De Paşti, indigestia poate sta la distanţă de copii! (P)

Raluca Dumitrică
indigestia-totul-despre-mame

De sărbători, indigestia chiar poate fi ţinută la depărtare de copiii noştri

Anul trecut am avut parte de o păţanie destul de importantă. O păţanie a unei singure persoane din familie, dar care ne-a afectat pe toţi, ca să spun aşa. Şi am avut ceva emoţii până când s-a terminat, vă zic! De vină a fost indigestia unuia dintre copii!

Nu e niciun secret pentru nimeni că îmi place să gătesc şi că găsesc această îndeletnicire foarte relaxantă şi reconfortantă. Perioada sărbătorilor este un prilej suplimentar de a-mi etala pasiunea pentru gastronomie, iar zilele care premerg momentele festive sunt cea mai bună ocazie de a scotoci prin cărţile de bucate, în încercarea de a găsi cele mai inedite reţete. Cum de fiecare dată meniul are şi piese clasice, de rezistenţă, dar şi feluri noi, copiii se strâng ciorchine în bucătărie să vadă care sunt noutăţile de sezon.

Anul trecut se pare că am exagerat cu noutăţile, pentru că fetele nu s-au mai dat deloc duse din zona de gătit. Mijlocia a fost chiar extrem de atentă nu doar la procesul de preparare al mâncării, dar a şi gustat temeinic din toate, cu pretextul că „îţi spun eu, mami, dacă mai trebuie condimente sau sare/zahăr, ştii că eu mă pricep, da??” Când au venit musafirii, puştoaica mea le-a făcut acestora o prezentare frumoasă a meniului şi a ridicat în slăvi ceva de la secţiunea de aperitive, dar şi un desert la care contribuise. Nu a mirat pe nimeni, aşadar, când şi-a umplut farfuria cu favoritele menţionate şi a mâncat exclusiv acele preparate, toată ziua.

De la bal, aproape la spital

Nu ştim exact cam cât de mult a mâncat copilul din cele două specialităţi, dar la o oră şi un pic de la terminarea mesei am văzut că nu se simţea prea bine. Spunea că o doare burta, avea o senzaţie de greaţă şi parcă începuse să aibă şi ceva febră. Cum noi nu aveam niciun fel de medicament în casă care să trateze ceea ce părea a fi o indigestie şi nicio farmacie din preajmă nu era deschisă, a trebuit să sunăm toţi prietenii apropiaţi care aveau şi ei copii, până când am găsit la unii dintre ei nişte remedii rapide pentru păcătoasa tulburare digestivă a fetiţei. După administrarea acestora, copilul s-a simţit mult mai bine, a putut dormi liniştit întreaga noapte, iar totul s-a terminat cu bine şi, din fericire, fără urmări.

Anul acesta, însă, vom fi nu doar mai vigilenţi în ceea ce priveşte cantitatea de mâncare pe care o consumă copiii şi rapiditatea cu care mănâncă, dar şi în ceea ce priveşte raftul nostru cu medicamente, din care nu vor lipsi nişte suplimente alimentare cu rol important în îmbunătăţirea digestiei.

Tulburările digestive la copii, un fenomen deloc rar

Tulburările digestive, indigestia, intoleranţa alimentară, diareea sunt afecţiuni frecvente în rândul celor mici. Copiii pot fi afectaţi de indigestie dacă au mâncat prea repede şi prea mult, indigestia, în acesta situaţie, fiind maniera stomacului de a spune că nu suportă un flux atât de mare şi de rapid de alimente. Tulburările digestive la copii sunt aceleaşi cu cele ale adulţilor şi se manifestă prin indigestie, senzaţie de preaplin, disconfort gastric, balonare, eliminare de gaze, greaţă, vărsături.

Indigestia la copii apare de cele mai multe ori din cauza lipsei unui program bine stabilit de servire a meselor, din cauza faptului că micuţul nu mestecă foarte bine alimentele sau pentru că nu are o poziţie corectă atunci când stă la masă. Indigestia mai poate apărea şi atunci când micuţii mănâncă prea gras, prea prăjit, prea condimentat sau combină diferite feluri de mâncare.

Soluţia? DIGEX KIDS!

indigestia-totul-despre-mame

Soluţia în aceste cazuri delicate şi neplăcute poate fi DIGEX KIDS plicuri (pentru copii de peste 1 an), de la Fiterman Pharma. Acest supliment alimetar, prin aportul exogen de 8 enzime digestive, completează sistemul enzimatic propriu al organismului, ajutându-l să facă faţă suprasolicitării cauzate de o masă copioasă sau alimentaţie inadecvată, acţionând asupra unei mari varietăţi de compuşi alimentari, îmbunătăţind digestia acestora:

  • Proteaza intervine în digestia proteinelor din alimentaţie, asigurând o digestie completă şi sănătoasă a preparatelor din carne, ouă sau legume proteice.
  • Lipaza asigură digestia grăsimilor animale şi vegetale, scăzând suprasolicitarea pancreasului după consumul unor mese copioase alcătuite din carne grasă, în special de porc, precum şi derivate ale acesteia, dar şi din mâncăruri cu mult ulei, unt sau margarină.
  • Amilaza/Glucoamilaza realizează o digestie completă a carbohidraţilor ce se găsesc majoritar în pâine, cereale, produse de panificaţie, cartofi.
  • Lactaza digeră lactoza din lapte şi produse lactate, acţionând asupra simptomelor de balonare, crampe, dureri abdominale, diaree.
  • Celulaza ajută la digerarea celulozei, prevenind senzaţia de preaplin şi formarea gazelor de fermentaţie.
  • Pectinaza stimulează flora intestinală benefică, asigurându-i un pH intestinal optim.
  • Fitaza eliberează fosforul şi alte minerale (calciu, fier, magneziu, mangan) din fitati, substanţe nedigerabile asimilate ulterior ingestiei de cereale, seminţe, fructe şi legume, prevenind, totodată, apariţia diverselor carenţe la vegetarieni.

DIGEX KIDS se recomandă copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 12 ani, iar înainte de administrare, conținutul plicului se dizolvă în aproximativ 50 ml apa plată la temperatura camerei. Se administrează în timpul mesei sau după masă.

Aşadar, alegeţi şi voi DIGEX KIDS! Cu un astfel de ajutor, indigestia chiar poate fi ţinută la distanţă de copiii noştri în această importantă perioadă de sărbătoare, când ne dorim ca momentele de bucurie petrecute în familie să nu fie perturbate de nimic şi, mai ales, să ne ştim copiii sănătoşi!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa