Dieta copiilor și cum influențează ea comportamentul

Veronica Guzun, redactor
Dieta copiilor

Problemele de comportament ale copiilor au devenit un subiect intens dezbătut, iar cauzele acestora încă sunt cercetate. Totuși, câteva modificări în dieta copiilor au dus la îmbunătățirea simptomelor, ceea ce confirmă, pentru a câta oară, că alimentația stă la baza dezvoltării echilibrate a organismului. Intoleranța alimentara este doar unul dintre motivele tulburărilor comportamentale ale copiilor. Iată mai jos trei schimbări în meniu, care îmbunătățesc problemele de comportament, sugerate de brainbalancecenters.com

Elimină alimentele ce conțin coloranți

Coloranții nu sunt cauza ADHD-ului, însă accentuează simptomele copiilor care se confruntă cu lipsa de atenție, impulsivitatea și hiperactivitatea. Alimentele cu coloranți nu sunt oricum recomandate copiilor, așa că este bine să fie excluse complet din meniu.

Alege carne și lactate bio

Trecerea la o alimentație sută la sută bio poate fi dificilă, având în vedere opțiunile limitate din magazine. Însă la capitolul lactate și în România există deja suficiente produse certificate ecologic. Dacă se găsește și o sursă de carne curată, de țară, dacă nu bio, deja ați făcut un pas important în îmbunătățirea dietei copilului. Produsele non-bio conțin antibiotice care afectează flora intestinală. Bacteriile ”bune” din intestine sunt responsabile cu extracția energiei din alimente, întărirea sistemului imunitar și apărarea de infecții.

10 metode simple ca să îl înveți pe copil să mănânce sănătos. Plus o „armă secretă” ce nu dă greș

Fără gluten și lactoză

Intoleranțele la gluten și lactoză au fost frecvent depistate la copii cu ADHD sau alte deficiențe de comportament. De aceea, ar putea fi o bună idee să testezi copilul pentru posibile intoleranțe alimentare. Intoleranța alimentară însemnă că unele substanțe nu sunt deloc sau parțial digerate de organism, ceea ce provoacă sistemul imunitar să reacționeze. Acest răspuns imun constă în eliminarea unor substanțe chimice în organism ce pot afecta atât comportamentul, cât și capacitatea de învățare a copilului. De asemenea, din cauza intoleranțelor alimentare și deci a malabsorbției (capacitatea intestinului subțire de a absorbi nutrienții într-un mod adecvat) copilul poate avea deficiențe de vitamine și minerale.

Legătura între dieta echilibrată și comportament este încă studiată. Ce este cert este că alimentele de calitate influențează pozitiv întregul organism.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa