DHA şi EPA, două ingrediente esenţiale în dezvoltarea copilului nostru (P)

Raluca Dumitrică
DHA-şi-EPA-totul-despre-mame

Formulele de ulei din ficat de cod cu DHA şi EPA de la Secom® sunt cea mai bună recomandare

Când, însărcinată fiind, m-am întâlnit în cartier cu una dintre fostele mele colege de liceu cu care mă înţelesesem tare bine în anii de şcoală şi când am aflat că şi ea aşteaptă un bebeluş, m-am bucurat din toată inima şi am îmbrăţişat-o emoţionată şi entuziasmată. Iar când am aflat că urma să naştem cam în aceeaşi perioadă, am mai ţopăit câteva zeci de secunde, marcând frumoasa coincidenţă şi râzând la gândul că poate şi copiii noştri or să fie prieteni şi poate or să meargă la aceeaşi şcoală.

Ne-am mai văzut de câteva ori pe parcursul sarcinii, am ieşit o dată la o ceainărie drăguţă din centru unde am schimbat informaţii preţioase despre dezvoltarea bebeluşului, medici şi naştere şi ne-am urat lacrimogen şi sensibil tot ce se urează la ceas de mare sărbătoare atunci când fiecare dintre noi a devenit mamă. Pentru că ea s-a mutat după naştere mai aproape de părinţii ei, dornici să îi dea o mâna de ajutor cu bebeluşul, nu ne-am mai întâlnit decât după un an, chiar în preajma primei aniversări a copiilor noştri. Fiecare dintre noi era însoţită de copil şi de soţ şi, pentru că era o zi frumoasă de vară, am poposit la o terasă şi am stat puţin la un pahar de vorbă. Ce-am văzut în ziua aceea m-a surprins complet.

Copii de aceeaşi vârstă, dar atât de diferiţi ca dezvoltare

Zulufatul ei, doar cu două săptămâni mai mare decât fetiţa mea, părea cu mult mai dezvoltat din punct de vedere cognitiv decât fiica mea. La un an şi două luni el ştia să numere până la 5, făcea propoziţii scurte, de genul „mama – apa” sau „cana – masa”, punând mâna pe toate obiectele despre care vorbea, ştia să-şi arate toate părţile corpului şi să indice cu degetul maşinile roşii şi pe cele galbene care treceau pe stradă. Deşi la mijloc nu era nicio urmă de invidie, trebuia să recunosc că a mea nu făcea cam nimic din toate astea. Şi nici nu înţelegeam de ce, mai ales că era hrănită sănătos, dormea suficient, îi cântasem şi îi vorbisem încă de când era în burtă, iar de pe cinci luni începusem să-i citesc seară de seară poveşti. Nu mai spun că ieşeam des din casă şi îi explicam cu seriozitatea unui om mare ce se afla în jurul ei, ba chiar făcusem până atunci, împreună cu ea, câteva călătorii bune prin ţară şi una în străinătate. Aşa că întrebarea cea mai legitimă era „de ce?”

Ajutor pe toate planurile

Răspunsul la această întrebare a venit după un timp relativ scurt, când fetiţa mea mi-a demonstrat că temerile îmi erau nefondate. Uşor-uşor, a început să-mi arate de la zi la zi cât de multe reuşeşte să acumuleze, ne-a produs tot felul de surprize care mai de care mai frumoase, a devenit un copil isteţ şi cu o dezvoltare foarte bună fizică şi neurocognitivă. Am înţeles atunci că fiecare copil are ritmul lui, dar cu ajutorul medicului pediatru am mai înţeles ceva: că părinţii au puterea de a susține procesul de învăţare nu numai prin crearea unui mediu propice, ci şi prin oferirea un boost constituit dintr-un supliment alimentar de înaltă calitate. Iar un astfel de produs valoros pentru copil este un produs cu acizi graşi Omega-3.

Dezvoltarea neurocognitivă are nevoie de susţinerea noastră

În primii ani de viaţă ai celui mic, creierul său şi tot sistemul lui nervos trec printr-un proces de dezvoltare extrem de rapid. Puţină lume ştie că la un an dimensiunile creierului se dublează, iar la trei ani creierul unui copil ajunge la 80% din volumul creierului unui adult, formând mii şi mii de conexiuni neuronale. Dezvoltarea neurocognitivă cuprinde toate procesele care intervin în dezvoltarea sistemului nervos şi implică gândirea, cunoaşterea, adaptarea la mediul înconjurător, memoria, imaginaţia, capacitatea de achiziţionare a informaţiei.

În acest context, studiile nenumărate care s-au făcut în ultimii ani ne arată că acizii graşi Omega-3 sunt de mare ajutor în procesul de dezvoltare neurocognitivă a copilului. Sigur, aceştia merg mână-n mână cu suportul educaţional şi psihoemoţional pe care-l oferă fiecare părinte copilului. Creierul unui copil este alcătuit dintr-un procent de 60% din acizi graşi, acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentaenoic (EPA) fiind ingredientele care se găsesc în structura creierului şi care susţin funcţionarea cerebrală şi funcţiile mentale. Deoarece aceştia au o rată de sinteză redusă în organism, iar acizii graşi Omega-3 au în compoziţie DHA şi EPA, consumarea unui produs care să conţină aceşti doi acizi este extraordinar de important pentru dezvoltarea celui mic.

Cum alegem, totuşi, o formulă potrivită?

Cele mai populare produse ce conţin acizi graşi Omega-3 sunt cele cu ulei de peşte, însă părinţii trebuie să ştie că nu orice fel de produs de acest fel este şi cea mai bună alegere. În momentul în care pe lista de cumpărături se află achiziţionarea unui supliment alimentar care să aibă acizi graşi Omega-3 în compoziţie, părinţii ar trebui să aleagă formule care să asigure copilului o doză mare de EPA, DHA şi vitamine, să verifice sursa de provenienţă a ingredientelor şi originea lor, să opteze pentru o formulă special creată pentru nevoile copilului şi să nu ezite să cumpere un produs cu gust plăcut care să fie pe placul celui mic. Mai ales că noi, părinţii, ştim bine, din copilăria noastră, cât de mult ne displăcea gustul inconfundabil al uleiului clasic de peşte.

DHA-şi-EPA-totul-despre-mame

Două produse care întrunesc cerinţele de mai sus sunt Cod Liver Oil (sirop) şi Pure DHA (capsule masticabile), formule de ulei din ficat de cod, care oferă concentraţii optime de acizi graşi Omega-3 şi vitamine, din portofoliul Secom®. Acestea sunt un bun suport pentru dezvoltarea neurocognitiva a copiilor şi fac parte din gama de produse ChildLife® Essentials, importate în exclusivitate din Statele Unite de Secom®. Cod Liver Oil şi Pure DHA asigură doza optimă de DHA, EPA şi vitaminele E, A şi D, recomandată dezvoltării copilului. Formule deosebite, cu ingrediente de înaltă calitate şi gust natural de căpşune, acestea răspund nevoilor fiecărui copil. Uleiul din ficat de cod arctic este obţinut prin distilare moleculară, proces prin care substanţele toxice sunt înlăturate, păstrându-se doar fracţiile de acizi graşi şi vitamine. Produsele se pot administra copiilor din primii ani de viaţă şi sunt recomandate de Societatea Română de Pediatrie (SRP) şi Societatea de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului din România (SNPCAR).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa