Diareea călătorului sau infecția cu campylobacter. Simptome și tratament

Ramona Dinescu
infectie campylobacter

Infecția cu campylobacter este o afecțiune bacteriană denumită adesea ”diareea călătorului”. Apare, după cum îi spune și numele, când călătoriți cu cei mici. Vă oferim toate informațiile legate de infecția cu campylobacter, pentru a ști ce e de făcut în cazul în care tu sau copilul vă îmbolnaviți. Am stat de vorbă cu Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie, pentru a afla care sunt riscurile acestei afecțiuni și cum poate fi prevenită.

Infecția cu campylobacter este cauzată de o bacterie ce se găsește în materiile fecale. Această bacterie se poate alfa în carnea de pasăre sau vită, în produsele lactate nepasteurizate și se poate lua de la o persoană la alta. Apa contaminată poate fi de asemenea responsabilă de răspândirea bacteriei, la fel cum și cățeii sau pisicile pot fi purtători.

Majoritatea infecțiilor cu campylobacter nu sunt grave și dispar de la sine, fără tratament, în câteva zile. Mulți oameni nici nu știu că au avut campylobacter, iar o eventuală diaree a copilului o pun pe seama unei indigestii.

Rareori însă, infecția cu campylobacter poate fi precursoarea Sindromului Guillain-Barre, o afecțiune extrem de gravă ce poate duce la paralizie.

Care sunt simptomele infecției cu campylobacter?

Simptomele infecției cu campylobacter nu trebuie ignorate. Boala se poate manifesta prin:

–  Diaree, uneori cu sânge

–  Greață și crampe abdominale

–  Febră

– Stări de vomă

Care este tratamentul pentru infecția cu campylobacter?

Oricare dintre simptomele de mai sus ar trebui să te trimită cu copilul la medic pentru că  aproape toate pot duce la un disconfort sever și la deshidratare. Infecția cu campylobacter se va diagnostica printr-o coprocultură și, eventual, o analiză a sângelui.

Dacă copilul are un diagnostic ferm de campylobacter atunci este extrem de important să te asiguri că va consuma suficiente lichide pentru a nu se deshidrata. Chiar și bebelușii pot avea campylobacter și de aceea și ei trebuie să consume extra lichide în afara laptelui matern sau a formulei de lapte. În nici un caz nu trebuie să-i dai copilului medicamente anti diaree dacă nu ți-au fost prescrise de medic. Acesta ar putea să-i prescrie copilului și antitermice pentru a-l ajuta să-i scadă febra. Copilul trebuie izolat până la două zile după dispariția diareei. Majoritatea infecțiilor se vindecă de la sine cu regim alimentar în câteva zile și foarte rar necesită tratament antibiotic.

Cum poate fi prevenită infecția cu campylobacter?

Majoritatea infecțiilor bacteriene, inclusiv campylobacter, pot fi prevenite prin învățarea copilului să respecte câteva reguli necesare de igienă personală. Învață copilul să se spele pe mâini cât mai des și oferă-te ca exemplu, făcând acest lucru ori de câte ori pregătești masa, după ce pui mâna pe animale, după ce lucrezi în grădină sau după ce schimbi scutecul bebelușului. Toate acestea reguli de igienă pot ține la distanță infecția cu campylobacter.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Enterocolita, dușmanul vacanțelor mele

Infecția cu campylobacter este contagioasă și se poate răspândi rapid doar prin contactul direct, precum atingerea mâinilor unui copil infectat. Copiii pot transmite boala timp de zece zile înainte de apariția simptomelor și două-trei săptămâni de la debutul bolii.

Când trebuie să suni medicul?

Ca în oricare alt caz de diaree, trebuie să suni medicul dacă:

–  Copilul este mai mic de un an

–  Copilul are semne clare de deshidratare

–  Copilul face diaree cu sânge.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa