Dozarea corectă a medicamentelor. Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții

Theodora Fintescu, redactor
masurarea dozelor de medicamente

Când e cazul să administrăm un tratament copiilor, dozarea corectă a medicamentelor este esențială. Serigile, spun medicii, sunt mai eficiente decât căpăcelele dozatoare. Specialiștii susțin că folosirea corectă a instrumentelor de administrare și a tabelurilor cu indicații privind gramajul reduce erorile pe care le fac părinții în privința administrării medicației, scrie healthline.com. 

Odată cu apropierea sezonului rece, care vine cu virozele specifice, mulți părinți vor încerca să aline suferințele celor mici cu medicamente, de cele mai multe ori sub formă de sirop.

Măsurarea corectă a dozelor este importantă pentru un tratament corect, însă, de multe ori, informațiile și instrumentele de dozare din interiorul cutiilor cu medicamente îi fac pe părinți să fie nesiguri în privința măsurării cantității optime.

Un nou studiu publicat în revista Pediatrics sugerează că utilizarea seringilor dozatoare reduce erorile de dozare și riscul ca cel mic să înghită astfel o doză mai mică de medicament. Studiul a arătat că riscul de a face greșeli este de patru ori mai mare atunci când se utilizează căpăcele dozatoare în locul seringilor.

Cum a fost făcută cercetarea

84% dintre părinții participanți la studiu au făcut cel puțin o dată o eroare de dozare mai mare de 20% măsurând nouă doze de medicație, experimental, folosind o seringă și un căpăcel cu dozare.

”Am fost surprins să văd câte greșeli au făcut părinții”, a spus dr. Shonna Yin, profesor și coordonator al studiului.

Administrarea unei cantități prea mari de medicament poate duce la efecte adverse, în timp ce boala nu poate fi combătută dacă un copil primește o cantitate insuficientă, a declarat Yin pentru Healthline. ”Ca medic pediatru, am văzut mulți părinți confuzi în privința modului de administrare a medicamentelor”, mai spune ea.

Noul studiu este prima fază dintr-o cercetare mai amplă, finanțată de Institutul Național de Sănătate. Mai mult de 2.000 de părinți care au venit la spital cu copiii lor au fost incluși în această cercetare. Li s-a cerut să măsoare câte 2,5, apoi 5 și apoi 7,5 mililitri de sirop, folosind trei instrumente diferite, gradate. Li s-au pus la dispoziție seringi de 10 ml, cu semne de gradație la 0,2 și 0,5 ml, precum și un căpăcel dozator de 30 de ml.

Erorile făcute de părinți au dus la concluzia că cel mai eficient sistem de administrare a siropurilor este cel bazat pe seringa gradată. În felul acesta, dispare și riscul de a măsura greșit din cauza plasării recipientului gradat pe suprafețe care nu sunt netede.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa