Dinţii copiilor – problemele şi îngrijire, la Atelierele cu mămici

Raluca Dumitrică
dintii-copiilor-totul-despre-mame

Medicul stomatolog Iulia Zeana ne-a povestit la ediţia cu numărul 12 tot ce trebuie despre dinţii copiilor

Sub titlul ”Află ce poţi face AZI pentru dinţii de MÂINE ai copilului tău! – Tot ce nu ştiai despre îngrijirea corectă a dinţilor copiilor”, medicul dentist Iulia Zeana le-a prezentat concis părinţilor prezenţi la Connect Hub, la cea de-a douăsprezecea ediţie a „Atelierelor cu mămici”, cele mai importante sfaturi pentru îngrijirea corectă a danturii celor mici.

Prezentarea a început cu descrierea dinţilor de lapte şi a procesului lor de erupţie. Părinţii din sală au aflat nu numai cum şi când apar aceştia, în general, ci şi că fiecare copil este diferit, iar orice fluctuaţie de la regula pe care o găsim în manualele de specialitate nu trebuie neapărat să ne îngrijoreze. Totodată, medicul dentist a mai subliniat că, indiferent de vârsta la care erup dinţii de lapte, aceştia au un rol decisiv în definirea ulteriorilor dinţi permanenţi. De aceea, aceasta a accentuat că problemele de la dinţii de lapte îi afectează pe cei definitivi, acesta fiind motivul pentru care trebuie să li se acorde o atenţie suplimentară, ca dantură permanentă să fie sănătoasă. Un alt pas în prezentare a fost cel referitor la periajul corect. Medicul le-a spus părinţilor de ce acesta trebuie să se facă aşa cum trebuie, insistând nu doar pe corectitudinea manevrelor, ci şi pe durata acestuia, care trebuie să fie de minim 2 minute.

Obiceiurile vicioase chiar pot afecta dantura celui mic

Medicul dentist a mai enumerat şi acele obiceiuri vicioase care afectează dantura copilului şi pe care părinţii le pot trece adesea cu vederea. În seria acestora se înscriu suzeta şi suptul degetului, vinovaţi pentru formarea de ocluzie, dar şi folosirea dinţilor pe post de foarfecă, ceea ce duce la distrugerea smalţului, sau mersul constant la culcare fără spălat în prealabil pe dinţi. În sprijinul acestei enumerări a venit un exemplu personal al medicului invitat care a adus în discuţie cazul propriului copil, ce a dezvoltat o astfel de ocluzie după folosirea îndelungată suzetei. Este extrem de important pentru părinte să observe şi corecteze la timp aceste obiceiuri, deoarece, în cazul în care ele apucă să îşi exercite efectele negative asupra danturii, va fi greu de revenit la normalitate.

Vizita la medicul stomatolog trebuie să devină un obicei

Dacă adulţilor li se recomandă efectuarea unei vizite la stomatolog din şase în şase luni, pentru prevenirea oricăror probleme de dantură, nici copiii nu sunt scutiţi de la această practică sănătoasă. Prima vizită la medicul dentist trebuie să aibă loc în mod obişnuit în jurul vârstei de 2-3 ani, dar doar dacă părinţii nu observă nicio problema până atunci la dantura copilului şi efectuează cu regularitate periajul corect a dinţilor acestuia. Problemele sunt orice punct de culoare închisă de pe dinte, dar şi deformări ale muşcăturii şi depigmentări suspecte. Deoarece medicul dentist tratează problemele copiilor, rolul părintelui este ca problemele să nu ajungă foarte grave (spre exemplu, la carii mari e nevoie de inhalosedare/anestezie totală) .

Putem avea dinți sănătoși dacă ținem cont de niște sfaturi simple

Părinţii trebuie să meargă frecvent la stomatolog cu cel mic, să le facă periajul corect, de 2 ori pe zi, iar, chiar de dinainte de erupţia dentară, să le cureţe gura des cu o compresă sterilă, să le verifice des cavitatea bucală, să evite să le dea alimente care schimbă ph-ul spre acid, să nu uite să-i spele seara pe dinţi şi să nu le dea gumă de mestecat în loc de periuţă şi pastă. Totodată, un alt capitol foarte important care contribuie decisiv la sănătatea dinţilor este alimentaţia mamei şi a copilului. Aceasta este importantă încă din timpul sarcinii pentru că influenţează dinţii de lapte. Atunci, calciul mamei merge la copil, reflectându-se în primii dinţişori ai acestuia. Pe de altă parte, alimentaţia copilului de după naştere influenţează dinţii definitivi.

Prezentarea s-a încheiat cu un sfat simplu, dar foarte util, care ne oferă atât nouă, cât şi copiilor nostri acea stare de bine pe care trebuie să o avem cu toţii: echilibrul este cheia!

Baby Fresh Food, alimente sănătoase pentru toţi prichindeii, dar şi pentru părinţii lor!

Alături de toţi cei prezenţi la eveniment s-au aflat cei de la Baby Fresh Food care le-au oferit tuturor participanţilor, atât copii, cât şi părinţi, mai multe preparate culinare care nu doar arătai excelent, ci erau şi foarte, foarte gustoase și proaspete, exact ca nişte produse făcute în casă, de mâini pricepute de părinţi.

Baby Fresh Food este primul furnizor din România de mâncare proaspătă, pregătită din ingrediente 100% naturale, pentru copiii cu vârsta de peste 6 luni. Meniurile propuse, create de medicul nutriţionist şi aprobate de medicul pediatru, sunt adaptate stadiului de dezvoltare al copiilor şi etapelor de diversificare recomandate în alimentaţia acestora. Meniurile Baby Fresh Food sunt grupate în funcţie de vârstă şi etapă de dezvoltare: 6- 9 luni, 9-12 luni, 12-24 luni, 24 luni +. Pregătite doar din ingrediente de cea mai bună calitate, fără adaos de arome, coloranţi sau conservanţi, meniurile Baby Fresh Food oferă o alternativă sănătoasă la mâncarea pasteurizată pentru bebeluşi. Meniul de vară din acest an este alcătuit din ingrediente proaspete, de sezon, de la furnizori locali certificaţi, atent selecţionaţi. Alături de produsele de baza din meniurile Baby Fresh Food, noile preparate de vară îi ajută pe părinţi să creeze un meniu zilnic gustos, sănătos şi echilibrat pentru cei mici.

Foto: Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa