De vorbă cu dr. Anamaria Iulian despre puterea părinților de a le dărui copiilor o relație sănătoasă cu mâncarea
„Un hamburger n-a omorât pe nimeni” pare să fie explicaţi multor părinţi atunci când scot banii din portofel gata să cumpere un produs care nu are ce să caute în meniul familiei. Dar, dacă vrem ca fiii și fiicele noastre să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea, dacă vrem să aibă o stare optimă de sănătate și un psihic echilibrat, atunci trebuie să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și de faptul că noi suntem exemple pentru copiii noștri.
Dr. Anamaria Iulian, doctorand în științe psihologice, doctor și psiholog, medic primar, psiholog psihoterapeut de formare experiențiala și psiholog clinician, expert în nutriție comportamentală și în tratamentul obezității infantile, ne-a explicat mai multe despre ce pot face părinţii pentru a păstra un traseu drept și corect în familiile lor din punct de vedere alimentar.
Cei care vor să afle mai multe despre alimentaţia corectă a copiilor sunt așteptați vineri, 11 septembrie, la „Atelierele cu mămici” de la Connect Hub, unde dr. Anamaria Iulian ne va explica pe îndelete care sunt dușmanii și prietenii din bucătăria noastră.
TOTUL DESPRE MAME: Începem cu o întrebare la care ne doream de mult un răspuns: ce anume din relaţia părinților cu mâncarea se transmite şi copiilor?
Dr. Anamaria Iulian: Relaţia cu mâncarea a fost şi va rămâne întotdeauna una specială, deoarece suntem programaţi genetic să „acumulăm” kilocalorii, dar şi să „contabilizăm” emoţiile, senzaţiile, stările de bine, satisfacţia. Prin urmare, mâncăm, ne place să vedem mâncare, o testăm cu toate simţurile noastre. De altfel, învăţăm din primele luni de viaţă să iubim gustul dulce, de aceea majoritatea părinţilor s-a familiarizat destul de repede cu o gamă largă de alimente dulci sau mult prea rafinate industrial, chiar dacă pe vremea lor acestea nu existau… Dacă părinţii sunt amatori de dulciuri, alimente sărate sau mâncare bogată în grăsimi, aceste preferinţe se vor transmite copiilor alături de alte comportamente condiţionate cum ar fi ronţăitul sau săritul peste mese, mâncatul de la fast food în detrimentul alimentelor gătite, refuzul legumelor, preferinţa pentru băuturi carbogazoase şi refuzul apei etc.
TDM: Studiile arată că sunt din ce în ce mai mulţi copii supraponderali sau obezi în România. Ce e de făcut în acest caz? Funcționează dietele în cazul copiilor? De ce fel de schimbare este nevoie?
Dr. Anamaria Iulian: Dietele sunt concepute şi pot să funcţioneze doar pe termen scurt, deoarece pe termen lung generează în primul rând frustrare, care nu poate fi tratată „cu multă voinţă”, dar care are în schimb, consecinţe… Dacă ar fi fost altfel, la ora aceasta aveam deja „dieta ideală”. Meniurile fixe sunt greu de impus chiar şi adulţilor, fiind sortite eşecului pe termen lung, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.
A slabi sănătos înseamnă, în primul rând, să rămâi la kilogramele la care ai ajuns şi să-ţi menţii o greutate corespunzătoare cât mai mult timp.
De altfel, studiile clinice arată că este mult mai avantajos să investeşti în schimbarea stilului de viaţă prin corectarea comportamentului alimentar, o mai bună gestionare a emoţiilor negative şi o atitudine pro-activă, care înseamnă în primul rând să favorizezi mişcarea de orice fel şi nu să iei cu asalt sala de fitness… În acest fel, scăderea ponderală este consecutivă dobândirii unui fel securizant de a trăi, organismul înţelege că am început – cu adevărat – să avem grijă de el şi renunţă la „cămara lui”, circumferinţa noastră abdominală.
TDM: Ați pomenit mai sus emoțiile negative. Ce factori emoționali stau la baza kilogramelor în pls?
Dr. Anamaria Iulian: Cei mai frecvenţi factori emoționali sunt: anxietatea existenţială, hiperprotecţia oferită copilului de către bunici sau părinţi, perfecţionismul părintelui sau al copilului, inabilitatea acestuia din urmă de a face faţă covârstnicilor sau eşecului de orice natură, exigenţele şcolare generatoare de sentimente de inadecvare, stresul şi oboseala cronică, insatisfacţia ce rezultă din compararea cu vecinul, colegul etc, maniera occidentală de a remarca în permanență doar ceea ce lipseşte şi lipsa de gratitudine pentru lucrurile frumoase din viaţa noastră, care par a nu fi niciodată destule.
