Dr. Ilinca Tudose-Tranulis: „Vara, părinţii le pot face rău copiilor, din dorinţa de a nu le strica plăcerile vacanţei”

Raluca Dumitrică
Ilinca-Tudose-Tranulis-totul-despre-mame

Despre boli de vară cu dr. Ilinca Tudose-Tranulis. 

Bolile de vară sunt la câteva zile distanță. E vară şi mintea tuturor fuge la vacanţa care bate la uşă. Câte planuri avem cu toţii, câte ghiduşii vom face şi câte amintiri plăcute vom avea la finalul sezonului estival! Dar, pentru că se poate întâmpla şi ca socoteala de acasă să nu se potrivească cu cea din târg, iar vacanţa să nu fie numai lapte şi miere, am stat de vorbă cu dr. Ilinca Tudose-Tranulis despre bolile la care sa fim atenţi în familie pe perioada verii.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt cele mai comune boli de vară în rândul copiilor?

Ilinca Tudose-Tranulis: Afecţiunile cele mai severe pe timp de vară la copii sunt cele digestive. Ele pot fi de tipul indigestiilor, date de o alimentaţie incorectă, manifestate cu dureri abdominale, uneori vărsături sau modificări ale scaunului. Și mai pot fi de tipul gastroenterocolitelor. Date cel mai frecvent de viruşi, manifestate prin vărsături, diaree şi uneori febră.

Despre sănătatea bebelușilor puteți citi și aici

TOTUL DESPRE MAME: În ce măsură sunt copiii mai vulnerabili în faţa bolilor de vară decât adulţii?

Ilinca Tudose-Tranulis: Copiii sunt în primul rând mai predispuşi la bolile de vară prin lipsa autocontrolului în faţa unor alimente îndrăgite. Aici mă gândesc la îngheţată, sau excesul anumitor alimente (porumb, cireşe, pepene). Și după cum știm nici cu igiena nu sunt foarte riguroși. Fructele nespălate, mâinile nespălate, mâncarea păstrată incorect din punct de vedere termic, toate acestea pot duce la declanşarea unor infecţii digestive. Atunci când acestea apar, vărsăturile şi diareea pot duce la deshidratare. Uneori contribuie şi febra şi lipsa poftei de mâncare la deshidratare. Aceasta e mai periculoasă la copil decât la adult. Este cu atât mai periculoasă cu cât copilul este mai mic. Și asta din cauza raportului diferit între suprafaţa corporală şi greutate. Frecvent este nevoie de internare pentru oprirea vărsăturilor şi rehidratare, atunci când sărurile de rehidratare administrate oral nu sunt suficiente.

TOTUL DESPRE MAME: Există şi boli de vară care pot fi confundate cu alte afecţiuni?

Ilinca Tudose-Tranulis: Aceste afecţiuni  de sezon amintite mai sus sunt destul de uşor de identificat, diagnosticat şi tratat. Totuşi dacă evoluţia lor este mai îndelungată, răspunsul la tratament nu este unul favorabil, poate e cazul să ne gândim la alte cauze. Alte afecţiuni de sezon, cum ar fi insolațiile, sunt şi ele destul de greu de confundat. Ele au manifestări de tipul cefalee, febra, vărsături, dar care au o evoluţie rapid favorabilă.

Poate mai dificil de identificat ar putea fi unele manifestări cutanate. Ele pot fi date de alergii. Uneori pot fi de tipul virozelor eruptive sau chiar ciupituri de insecte. Se face un istoric complet al afecţiunii. Apoi se examinează atent erupţia şi se verifică alte semne şi simptome specifice. De cele mai multe ori se poate pune un diagnostic de certitudine încă de la camera de gardă, rareori fiind necesare analize suplimentare. Din fericire, şi aceste afecţiuni au evoluţie scurtă şi de cele mai multe ori autolimitată. Pentru ele nu este necesar un tratament intensiv. Este necesar unul care să ajute la ameliorarea simptomatologiei.

TOTUL DESPRE MAME: Câte dintre aceste boli de vară sunt contagioase?

Ilinca Tudose-Tranulis: Dintre bolile de vară, virozele digestive sunt cele contagioase. Virusul este transmis prin mâini murdare sau alimente contaminate. El ajunge în tubul digestiv al copiilor şi duce la apariţia de febra, vărsături, diaree. Transmiterea este foarte rapidă, mai ales în colectivităţi. Este cu atât mai severă cu cât copiii sunt de vârste mai mici. Răspândirea gastroenterocolitelor poate fi făcută relativ uşor. Izolarea la domiciliu pentru câteva zile a copilului ce prezintă această simptomatologie, şi simplul spălat pe mâini pot reduce răspândirea virusului.

TOTUL DESPRE MAME: Ce sfat ai pentru părinţii care uită de anumite precauţii vara, pentru că, în viziunea lor, „trebuie să se bucure şi cei mici de vacanţă”?

Ilinca Tudose-Tranulis: Din păcate părinţii pot face rău copiilor doar din dorinţa de a nu le strica plăcerile din vacanţă: îi pot lăsa prea mult la soare. Iar asta poate duce la arsuri ale pielii sau la insolaţie. Părinții le pot oferi mâncăruri nesănătoase, le pot modifica programul de odihnă. Astfel le reduc orele de somn, ceea ce duce la agitaţie, mai ales la copiii preşcolari. Totuşi, cel mai frecvent întâlnite sunt afecţiunile digestive date de o dietă dezechilibrată pe timpul vacanţei, când tentaţiile alimentare sunt la tot pasul. Porumbul fiert pe plajă, îngheţată la tot pasul, sucuri de tot felul, floricele, gherete ce comercializează alimente păstrate în condiţii improprii. Excesul de dulciuri sau alimentele contaminate pot strică astfel vacanţa întregii familii. Așadar prevenţia este cea mai bună: oferirea de fructe atent spălate, în locul dulciurilor procesate, a apei, în locul sucurilor, mâncatul în locuri ce respectă normele de igienă, evitarea exceselor, cu riscul unor proteste sau rugăminţi arzătoare din partea copiilor pofticioşi.

Foto: arhiva personală

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa