Dezvoltarea fizică la copiii de 5-6 ani. Ce pot face la această vârstă

TOTUL DESPRE MAME

La 5-6 ani, copiii au multa energie si au si echilibrul si abilitatile de coordonare care sa-i ajute in toate activitatile pe care vor sa le faca, fie ca e vorba de inot, de mers cu bicicleta sau la jocurile cu mingea.

Incep sa-si foloseasca degetele ca sa controleze ustensilele de scris si de desenat, ca sa imbrace si sa dezbrace papusile si ca sa se incheie la fermoar si la nasturi.

Dezvoltarea abilitatilor fizice

La 5 ani, copilul poate sa mearga si sa alerge cu usurinta si chiar sa mentina un ritm atunci cand merge. Poate sa mearga invers si sa faca salturi. Fetelor le este mai usor sa sara, pe cand baietii incep sa se priceapa la salturi cand se apropie de 8 ani. Copilul tau incepe sa fie interesat de jocuri la care trebuie sa alerge si sa urmareasca, asa ca poti sa profiti de ocazie si sa-l si inveti anumite lucruri (de exemplu, „Leapsa” pe tari, pe culori etc.).

Copilul tau poate sari peste obiecte si sa aterizeze fara sa cada si poate sa combine sariturile cu aterizarea si cu tumbele. Poate sa se catere si isi poate coordona miscarile pentru diverse activitati si jocuri. Cand se misca repede, copilul poate sa-si pastreze echilibrul, lucru pe care il poate face si pentru perioade mai lungi sau pe suprafete stramte.

Copilul tau incepe sa aiba miscari variate pe ritmurile ascultate. Va incepe sa faca jocuri cu mingea din ce in ce mai bine si mai des, cum ar fi sa arunce mingea, sa o
loveasca cu piciorul si sa o prinda. Ii va fi destul de greu la aceste jocuri pentru ca inca e in proces de invatare si se concentreaza mult la ceea ce face.

Are un nivel de energie foarte ridicat si rar va arata semne de oboseala. Ii va fi greu sa stea locului si va fi intr-o permanenta cautare de jocuri si activitati.

In timp ce prinde din ce in ce mai multa incredere in el, copilul tau va crede ca poate sa faca lucruri pe care de fapt nu poate sa le faca. De exemplu, va crede ca poate sa sara dintr-o parte in cealalta, dar sa aterizeze la mijloc. Desi are un comportament plin de incredere in sine, este dispus sa accepte limite si reguli.

La aceasta varsta, copilul tau poate sa dea cu ciocanul in cuie, sa foloseasca foarfeca si o surubelnita. Ii place sa desfaca si sa repare obiecte si lucruri, sa dezbrace si sa imbrace papusi. Devine din ce in ce mai priceput la desenat si colorat si nu mai depaseste conturul desenelor. Poate sa copieze forme, sa deseneze oameni si poate sa-si scrie numele pe foaie.

Copilul se poate imbraca singur, chiar si sa se inchida la fermoar si la nasturi, iar cu putin ajutor se va putea lega si la sireturi.

Incepe sa descopere tainele unui calculator si deprinde secretele unei tastaturi si a mouse-ului. La aceasta varsta se face si delimitarea stangaci-dreptaci.

Igiena

Copilul tau incepe sa dea semne ca ii place sa se ingrijeasca si vei observa o preocupare pentru igiena proprie. O sa inceapa sa se spele, sa se pieptene si sa se aranjeze. Se descurca la acest capitol, dar fiind un lucru nou, va avea nevoie sa-i amintesti din cand in cand. E posibil sa mai ude patul din cand in cand.

Desi se poate imbraca singur, e posibil sa nu-si puna hainele in ordinea corecta sau in felul potrivit. Inca ii este mult mai usor sa se dezbrace.

Se duce singur la culcare, dar e posibil ca inca sa mai aiba cosmaruri.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa