Ce este bine să ştie orice părinte despre diabet?
Există patru tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, diabetul gestaţional şi diabetul secundar. Dintre cele enumerate, copiii pot dezvolta diabet de tip 1, insulino-dependent, şi diabet de tip 2, insulino-independent. Din totalul celor afectaţi cu diabet circa 3% îl reprezintă copiii.
Diabetul de tip 2 se dezvoltă gradual, pe o perioadă mare de timp. În acest caz, pancreasul produce uneori suficientă insulină, dar organismul nu o poate folosi în mod adecvat. În timp, datorită folosirii inadecvate a insulinei, efectele asupra organismului sunt asemănătoare cu cele din cazul diabetului de tip 1. Deşi este o boală care afectează în general persoanele mature, în ultimii ani, din cauza alimentaţiei nesănătoase, bazată în special pe mâncarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri în exces şi a lipsei de mişcare fizică, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate şi, respectiv, cu diabet insulino-independent a crescut.
Diabetul de tip 1 este caracterizat de distrugerea celulelor producătoare de insulina din pancreas, de obicei conducând la lipsa totală de insulina din organism. Odată distruse aceste celule, ele nu se mai pot reface. În lipsa aportului zilnic din afară de insulina (prin injecţii) apare cetoacidoza, care va duce la decesul pacientului. Din cele 50.000 de cazuri noi de diabet pe an, intre 5-10% sunt diabet zaharat de tip 1 care afectează adulţii tineri şi copiii, specifică prof. dr. Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Romane de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Care sunt semnele diabetului la copii
Semnele bolii se pot instala în mod acut (câteva zile), intermediar (câteva săptămâni) sau lent (în jur de doi ani), în funcţie de vârsta copilului, accesul la îngrijiri medicale, precocitatea diagnosticului, infecţii, traumatisme sau stres psihic. Primele semne sunt:
- Senzaţie continua de sete şi urinari frecvente. Nivelul ridicat al zahărului din sânge îi creează copilului această senzaţie de sete, iar din cauza faptului că bea multă apă, urinările sunt frecvente.
- Foame excesivă. Neavând ajutorul insulinei care fixează glucoza în celulele corpului, organele îşi pierd repede energia şi cer “de mâncare”. De aici, creierul transmite imediat mesajul de foame.
- Scădere în greutate. Cu toate că mănâncă mai mult, copilul cu diabet slăbeşte foarte mult şi foarte repede.
- Oboseala cronică. Pentru că este privat de glucoză, corpul este din ce în ce mai sfârşit, se instalează oboseala şi starea de letargie.
Dacă diagnosticul întârzie, pot apărea:
- Dureri de stomac asociate cu febra.
- Greaţă şi vomă cu aspect de zaţ de cafea.
- Respiraţie care miroase a fructe, a acetonă.
- Probleme de respiraţie.
- Iritabilitate şi comportament neobişnuit.
- Vedere în ceaţă.
- Infecţii bacteriene la nivelul organelor genitale, în special la fetiţe.
- Comă diabetică.
Unde se pot face testările pentru diabet?
Conform Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, în cazul persoanelor sănătoase este indicat un control medical anual însoţit de analize de sânge. În cazul în care medicul a stabilit deja diagnosticul de diabet zaharat, cea mai bună modalitate de a ţine diabetul sub control şi de a depista din timp eventualele complicaţii este autotestarea glicemiei (zilnică sau chiar de mai multe ori pe zi). Prof. dr. Radu Lichiardopol spune că valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociaţia Europeană de Studiu a Diabetului (EASD) se încadrează intre 73 – 109 mg/dl pe nemâncate, iar valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemâncate.
Se poate vindeca diabetul?
Tratamentul care va vindeca diabetul de tip 1 este încă departe. Până atunci, însă, se efectuează cercetări medicale în care pacienţi din întreaga lume îşi pun speranţe.
Trebuie să ştii că tratamentul copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent impune stabilirea unor standarde diferite de cele pentru adulţi, după cum precizează medicii Cristina Mihai şi Doina Catrinoiu, autoarele Ghidului de tratament al copilului şi adolescentului cu diabet zaharat (http://www.sweetland.ro/documente/GhidDiabetic.pdf).Supravegherea adulţilor însă trebuie să fie permanentă, educaţia în familie axându-se pe caracteristicile fiecărei vârste, pe nivelul de înţelegere corespunzător şi nu trebuie să lipsească pe întreaga perioadă a procesului de tranziţie către independenţă totală.
Între timp, tu, ca mămica, va trebui să înveţi cum se testează glicemia, cu ajutorul glocometrului, de trei ori pe zi, precum şi cum să îi administrezi copilului de mai multe ori pe zi injecţiile cu insulină.
Medicul va stabili o dietă alimentară în funcţie de vârstă şi greutatea copilului. Se vor respecta ore stricte de masă, copilul va mânca de mai multe ori pe zi, în cantităţi potrivite. Fructele şi legumele precum şi dietă echilibrată cu carbohidraţi, grăsimi săturate, acizi graşi tip omega 3 sau fibre alimentare îl vor feri pe copil de complicaţiile posibile ale diabetului.
O viaţă activă este importantă pentru toată lumea. La persoanele cu diabet însă, acesta are o importanţă şi mai mare. Exerciţiile ajută la controlul diabetului, scad necesarul de insulină, încurajează interacţiunea socială între copii, reduc grăsimea corporală şi întăresc inima.
„Rolul familiei este deosebit de important, cu atât mai important cu cât copilul este mai mic, specifică cele două autoare ale <<Ghidului de tratament al copilului și adolescentului cu diabet zaharat>>. Esenţială este nu atât starea materială a familiei, cât starea de echilibru a familiei, acceptarea bolii de către toţi membrii familiei care trebuie să fie motivaţi şi capabili să facă faţă exigenţelor impuse de diabet.”
Pentru mai multe detalii despre diabetul zaharat precum şi pentru găsirea unui grup de suport, puteţi accesa şi website-urileŞ
www.federatiaromanadiabet.ro, www.educatie-diabet.ro, www.sweetland.ro