Diferența dintre scarlatină și varicelă

Ramona Dinescu

Diferența dintre scarlatină și varicelă este una majoră: prima e cauzată de o bacterie, a doua de un virus. Dar cum le identifici cu ochiul liber?

Varicela este o boală virală cauzată de virusul varicelo-zosterian. De obicei provoacă o erupție de blistere, răni și cruste pe întreg corpul copilului. Scarlatina reprezintă o complicație a infecției cu streptococul de grup A care este o bacterie. Aceasta provoacă o erupție fină, lăsând pielea precum un șmirghel sau bubițe fără lichid, umflături și cruste.

Medicii susțin că este o legătură destul de mare între cele două boli ale copilăriei, de obicei datorită sezonului în care se manifestă. Amândouă pot debuta cu febră, motiv pentru care este greu de presupus despre ce este vorba inițial.

De aceea, Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, ne îndeamnă ca la orice semn să cerem consult medical.

Ce este scarlatina?

Scarlatina este o boală ce poate afecta acei copii care au avut o infecție cu streptococ în gât sau o infecție streptococică la nivelul pielii. Bacteria streptococică (streptococul de tip A) produce o toxină care cauzează apariția unor bubițe roșii pe piele.

Erupția se întinde de obicei pe tot corpul. Adesea arată ca o arsură solară cu bubițe fine care se simt la atingere ca un glaspapir și pot cauza mâncărime. De obicei începe să dispară după primele șase zile, însă pielea mai poate părea aspră la atingere încă câteva săptămâni după vindecare.

Orice astfel de semn trebuie să te trimită la medic, căci tratamentul necesar este cu antibiotice, fiind vorba de o bacterie.

Scarlatina la copii copil bolnav
Boală infecțioasă, scarlatina la copii apare în școli și in grădinițe, aici fiind terenul preferat al acestei boli deosebit de contagioase.

Care sunt simptomele scarlatinei?

Semnele de erupție descrise mai sus sunt principalele semnalizatoare ale scarlatinei. De obicei, bubițele apar pe gât și pe față și adesea lasă o zonă curată a pielii în jurul gurii. Se răspândesc apoi pe piept, pe spate și pe restul corpului. La pliurile pielii, în special în zona subrațului, la coate și zona genitală, erupția formează fâșii roșii.

Alte simptome pot fi:

–          Gâtul roșu, inflamat

–          Febră de aproximativ 38,3 grade Celsius

–          Umflarea glandelor la nivelul gâtului

De asemenea, amigdalele și gâtul ar putea avea un înveliș albicios sau pot fi roșii, umflate sau pot fi sesizate puncte albicioase sau gălbui de puroi. La debutul infecției, limba copilului ar putea avea un înveliș albicios sau gălbui. Copilul cu scarlatină ar mai putea avea frisoane, dureri musculare, greață, stare de vomă și lipsa apetitului.

În cazuri rare, scarlatina se poate dezvolta în urma unei infecții streptococice a pielii, precum impetigo.

Pentru diagnosticul acestei boli, medicul va cere efectuarea unui exudat faringian pentru a se putea determina infecția cu streptococ de tip A. Tratamentul este cu antibiotic, timp de aproximativ 10 zile, iar copilul va fi izolat la domiciliu.

Ce este varicela?

Varicela este o infecție virală care cauzează o erupție cutanată pe piele și simptome asemănătoare gripei.

vărsatul de vânt la copii băiat bolnav
Varicela este o boală a copilăriei, extrem de contagioasă, foarte des întâlnită în comunități de copii, precum grădinițe sau școli.

Care sunt semnele și simptomele varicelei?

Varicela, de obicei debutează cu o iritație clasică, cu febră, dureri de cap, gât inflamat sau dureri de stomac. Aceste simptome pot dura câteva zile, cu febră între 38,3 și 38,8 grade Celsius.

Erupția de obicei apare inițial pe abdomen sau pe spate și pe față, apoi se întinde pe aproape tot corpul (inclusiv pe scalp, gură, brațe, picioare și organele genitale).

Erupția arată inițial ca niște bubițe roșii ce seamănă cu acele de gămălie sau cu ciupiturile de insecte. Bubițele apar în valuri în interval de 2-4 zile, iar apoi se umplu cu lichid. Blisterele se sparg lăsând răni deschise care în final devin cruste după ce se usucă și devin maronii.

Toate cele trei stadii ale erupției varicelei (puncte roșii, blistere și cruste) apar pe corp în același timp. Erupția se poate răspândi mai tare și poate fi mai severă la copiii care au un sistem imunitar slăbit.

Ce cauzează varicela?

Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian. După ce o persoană a avut varicelă, virusul rămâne latent în organism, la nivelul sistemului nervos, pentru tot restul vieții.

Copiii care au fost vaccinați împotriva varicelei pot face forme mai ușoare ale acestei boli, unii chiar pot scăpa de ea.

Ceea ce este important de menționat, copilul infectat cu varicelă este contagios cu 2-3 zile înainte de apariția simptomelor și rămâne contagios până la dispariția ultimei cruste de pe corp. Dea aceea, dacă știi cazuri de varicelă în comunitatea pe care o frecventează copilul tău, ar trebui să fii în stare de alarmă. Poți decide să vaccinezi sau să izolezi copilul o vreme.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa