Dr. Ilinca Tranulis: 5 lucruri pe care părinții ar trebui să nu le mai facă fără să întrebe un specialist

TOTUL DESPRE MAME

Am stat de vorbă cu dr. Ilinca Tranulis (medic pediatru și consultant în lactație certificat internațional) despre miturile contemporane din jurul nașterii, alăptării și îngrijirii copilului mic.

Totul despre mame: Din experiența ta, este vreo diferență între copiii născuți prin cezariană și cei născuți prin naștere naturală?

Dr. Ilinca Tranulis: Copiii născuți prin cezariană “la rece”,  programată, sunt uneori aduși pe lume cu zile sau săptămâni înainte de momentul pe care l-ar fi ales ei, și asta poate să însemne că sunt uneori mai puțin pregătiți pentru viață extrauterină. Pot fi mai somnolenți, uneori sug mai greu, ceea ce poate duce la dificultăți în alăptare.

Acestea pot apărea și din cauza separării de obicei mai îndelungată a mamei de nou-născut în cazul unei cezariene.

O altă diferența este microbiomul, totalitatea germenilor pe care îi avem pe piele și mucoase: fătul aflat în uter în mediu steril, ar trebui să se colonizeze cu flora mamei din canalul de naștere, ceea ce la o cezariană nu se întâmplă, conducând la risc mai mare de infecții sau alergii.

Citește și La început de drum, cele mai importante cărți pentru primii ani ai copilului. 

TDM: Care ar fi, din punctul tău de vedere, 5 lucruri pe care ai vrea că părinții să nu le mai facă fără să se consulte cu un specialist?

Dr. Ilinca Tranulis: 1. Să nu dea lapte praf fără a cere sfatul unui consultant în lactație pentru a îmbunătăți alăptarea.

2. Să nu mai dea copiilor aerosoli, antibiotice sau alte medicamente fără recomandarea unui pediatru.
3. Să nu aleagă să nu vaccineze copilul, înainte de a citi despre bolile de care vaccinul i-ar proteja și despre complicațiile acestor boli.
4. Să nu mai facă alegeri pentru copilul lor doar pentru că așa a zis vecină, verișoara sau bunica, fără a se documenta.

5. Să nu mai încerce să facă program de somn sau masă bebelușilor.

NOU! Poți comanda cartea Dr. Ilinca Tranulis pe site-ul editurii ZYX Books. Primele 1000 de zile  este disponibilă pe zyxbooks.ro.

TDM: Ce ai vrea să știe proaspeții părinți ai unui copil nou-născut?

Dr. Ilinca Tranulis: Aș vrea să știe că instinctele lor sunt cele mai bune, să și le urmeze cu încredere, în loc să asculte de sfaturile vecinei, mătușii sau ale vreunei mame de pe Facebook. Fiecare copil e diferit, părinții știu cel mai bine ce are el nevoie.

TDM: Care sunt cele mai întâlnite trei mituri și/sau prejudecăți de care te-ai lovit în activitatea ta și le consideri periculoase?

Dr. Ilinca Tranulis: 1. Se răsfață dacă îi ții în brațe (fals: au nevoie de contact fizic cât mai mult cu mama sau tata sau persoană apropiată).
2. Au nevoie de program (fals: alăptarea se face la cerere, bebelușul pus la sân de fiecare dată când își dorește, va și adormi atunci când are nevoie de somn).
3. Trebuie să dezinfectăm totul în jur (fals: e necesar că bebelușul să vină treptat în contact cu diferiți germeni pentru a-și clădi un sistem imun sănătos).

TDM: De multe ori, li se prescriu copiilor o grămadă de medicamente (antitermice, antitusive, expectorant, antibiotic) cât de justificat este asta?

Dr. Ilinca Tranulis: Ghidurile internaționale de tratament sunt în permanentă schimbare, medicii trebuie să fie la curent cu ultimele recomandări, ceea ce uneori este dificil. În plus, avem tendința să credem că o rețetă lungă face boala să fie mai scurtă, ceea ce de multe ori nu e adevărat.

În încercarea părinților de a face copilul să se simtă mai bine, testează toate siropurile posibile, deși pe termen lung copilul e mai câștigat dacă i se dă timp să se vindece singur.

TDM: Dacă ar fi să stai de vorbă cu un cuplu de viitori părinți ce i-ai îndemna să învețe înainte să apară noul bebeluș?

Dr. Ilinca Tranulis: Vrea să știe despre alăptare și despre nevoile copilului de a sta în brațe și lângă mama sau tată cât mai mult timp, aș vrea să aibă încredere în instinctele lor și ale copilului.

TDM: De când ești consultant în alăptare ai observat o tendință în creștere sau în scădere a mamelor de a veni la ține pentru sfaturi? Dar cu alți colegi medici cum colaborezi?

Dr. Ilinca Tranulis: Un număr tot mai mare de mame se informează și apelează la consultant în lactatie atunci când întâmpină dificultăți în alăptare. Tot mai mulți medici susțin alăptarea și uneori sunt ei cei care trimit mamele la consultantul în lactatie. Facem pași mici spre o situatie normală, când alăptarea e susținută iar consultantul în lactatie e parte din echipa medicală.

NOU! Poți comanda cartea Dr. Ilinca Tranulis pe site-ul editurii ZYX Books. Primele 1000 de zile  este disponibilă pe zyxbooks.ro.

TDM: Care sunt semnalele de alarmă când vine vorba de un nou născut? Când chemăm medicul/fugim la camera de gardă?

Dr. Ilinca Tranulis: Este foarte somnolent, nu se hrănește, nu urinează. Face febra sau respiră dificil. Are vărsături frecvente sau multe scaune apoase. Plânge mai multe ore și nu poate fi consolat.

TDM: Dacă ai putea să le transmiți un mesaj tuturor mamelor de nou născuți ce le-ai spune?

Dr. Ilinca Tranulis: Bucurați-vă de fiecare clipă alături de bebeluș, nu va doriți să crească mai repede, savurați fiecare etapă cu greutățile și bucuriile ei.
NOU! Poți comanda cartea Dr. Ilinca Tranulis pe site-ul editurii ZYX Books. Primele 1000 de zile  este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa