Tot ce trebuie să știi despre dermatita de contact la copii

Ramona Dinescu

Dermatita de contact reprezintă o reacție a pielii ce apare în urma contactului cu anumite substanțe. Poate apărea la orice vârstă, atât la bebeluși și copii, cât și la adulți, iar simptomele sunt foarte supărătoare, mai ales în rândul celor mici.

Dermatitele au fost piatra de încercare a familiei mele. Copilul cel mare a avut adesea simptome de dermatită de contact, iar copilul cel mic s-a luptat și probabil o va face și de aici înainte cu dermatita atopică. Trebuie să fiu în permanență atentă la materialele hainelor pe care le poartă, la substanțele cu care îi spăl, precum și la cele cu care spăl rufele, căci altfel mă trezesc că le mai apare câte o iritație pe piele când îmi e lumea mai dragă. Și, ca orice copil cred, nici ai mei nu se abțin din scărpinat, ceea ce agravează și mai tare lucrurile.

Dermatita de contact este o problemă ce apare pe moment în urma contactului cu anumite substanțe. Aceste substanțe pot fi iritante (cauzează inflamații la nivelul pielii și reprezintă cele mai comune cauze de dermatită de contact) sau alergenice (acestea determină sistemul imunitar să aibă reacții alergice. Corpul eliberează substanțe chimice de apărare care produc simptome la nivelul pielii).

Majoritatea copiilor și adulților care prezintă dermatite de contact au un fond alergi moștenit sau dobândit, chiar dacă până la momentul primelor iritații nu s-a manifestat în niciun fel. Cu toate acestea, orice copil poate dezvolta la un moment dat dermatita atopică.

Despre dermatita atopică poți afla mai multe aici: Afecţiuni ale pielii: dermatita atopică

Care sunt cauzele dermatitei de contact?

Produsele cele mai iritante și care adeseori au fost stabilite ca fiind responsabile de apariția dermatitei de contact sunt:

–          Săpunurile și detergenții

–          Saliva

–          Urina din scutec

–          Loțiunile de corp și parfumurile

Factorii alergeni cei mai întâlniți în dermatitele de contact sunt:

–          Iedera otrăvitoare, stejarul și sumacul (aceste plante uleioase pot provoca alergii la nivelul pielii)

–          Metalele în a căror categorie pot fi incluse nichelul, cromul și mercurul. Nichelul este folosit la fabricarea anumitor bijuterii, catarame de curele, brățări de ceas, fermoare, capse sau alt tip de încheietori pentru haine. Chiar și obiectele placate cu crom conțin nichel. Mercurul se găsește în soluțiile pentru lentilele de contact și poate cauza probleme pentru anumiți copii.

–          Latex. Latexul se găsește în produse precum jucăriile de cauciuc, baloane, mingii, mănuși de cauciuc, suzete sau tetine.

–          Cosmeticele. Cele mai alergenice produse sunt vopseaua de păr, parfumurile, fardurile de pleoape, lacul de unghii, acetona, rujul și câteva creme cu protecție solară.

–          Medicamente. Medicamentele care conțin neomicină pot fi responsabile de apariția dermatitei de contact. Neomicina se găsește în unele antibiotice, creme sau anestezice locale.

Care sunt simptomele dermatitei de contact?

Simptomele se pot manifesta puțin diferit de la un copil la altul, însă principalele semn sunt următoarele:

–          Înroșirea pielii

–          Umflarea pielii

–          Mâncărime

–          Piele uscată, crăpată sau care se exfoliază

–          Sângerare

–          Dureri la nivelul pielii

–          Pot apărea cruste, bășici sau vezicule.

Simptomele sunt și mai puternice atunci când pielea vine în contact direct cu substanța iritantă. Pot fi afectate porțiuni mici ale pielii, sau porțiuni foarte mari. Este indicat ca la apariția acestor simptome să mergi cu copilul la medic. Ar fi bine să mergi cu el direct la dermatolog deoarece s-ar putea să ai surpriza ca, odată ajunsă la camera de gară a unui spital de urgență, să fiți trimiși la un spital de boli infecțioase de unde copilul mai poate aduna niște boli. Crede-mă, am pățit-o!

Diagnosticul se va pune pe baza examenului local și al istoricului medical pe care tu îl vei povesti medicului.

Tratamentul dermatitei de contact

Tratamentul depinde foarte mult de simptomele pe care le manifesta copilul, vârsta lui și starea generală de sănătate.

În momentul în care copilului i-au apărut primele simptome, trebuie să faci o reconstituire pentru a afla ce anume i-a declanșat reacția adversă. Trebuie să-l speli bine, pe mâini, pe față și pe zonele afectate. Compresele cu apă rece ajută la calmarea zonelor iritante, iar unii specialiști recomandă chiar îmbrăcarea copilului cu haine ude (evident, dacă este posibil). Poți folosi creme cu corticosteroizi (doar la recomandarea medicului) sau alte unguente pentru a liniști puțin mâncărimile. De asemenea, mai ales dacă copilul tău are fond alergic, niște picături sau pastile histaminice îi vor fi de mare ajutor.

În cazul în care este alergic la iederă, stejar sau sumac, imediat ce a intrat în contact cu aceste plante, spală-l imediat, spală-i hainele, iar dacă aveți un animal de companie, asigură-te că acesta nu s-a atins cu blana de aceste plante.

Singura modalitate de prevenție este depistarea substanțelor la care copilul este alergic și îndepărtarea acestora din calea lui.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa