Dezvoltarea copilului la varsta de 5-6 ani

TOTUL DESPRE MAME

Va prezentam un tablou general al perioadei 5-6 ani la copii si cum ii poti ajuta pe cei mici in acest prag al dezvoltarii.

Dezvoltare sociala/ emotionala

Familia inca este centrul lumii copilului tau la aceasta varsta. Desi incepe sa se joaca cu alti copii si sa formeze niste legaturi de prietenie, suportul emotional tot acasa il resimte. Multi copii incep scoala la 6 ani, schimbare pe care nu o vor imbratisa asa usor tocmai din cauza atasamentului emotional fata de familie.

Odata ajuns la scoala, cel mic va intra in contact cu noi concepte si comportamente pe care va trebui sa invete cum sa le integreze cu cele invatate acasa. Ii va fi destul de greu sa se descurce cu acest lucru, asa ca sa nu fii surprinsa daca cel mic e mai irascibil, in special dupa scoala.

Copiii la varsta de 5 ani sunt empatici cu altii, dar nu au inca sentimentul de responsabilitate pentru frati sau surori mai mici. Acum este momentul in care copiii incep sa-si asume sexul si o sa observi ca fetitele se vor juca cu fetitele, iar baietii cu baietii. Un lucru e singur, incepe sa le placa sa se joace cu alti copii, nu de unii singuri.

Copilul de 5 ani devine mai independent si stapan pe comportamentul lui. Vor exista mai putine ciondaneli intre voi pentru ca incepe sa inteleaga ce inseamna sa fii corect si cum sa respecti regulile unui joc, de exemplu. Asta nu inseamna ca detine control total si se va mai plictisi, se va supara si va vrea sa triseze sau sa nu se mai joace.

Acum e varsta la care copilul e mai intelegator. Va incepe sa puna intrebari serioase si va vrea sa fie luat in serios. Va incepe sa-ti ceara voie sa faca anumite lucruri pentru ca incepe sa faca diferenta dintre bine si rau si pentru ca intelege ce sunt alea reguli.

Intelegere crescuta

Copilul tau incepe sa-si faca o imagine despre lumea in care traieste si sa inteleaga diferentele dintre lucruri si valori.

Aceasta este varsta la care copilului tau ii plac regulile. Lumea este prea complexa si prea greu de asimilat pentru cel mic, iar regulile din acest proces de intelegere in care e absolut confuz ii vor face mai clara perspectiva despre lume, despre „ce sa da” si „ce sa nu”.

Copiii la aceasta varsta pot intelege multe despre spatiu si timp, dar nu pot inca sa spuna cat e ceasul. Se vor descurca de minune, insa, la sortarea lucrurilor dupa culoare, marime si forma.

Cand se apropie de 6 ani, copilul tau va putea sa aranjeze lucrurile de la cel mai mic la cel mai mare, de la cel mai scurt la cel mai lung si de la cel mai usor la cel mai greu. Mai mult, va intelege ca o anumita cantitate a unui obiect ramane la fel chiar daca e aranjata altfel. De exemplu, o minge din plastilina are aceeasi cantitate de plastilina chiar si cand e storcita.

Copilul tau acum poate sa deseneze un om – cap, corp, brate, picioare, ochi, nas, gura. Poate sa deseneze o casa cu usi, ferestre si acoperis, sa copieze litere si chiar sa faca unele din memorie. Poate recunoaste literele, dar nu stie inca sa citeasca.

Dezvoltare fizica

Copilul tau este foarte sigur pe aptitudinile lui fizice si foarte mandru de ce poate face, dar asteapta-te la multe cazaturi. Cand se apropie de 6 ani, isi va da seama mai usor de diferente subtile intre ce crede ca poate face si ce poate face intr-adevar.

La aceasta varsta, copilului tau ii place sa fie hiperactiv, se pricepe la catarat, la leganat si la dansat. Poate sa stea intr-un picior si sa topaie in fata si in spate, iar cu putin antrenament va putea prinde o minge mai mica.

Acm se pricepe mai mult la desenat si la colorat si va putea sa nu mai depaseasca conturul atunci cand coloreaza.

Dezvoltare a vorbirii

Majoritatea copiilor la 5-6 ani au o dictie buna, dar au dificultati cand trebuie sa povesteasca evenimente sau idei mai complicate si e posibil sa omita parti importante. Va avea dificultati si in intelegerea unor lucruri si directii, asa ca fii clara si explicita cand vrei sa-i comunici ceva.

Cand copilul tau va incepe scoala, e posibil sa invete niste cuvinte care sa nu fie tocmai bune. Explica-i de ce nu-ti plac cuvintele respective si incearca sa-i oferi alternative.

La aceasta varsta, copilul poate vorbi clar si poti avea o conversatie despre lucrurile care i se intampla zi de zi. Poate sa-si rosteasca numele, adresa, varsta si ziua de nastere. Va incepe sa te intrebe despre anumite cuvinte pe care le-a auzit si va putea sa atribuie functii unor anumite cuvinte. De exemplu, va sti sa-ti spuna ca „un cutit taie”.

Copilul tau va putea sa spuna mici povesti altor copii pe modelul jocului „arata si spune” in care da nastere unor istorioare bazate pe lucrurile din mediul inconjurator. Iubeste sa i se spuna povesti, poezii, sa i se cante cantecele, sa i se spuna glume sau ghicitori.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa