Dinții negri la copii! De ce apar aceste colorații și care e soluția? Răspunde medicul stomatolog

Alexandra Irimiea
Dinții negri

Dinții negri sunt întotdeauna o problemă ce îngrijorează părinții, fie că este vorba despre dințișorii de lapte, fie de cei permanenți. Iată care sunt recomandările medicului stomatolog!

Colorațiile dentare pot apărea din mai multe motive. Medicul stomatolog dr. Alexandra Vâlceanu de la Kalydent avertizează ca uneori ele ascund chiar carii vizibile sub formă de puncte negre. În alte cazuri, poate fi vorba de bacterii cromogene, care dau un colorit ce poate fi îndepărtat doar prin periaj profesional și detartraj.

„Mă bucur când părinții se prezintă la cabinet îngrijorați că cei mici ar putea avea carii și, de fapt, sunt doar colorații care se îndepărtează prin simplu periaj profesional”, explică dr. Alexandra Vâlceanu.

O altă cauză care poate determina dinții negri sau colorați la copii este demineralizarea lor sau, în cazuri mai rare, probleme ereditare ale dentinei sau smalțului. Acestea sunt însă cazuri grave care se manifestă prin colorații ciudate care alertează orice părinte, mai spune specialistul.

Dinții de lapte. Apariția, îngrijirea și schimbarea lor

Însă, indiferent de numărul de pete sau colorații de pe dinți, este recomandat un control la cabinetul stomatologic. Astfel, medicul stabilește mai întâi cauza, iar apoi tratamentul.

Tratament pentru dinții negri

Medicul specialist este în măsură să instituie un tratament în funcție de cauzele acestor colorații dentare:
• Periaj profesional și detartraj
• Tratamentul cariilor
• Recomandarea unor investigații pentru a diagnostica defecte ereditare ale smalțului și dentinei

De menționat faptul că există tratament diferențiat pe vârste dacă acele pete sunt cauzate de carii. În plus, cariile se tratează diferit dacă dinții permanenți au rădăcina formată complet sau nu. Dar dacă petele sunt colorații, ele se îndepărtează prin periaj profestional sau detartraj la orice dinte și la orice vârstă. Însă acest lucru poate fi stabilit numai de către un specialist.

Cum prevenim apariția petelor pe dinți?

Oare putem preveni înnegrirea dinților sau apariția acestor colorații stânjenitoare? „Dacă este vorba de colorații cauzate de carii, acestea pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare care începe odată cu primul dințișor de lapte”, recomandă scurt pe doi medicul stomatolog.

Însă acesta subliniază faptul că spălarea dinților cu regularitate nu este singurul lucru care contează pentru o bună igienă orală. Alimentația bogată în calciu și evitarea alimentelor prea dulci, prea reci sau prea fierbinți este și ea un factor important în menținerea sănătății dentare.

Dacă dințișorii de lapte sunt negri, se vor înnegri și dinții permanenți? Din păcate… da. „Dacă sunt din cauza bacteriilor cromogene, apar și pe dinții permanenți. Dacă sunt carii multiple, apărute cel mai probabil din cauza unei igiene deficitare, cu siguranță apar și la cei definitivi”, avertizează dr. Alexandra Vâlceanu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa