Deshidratarea la copii: cum o recunoşti şi cum o tratezi

Alexandra Constantin
Deshidratarea la copii

Deshidratarea la copii. Bebeluşii pierd foarte uşor apa şi mineralele din organism, de aceea pericolul dehidratării este mult mai mare în cazul lor. Îţi spunem cum îţi poţi da seama când este deshidratat şi ce este bine să faci în astfel de situaţii.

Deshidratarea apare atunci când apa şi mineralele se pierd foarte uşor, iar bebeluşul nu consumă suficiente lichide pentru a putea compensa lipsa lor. Dintre toate categoriile de persoane, bebeluşii (în special cei cu vârsta de până într-un an) şi vârstnicii au un risc mai ridicat să se deshidrateze, potrivit www.e-sante.fr.

Cel mai adesea, deshidratarea apare atunci când bebeluşul transpiră destul de mult (situaţie des întâlnită când temperatura din cameră este prea mare), când are diaree sau vomită, când îi sunt administrate medicamente diuretice, dar şi când suferă de anumite afecţiuni, printre care şi diabetul zaharat.

Spre deosebire de copiii mai mari, sugarii nu pot da indicii atunci când le este sete, ceea ce face ca riscul deshidratării să fie mai ridicat. De aceea este important ca părintele să recunoască din timp semnele acestei probleme.

Deshidratarea la copii. Starea de apatie, printre primele semne

Dificultatea de a se trezi, gemetele, lipsa reacţiilor şi respiraţia rapidă se numără printre primele indicii care arată că cel mic este deshidratat.

În timp ce aceste neplăceri apar la formele uşoare de deshidratare, atunci când situaţia este mai gravă bebeluşul este continuu neliniştit, are gura uscată, iar bătăile inimii sunt tot mai rapide.

De asemenea, el poate să fie apatic sau, dimpotrivă, foarte agitat, iar pielea tinde să devină rece (îi lipseşte flexibilitatea – când formezi un pliu la nivelul pielii, el se menţine).

Ce trebuie să faci în astfel de situaţii

Dacă forma de deshidratare este una moderată, indicat este să oferi bebeluşului lichide pentru a le compensa pe cele care s-au pierdut. De ajutor în acest caz sunt şi sărurile de rehidratare special concepute pentru bebeluşi pe care le găseşti în farmacii.

Atunci când deshidratarea a apărut ca urmare a temperaturii ridicate la care cel mic a fost expus, cel mai bine este să îi faci baie şi să îi oferi lichide. În schimb, dacă bebeluşul prezintă simptome specifice deshidratării severe nu ezita să îl duci la medic sau să chemi ambulanţa.

Cum poate fi prevenită deshidratarea la copii

Alăptarea la intervale regulate este una dintre cele mai bune modalităţi prin care poate fi prevenită deshidratarea. Indicat este să ai la îndemână şi săruri de rehidratare dacă cel mic are diaree sau vomită. De asemenea, specialiştii în pediatrie recomandă monitorizare continuă a copilului în perioadele de boală, dar şi pe timpul verii când temperaturile sunt mai ridicate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa