi cu Dr. Mariana Grigore şi marţi, 14 iunie, la ediţia specială de vară a „Atelierelor cu mămici”.

TOTUL DESPRE MAME: De ce ar trebui să avem mai multă grijă de pielea copiilor pe perioada verii?

Dr. Mariana Grigore: Pe perioada verii îngrijirea pielii copiilor trebuie adaptată la condiţiile speciale ce caracterizează acest anotimp, cum ar fi: expunerea unei suprafeţe cutanate mai mari la UV, precum şi intensitatea crescută a UV vara, mobilitatea crescută a celor mici (excursii, concedii) ce poate creşte riscul de infecţii cutanate, riscul mai mare de a fi înțepați de insecte/ţânţari vara, temperatura crescută ce favorizează dezvoltarea sudaminei, precum şi riscul mai mare de a face diverse iritaţii cutanate.

TOTUL DESPRE MAME : Este adevărat că problemele de sănătate ale pielii trebuie să fie exclusiv vizibile sau pot apărea, în primă fază, şi în interior?

Dr. Mariana Grigore: Pielea deţine o importantă funcţie de semnalizare şi poate frecvent exprima diverse anomalii din interiorul corpului, însă, pentru a diagnostica o afecţiune dermatologică, este necesar să existe leziuni la nivel cutanat.

TOTUL DESPRE MAME : În afara clasicei arsuri solare, cu ce alte probleme dermatologice se pot confrunta copiii pe perioada sezonului estival?

Dr. Mariana Grigore: Cele mai frecvente afecţiuni dermatologice cu care se pot confrunta cei mici pe perioada verii sunt: urticaria localizată după înţepături de insecte, sudamina, infecţiile cutanate, dermatitele de contact şi, bineînțeles, arsurile solare.

TOTUL DESPRE MAME : De ce este foarte importantă vizită la medicul dermatolog la orice suspiciune de boală?

Dr. Mariana Grigore: Un diagnostic precoce, în fazele iniţiale ale oricărei afecţiuni, înseamnă şi un tratament mai uşor, cu mai puţine reacţii adverse şi cu o durată mai scurtă. De asemenea, diagnosticul şi tratamentul precoce reduc riscul complicaţiilor şi îi asigură un confort mai rapid copilului.

TOTUL DESPRE MAME : Ce sfat aveţi pentru părinţii care nu mai ţin cont de anumite precauţii pe perioada verii, respectiv de îngrijirea pielii copiilor, pentru că, potrivit lor, „să-i lăsăm şi pe cei mici să se bucure de vacanţă”?

Dr. Mariana Grigore: Într-adevăr perioada verii trebuie să fie una cât mai fericită şi distractivă, însă nerespectarea unor reguli minimale de îngrijirea pielii copiilor (de ex. fotoprotecţia) poate duce la leziuni cutanate deranjante, simptome, vizite la medic, tratamente, care cu siguranţă nu vor aduce “bucurie” perioadei estivale nici pentru copii, nici pentru părinţi. Măsurile de îngrijire cutanată (fotoprotecţia, emolierea corectă) nu trebuie privite ca restricţii sau eforturi speciale şi nici impuse ca atare celor mici, ci mai degrabă integrate în educaţia copiilor, la fel ca spălatul pe mâini sau pe dinţi.

„Ateliere cu mămici” revin în această lună cu o ediţie specială de sezon, în care vom afla tot ce trebuie pentru a avea o vară liniştită în familie! Adriana Cocic, blogger de travel la www.minicalatorii.ro, Mariana Grigore, medic Specialist Dermatologi la Clinica TOP-DERM, şi Ilinca Tudose-Tranulis, medic specialist pediatru, sunt invitaţii acestei ediţii, suţinută de Avène. Atelierul pentru copii este susţinut de PlaYouth. Înscrierea este gratuită, în limita locurilor disponibile, şi se poate face aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații cel puțin la fel de interesante.

Foto: Arhiva personală

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa