La cea de a 26 ediție a Atelierelor cu mămici am discutat despre obezitate cu doamna doctor Olivia Carmen Timnea. Evenimentul a fost posibil datorită Doppelherz.
Am aflat în cadrul evenimentului că obezitatea constituie o problemă majoră de sănătate a populației, iar debutul acesteia în copilărie este din ce în ce mai des întâlnită. Conform Societății Române de Endocrinologie, în România aproximativ 40% dintre copii sunt supraponderali. Obezitatea infantilă are grave implicații în viața de adult. În mod frecvent, obezitatea la copil și adolescent este legată de: obiceiuri alimentare proaste, mâncatul în exces, lipsa exercițiului fizic și uneori afecțiuni endocrine și neurologice.
Cercetările în domeniu au evidențiat o creștere a incidenței bolii ficatului gras non-alcoolic paralele cu creșterea incidențeii obezității în copilărie. Concentrațiile crescute de glucoză și insulină induc lipogeneza hepatică și duc la apariția steatozei hepatice. Obezitatea este asociată cu ficatul gras și dislipidemia. Dislipidemia caracteristică obezității este extrem de aterogenică.
Pacienţii obezi prezintă un profil lipidic alterat, reprezentat de: colesterol total crescut, LDL-colesterol crescut, VLDL-colesterol crescut, trigliceride serice crescute şi HDL-colesterol scăzut.
Fiecare dintre aceste modificări se asociază independent cu creşterea riscului de boli cardiovasculare, iar agregarea lor la aceeaşi persoană sporeşte substanţial acest risc. Rezistența la insulină reprezintă baza etiopatogenică a dislipidemiei din cadrul obezităţii.
Pentru a înțelege cât mai bine cum funcționează cele două tipuri de colesterol doamna doctor ne-a explicat ce înseamnă fiecare și cum acționează ele.
Lipoproteinele cu densitate crescută (HDL): HDL, denumit și colesterolul „bun”, ajută la eliminarea LDL din sânge. O cantitate crescută de HDL colesterol în sânge are rol protectiv împotriva aterosclerozei și a bolilor cardiace.
Trigliceridele reprezintă un alt tip de grăsimi ce sunt transportate în sânge de o lipoproteină cu densitate joasă. Pe lângă un stil de viață sănătos un mare ajutor în combaterea acestor depozite este aportul de acizi grași Omega 3. Printre altele Omega 3 scade valoarea plasmatică TG și LDL, adezivitatea și migrarea monocitelor, agregarea trombocitelor și stimulează producția de NO.
În concluzie, administrarea de acizi grași Omega-3 reprezintă o modalitate terapeutică de prevenire și ameliorare a complicațiilor obezității, prin efectul acestora de:corectare a dislipidemiei, scădere a stresului oxidativ, reducere a inflamației, protejare a celulei hepatice și pancreatice de încărcarea grasă, reversie a modificărilor preaterosclerotice, la copii. Doza recomandată este bine să fie cea recomandată pe ambalajul producătorului. Deși nu există studii care să dovedească ce efecte adverse ar putea avea uleiul de pește, el trebuie să fie consumat numai sub atenta supraveghere a medicului curant care cunoaște copilul.
Pe lângă o alimentație corectă și atent observată, copiii cu probleme de greutate au nevoie mișcare și sport, dar și, atunci când este cazul de suport psihologic. Pentru că uneori cazurile de obezitate apar și fondul unor probleme psihologice netratate. Problema obezității infantile este una foarte delicată și complexă și trebuie adresată cu extrem de multă grijă și diplomație. De multe ori, pe lângă problemele cauzate de greutatea excesivă, copiii supraponderali se confruntă și cu neacceptarea sau chiar hărțuirea din partea colegilor.