TDM: Și ce pot face părinţii care nu au acces la un medic nutriţionist şi la un psiholog care să le ofere sprijinul?
Dr. Anamaria Iulian: Pot începe prin a mânca mai rar produse de fast food sau de patiserie, prin a înlocui băuturile carbogazoase sau cele dulci cu apă, limonadă făcută în casă şi fresh-uri îndoite cu apă, prin a renunţa la desert după fiecare masă şi prin a face o dată pe săptămână o prăjitură în casă/smoothie-uri/salate de fructe sau îngheţată.
Pot citi etichetele alimentelor înainte de a le achiziţiona, fiind interesaţi de calitatea acestora şi nu de gustul lor, privind cumpăratul produselor alimentare ca pe o investiţie în sănătatea lor şi a copiilor lor. Şi pot încerca să-şi găsească timp pentru a merge mai des la piaţă.
TDM: Care este cel mai mare avantaj al familiilor care îşi schimbă stilul de viaţă şi implicit dieta?
Dr. Anamaria Iulian: Un plus de echilibru în fiecare zi :), mai multă energie, mai multă bună-dispoziţie, o mai mare capacitate de concentrare a atenţiei, o memorie de lucru mai eficientă, un randament mai bun, o capacitate sporită de „eludare” a tentaţiilor, mai multe emoţii pozitive şi în plus, o stimă de sine mai mare ca părinte, deoarece pot observa în fiecare zi schimbarea în bine a copilului lor.
TDM: În cazul copiilor care nu au probleme cu greutatea, cum găsim, totuşi, echilibrul între prea multă stricteţe legată de mâncare (nu mâncăm dulciuri, trebuie să consumăm legume etc.) şi permisivitate (punem în coş tot ce vrea copilul)?
Dr. Anamaria Iulian: Înţelegând în primul rând, două lucruri: că părintele este modelul şi cel care educă gustul copilului si că un comportament alimentar corect nu are nicio legătură cu kilogramele, ci cu EXCESUL de dulciuri (glucide rafinate) din alimentaţia zilnică a acestui copil.
Să-mi hrănesc copilul sănătos presupune să aduc în farfuria copilului meu, de trei ori pe zi: vitamine, minerale, enzime, fitonutrienti, antioxidanţi, nu doar kilocalorii goale, fără valoare nutritională.
Să-mi hrănesc copilul cu adevărat are legătură cu senzaţia de foame a acestuia şi cu starea de bine pe care i-o da saţietatea, nu cu poftele, cu ronţăitul între mese, cu dependenţa de dulce, cu atenţia pe care o răsfrângem asupra lui sau cu şantajul emoţional biunivoc şi cu ceea ce ar putea primi copilul dacă-şi mănâncă legumele.
TDM: Ce sfat aveţi pentru părinţii copiilor mâncăcioşi, care nu refuză niciodată nimic şi se opresc în faţă fiecărui chioşc cerând o gustare? Dar pentru părinţii copiilor mofturoşi, care nu se ating aproape de niciun preparat şi care au doar 2-3 feluri de mâncare preferate?
Dr. Anamaria Iulian: Pentru primii: să nu uite că o glicemie (zahăr în sânge) relativ constantă, conferită de trei mese şi două gustări sănătoase, poate fi cea mai bună pază pentru o „ispită”. Iar pentru ultimii: că vitamina C din fructe produce foame, crescând „aprehensiunea” acestora pentru mâncarea gătită. Dar să ştie şi că organismul nu poate produce vitamina C şi că aceasta trebuie adusă zilnic din alimente, deoarece este unul dintre principalii antioxidanţi exogeni, fiind necesară obţinerii de energie şi bunei acţiuni a celorlalte vitamine.
TDM: Pe post de concluzie, ce nu trebuie să uite niciodată un părinte atunci când pune masa?
Dr. Anamaria Iulian: Părintele trebuie să fie convins că cel mai preţios dar pe care-l poate face copilului său, alături de iubirea pe care o oferă necondiţionat, este un comportament alimentar corect. Şi astfel va avea un copil inteligent, echilibrat, imunocompetent, plin de viaţă, fără schimbări bruşte de dispoziţie sau nivel de energie, puternic şi încrezător în forţele proprii.
Cu dr. Anamaria Iulian ne vom întâlni vineri, 11 septembrie, la ediţia cu numărul 13 a “Atelierelor cu mămici”. Evenimentul va avea loc la Connect Hub din Bucureşti, cu începere de la ora 18:30. Participarea este gratuită, dar pentru confirmarea prezenţei vă rugăm să apăsaţi butonul roz de înscriere de aici şi să completaţi câmpurile indicate.