Dăm sau nu dăm copiilor suplimentele alimentare? Dacă da, când putem începe să facem asta? Dar, dincolo de orice, au sau nu nevoie copiii de suplimente alimentare? Sunt răspunsuri pe care părinții le caută de fiecare dată când își pun problema stabilirii bazelor unei imunități solide a copiilor lor. Pentru că da, în rest, așa cum se știe, suplimentele alimentare pot fi folosite cel mult ca adjuvant al unui tratament, dar nu ca tratament propriu-zis. Suplimentele nu sunt un tratament medical, sunt un ”tratament” terapeutic.
Cu alte cuvinte, suplimentele alimentare sunt un suport pentru buna funcționare a organismului, dar nu concurează cu tratamentele alopate. Ideea a fost susținută și de către doctorul Clarke Murray, părintele ChildLife® Essentials, care, prezent în România cu ocazia unei conferințe Secom, a lămurit nu doar rolul pe care suplimentele alimentare îl au în buna dezvoltare a unui copil, ci, în plus, a făcut lumină și în privința uneia dintre bine implementatele credințe românești, conform căreia ”suplimentele alimentare îngrașă”.
De ce este nevoie de suplimente?
Pentru că, ne place sau nu, trăim într-o lume într-o permanentă dezvoltare, iar această dezvoltare are, așa cum este de la sine înțeles, și aspecte deloc pozitive. Poluarea – cu niveluri tot mai ridicate – este numai unul, dar și cel mai periculos dintre ele. Ei i se adaugă și suprapopularea unor ample regiuni – ”Suntem tot mai mulți oameni care trebuie să împărțim același spațiu”, spune Murray. Iar efectele poluării se fac simțite nu doar la adulți, ci și la copii. Mai mult de atât, poluarea este unul dintre factorii majori care determină malformațiile congenitale ale fătului, afecțiuni precum astmul, alergiile, chiar boli psihice și, nu în ultimul rând, autismul.
Statistici oficiale referitoare la țara noastră indică o creștere a cazurilor de astm în rândul copiilor cu 22,7%, a alergiilor alimentare cu 10%, a obezității în rândul copiilor cu vârste între 11 și 15 ani cu aproape 15%, în timp ce afecțiunile ce țin de sfera psihiatriei pediatrice (problemele emoționale sau de comportament) au înregistrat și ele procente crescătoare, aproximativ 8,8%.
”Cazurile de astm, alergiile, ADHD-ul, obezitatea sunt la cote mult mai înalte decât cele înregistrate acum câteva decenii”, subliniază dr. Murray. Tot el vorbește și despre expansiunea mondială a alimentelor de tip fast food. ”Problema nu sunt preparatele în sine, ci ce anume intră în compoziția multora dintre alimentele de azi – acele chimicale folosite în cultivare, apoi, coloranții artificiali, zahărul în cantități foarte mari, toate fac ca mâncarea de azi să fie tot mai puțin sănătoasă. Aceste toxine afectează nu doar sistemul imunitar, ci și pe cel neuronal”, mai subliniază naturopatul.
”Chiar dacă tu, părintele, mănânci sănătos și ai reușit să îl convingi și pe copilul tău că este bine să facă acest lucru, iată că nici mâncarea sănătoasă nu mai este la fel de sănătoasă ca acum, să spunem, 30 de ani. Și totul din cauza chimicalelor, a aditivilor și a aerului poluat”, susține Murray.
Tot el amintește și de un amplu studiu realizat, în 2005, în SUA, de Environmental Working Group – o renumită organizație americană de cercetare. ”Atunci, au fost recoltate mostre de sânge din cordonul ombilical al copiilor născuți în perioada august – septembrie 2004, în spitale americane. S-a constatat atunci că în cordonul ombilical – legătura bebelușului nenăscut cu lumea exterioară – al fiecăruia dintre bebeluși incluși în cercetare se aflau cel puțin 285 de poluanți diferiți. Printre aceștia, chimicale și metale despre care se cunoaște cu certitudine că determină diferite tipuri de cancer și afectează creierul și sistemul nervos. Concluzia a fost că poluarea determină nu doar o scădere a scorurilor IQ la copiii expuși, dar și diferite afecțiuni pulmonare sau malformații congenitale”, subliniază dr. Murray.
În lumina celor expuse până acum, el evidențiază că prevenția este necesară încă de la bun început. Chiar înainte de instalarea sarcinii. Stilul de viață sănătos al viitoarei mame implică, desigur, și o alimentație sănătoasă, însă, mai ales în acest caz, este recomandată suplimentarea aportului de vitamine și minerale. Tocmai de aceea, suplimentele cu acid folic, colină și complexul de vitamine B sunt nelipsite din dieta unei femei însărcinate în epoca modernă. Toate acestea au rol de a asigura și de a crea o barieră imună la agenții nocivi din mediu atât pentru mamă, dar mai ales pentru copil.
De ce au nevoie copiii de suplimente alimentare?
Copiii depun mai mult efort decât noi, adulții. Ei nu doar că învață, merg la școală sau își solicită intelectul, dar sunt și într-un proces continuu de creștere, atât la nivel intern, cât și extern. Pentru a învăța, a se dezvolta și a crește în fiecare zi, aceștia au nevoie de o cantitate însemnată de vitamine, minerale, acizi grași sau aminoacizi esențiali (proteine), pentru a susține această dezvoltare.
Corpul unui copil și sistemul acestuia de detoxifiere sunt în dezvoltare și mult mai vulnerabile față de cele ale adulților, așa că micuții au nevoie de o aprovizionare constantă cu nutrienți și antioxidanți cum ar fi Vitamina C, Vitamina E, Zinc și Seleniu, care să le ajute corpul să neutralizeze și să elimine aceste toxine.
Ce facem cu ”suplimentele îngrașă”?
Este clar că aceasta este doar o preconcepție pur românească, dacă ținem cont de reacția doctorului Murray când a fost rugat să elucideze această situație. Profesorul spune că, din cercetările sale de până acum, nu există niciun studiu care să confirme ipoteza conform căreia suplimentele alimentare administrate cu regularitate îți cresc pofta de mâncare peste măsură și, în consecință, determină acumularea de kilograme nedorite.
”Regula este, desigur, să ai un stil de viață activ. Nu poți să ai o viață sedentară și apoi să te plângi că te-ai îngrășat. Sunt destui care cred că dacă iau suplimente pot mânca mai mult, pot mânca și junk food. Dar nu este așa”, subliniază dr. Murray.
De la ce vârstă pot fi administrate suplimentele alimentare?
Profesorul Murray recomandă administrarea lor ”de când copilul începe să consume hrană solidă”. Practic, imediat după implementarea diversificării, după vârsta de 6 luni. ”În ceea ce privește vitamina D, recomand administrarea ei imediat după naștere”, spune el.
De asemenea, nelipsite ar trebui să fie Vitamina C (care protejează de agenții nocivi din mediu) și se poate continua cu Code Liver Oil, la rândul lui important pentru buna dezvoltare a creierului și a sistemului nervos în general.
Cât timp poate lua un copil suplimente?
”Cât timp vreți să vă hrăniți copilul?”, a fost răspunsul lui Clarke Murray.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Secom România.