Diferența între alergie și răceală. Cum îţi dai seama ce are copilul, în funcţie de mucozităţi

Anca Vlad

Când devii părinte, micuțul vine la pachet cu o mulțime de lucruri plăcute și mai puțin plăcute. Dacă încă nu ți-ai dat seama, vei realiza în curând că mucusul e prezent în cantități mari în viața ta. Îl vei găsi pe haine sau sub năsucul înroșit, pe degețele sau pe canapea.

Poate că în cele din urmă îți vei învăța copilul să folosească batista, dar e cale lungă până acolo. La urma urmelor, nu degeaba li se spune mucoși. În timp ce te lupți cu afluența de muci, e normal să te întrebi ce anume îi provoacă? Ideal ar fi să faci diferența între alergie și răceală, găsind răspunsul la următoarele întrebări: Oare e răcit? Sau reacționează la praful pe care nu l-ai mai șters de când ți-ai dat seama că a păstra curățenia atunci când ai un copil e o muncă de Sisif? Iată un îndrumar oferit de Patrick A. Coleman pe fatherly.com, care te va ajuta să-ți dai seama cum stau lucrurile.

Îmblânzitorul de muci

Mucusul pe care-l vezi scurgându-se din năsucul copilului tău e o unealtă importantă în fixarea unui diagnostic. Asta nu înseamnă că-l vei colecta într-un recipient și-l vei trimite la un laborator, ci doar îl vei gusta. A fost o glumă, bineînțeles; nu face asta. Tot ce trebuie, e să te uiți ce culoare și textură are.

  • Limpede. Aceasta este culoarea pentru cele două șiruri apoase care se scurg deasupra buzei superioare a copilului. Dacă sunt fluide și limpezi, atunci e un semn că e o problemă legată de mediu. Ar putea fi vorba despre o alergie de sezon sau doar de frig. Oricare dintre ele ar fi, poți fi liniștită că nu e ceva viral.
  • Verzui. Când mucii sunt galben-verzui sau de-a dreptul verzi, e clar că e vorba despre o infecție. Atâta timp cât infecția este cauzată de răceală, indicația e puțin cam ambiguă. Urmele verzui de sub nasul copilului pot indica orice fel de infecție, iar asta poate fi rezolvată de pediatru.
  • Salutul alergic. Îți dai seama că e vorba despre el atunci când copilul strănută de mama focului. Nu e chiar un salut, dar pe-aproape. De data asta, nu are nicio legătură cu răceala. Copilul strănută des din cauza că simte mâncărimi în nas. În cele mai multe cazuri, mâncărimile sunt cauzate de alergii.

Marile diferențe între alergii și răceli

Iată câteva moduri în care poți pune un diagnostic aproape perfect și asta pentru că alergiile și răcelile se manifestă în mod diferit.

  • Febră – alergiile nu sunt acompaniate de febră, pe când răcelile pot fi.
  • Mâncărimi în jurul ochilor și în nas – simptome ale alergiilor, nu ale răcelilor.
  • Timp și durată – răcelile apar în general în anotimpul rece, în timp ce alergiile se pot manisfeta oricând, cu precădere în anumite anotimpuri, cu precizie de ceas. Răcelile ajung repede la un punct culminant, în timp ce alergiile pot dura atâta timp cât copilul este expus la alergeni.

Epidemia de rujeolă se extinde. Prima vaccinare ROR se face de acum la 9 luni

Când trebuie chemat medicul

E bine să iei legătura cu medicul dacă febra persistă timp de două zile și nu cedează la nimic sau dacă micuțul are probleme respiratorii. Dacă-ți faci griji din cauza alergiilor, atunci e binevenit un test alergologic.

Cum îmi conving copilul să bea mai multă apă?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa