Două focare noi de rujeolă și 40 de decese

TOTUL DESPRE MAME
copil rujeola pete maini

Autorităţile sanitare din Botoşani sunt în alertă după ce au fost descoperite focare de rujeolă în două comunităţi de romi, la 24 de persoane. Conform ultimului raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, s-au înregistrat de la debutul epidemiei peste 11.000 de cazuri de rujeolă și 40 de decese. Cel mai mic copil mort avea doar trei săptămâni. 

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani a anunţat, joi, 8 martie, într-o conferinţă de presă, că la nivelul judeţului Botoşani au fost confirmate 24 de cazuri de rujeolă, existând focare de infecţie în comunităţile rome din Dorohoi şi Broscăuţi.

”Avem un focar de rujeolă la Dorohoi şi Broscăuţi, în comunităţile cu populaţie romă. Există 14 persoane confirmate clinic şi alte zece persoane, între care şi un copil, confirmate cu buletine de analiză la Laboratorul Regional Iaşi. Direcţia de Sănătate Publică a declanşat procedura de intervenţie în focare şi de delimitare a extinderii acestuia prin izolarea suspecţilor şi prin imunizarea contacţilor”, a declarat directorul DSP Botoşani, Teodor Ferariu.

Niciuna dintre persoanele care au contactat boala nu era vaccinată antirujeloic. Reamintim că actuala epidemie de rujeolă a pornit de la focare de rujeolă identificate la granița dintre județele Bistrița Năsaud și Cluj.

Peste 11.000 de cazuri și 40 de decese. Cel mai mic copil mort de rujeolă avea 3 săptămâni

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 16.02.2018 este 11.036 din care 40 de decese. În săptămana 26.02. – 02.03.2018 au fost raportate încă 123 de cazuri nou confirmate în 10 judete și in municipiul Bucuresti.

În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România au fost raportate 40 de decese din cauza rujeolei, astfel: 9 în jud. Timiș, 6 în jud. Arad, 7 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 2 in jud. Bacău, 2 in jud. Neamț, 1 în jud. Bihor, 1 în jud. Brașov, 1 în jud. Calarași, 1 în jud. Cluj, 1 in jud. Ialomița, 1 în jud. Satu Mare, 1 in jud. Suceava, 1 in jud. Vaslui, 1 in jud. Galati, 1 in jud. Mures și 1 în București. Mai jos, situația exactă a tuturor copiilor și adulților care au murit de rujeolă în România de la debutul epidemiei, inclusiv vârsta și afecțiunile asociate.

Situația actualizată a deceselor cauzate de rujeolă, în luna martie 2018


Pentru a fi protejați de rujeolă, Ministerul Sănătații recomandă în continuare 3 doze de vaccin, primul la vârsta de 9 luni, doilea la 12 luni și al treilea la 5 ani. Detalii găsiți în acest text:

Copiii trebuie imunizați pentru rujeolă și la vârsta de 9 luni

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa