Descoperă și tu această metodă inedită de a păcăli insomnia!

Raluca Manea
cum combati insomnia totul despre mame

  Una dintre cele mai mari provocări ale vieţii mele de mămică este privarea de somn. Recent am descoperit răspunsul senzorial meridian autonom (ASMR) – o metodă inedită de a păcăli insomnia.

  Din primul moment al primei sarcini şi până acum, cu trei copii la activ, somnul meu a fost perturbat de bebeluşi solicitanţi, care fie ciocăneau de zor în burtică, fie cereau să fie hrăniţi, legănaţi, plimbaţi, distraţi la orice oră din zi sau din noapte.

  După aproape opt ani de regim de felul acesta, a spune că suntem privaţi de somn e o subapreciere.

  Încercăm, pe cât se poate, să dormim ori de câte ori cei trei copii ai noştri dorm şi ei, să facem cu rândul în nopţile de veghe şi să funcţionăm cu şase ore de somn în trei reprize.

  E posibil să găsești o soluție care să ți se potrivească și aici: Tulburările de somn ale mamelor

  Cele mai grele momente sunt însă acelea în care se instalează insomnia: toată casa sforăie în linişte, sforăie şi greierii pe câmp, păienjenii îşi ţes pânza din vise, bebeluşul care tocmai te-a trezit respiră ritmic şi fericit în miros de lapte dulce iar tu, vorba cântecului, numai tu nu poţi să dormi.

  Mamele care alăptează ştiu dubla provocare de a echilibra sarcinile solicitante de peste zi cu nevoia de somn

  Apelând la remedii compatibile cu alăptarea, care exclud din start somniferele alopate, plantele cu substanţe active puternice sau melatonina, încerci din răsputeri să rezişti pe baricade. Îţi rămâne să speri că uleiul de lavandă îşi va face efectul în aparatul de aromaterapie, că ceaiul de muşeţel se va transforma în poţiune magică, că va face cineva o vraja şi vei reuşi să adormi…

  Apropo de vraja pentru somn, aceasta a fost deja inventată!

  Magia se numeşte ASMR (autonomous sensory meridian response) sau, pe româneşte, răspuns senzorial meridian autonom

  În anul 2011 Jennifer Allen a introdus conceptul de ASMR, ce descrie o experienţă euforică, caracterizată de o senzaţie plăcută de furnicături în zona scalpului, spatelui sau în regiunile periferice, favorizând relaxarea. Aceste senzaţii sunt răspuns la stimuli vizuali, olfactivi, cognitivi şi auditivi şi au fost comparate cu sinestezia auditiv-tactilă. Creatorii de videouri care declanşează aceste senzaţii se folosesc de şoapte, atingeri ale unor texturi diferite, un sunet repetitiv, poate chiar o anume activitate zilnică pentru a induce starea de linişte şi confort,  culminând cu un sentiment euforic.

  Termenul răspuns senzorial meridian autonom are următoarele semnificaţii:

  – Răspuns – se referă la o experienţă provocată de un stimul intern sau extern;
  – Senzorial – care are de-a face cu simţurile sau senzaţiile;
  – Meridian – semnificând punctul culminant, climaxul;
  – Autonom – se referă la faptul că este un fenomen spontan, ce nu poate fi controlat, care apare de la sine.

  Astăzi există o echipa internaţională care cercetează fenomenul, o pagină în Wikipedia care defineşte ASMR și un documentar realizat de producătoarea canadiană Lindsay Ragone.

  Impropriu numit “orgasm al creierului”, nu are nimic sexual în el decât în măsura în care cel care creează un video ASMR îi dă conotaţii sexuale. Altminteri, senzaţia de plăcută furnicare poate fi dată de o banală conversaţie şoptită, un tutorial de make-up, celofane foşnitoare sau o lectură dintr-un text cât se poate de serios.

  ASMR- o cură inedită pentru insomnie

  Eu am descoperit ASMR pur întâmplător, într-o perioada în care mă confruntăm cu insomnia, un bebeluş mofturos şi alte probleme de sănătate. Singurul lucru de care am nevoie este un telefon sau o tabletă, conectate la internet. Aleg video-ul preferat din multitudinea existentă pe youtube şi înainte că acesta să se termine, eu deja dorm profund.

  Fucţionează de fiecare dată când te confrunți cu insomnia, este perfect compatibilă cu sarcina şi alăptarea, nu dă dependenţă şi… e gratis!

  În încheiere o las pe Maria, una dintre cele mai cunoscute whisperers, să va explice ce este ASMR în felul ei special:

  Nu uita să ne dai și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa