De ce toți copiii cu astm au nevoie de fular iarna?

Magda Popescu
copil care se joaca in zapada

  Toți copiii iubesc joaca în zăpadă. Bulgăreala și săniușul sunt activitățile preferate de cei mici în anotimpul rece, iar asta nu poate decât să le aducă beneficii. Atât în ceea ce privește imunitatea, cât și emoționale.  Dar dacă copilul are astm, aerul rece ar putea declanșa un atac de astm, spun experții. De ce se agravează astmul iarna și cum putem preveni crizele?

  Joaca în zăpadă este distractivă, dar mai ales sănătoasă! Din punct de vedere imunitar, copiii au nevoie să iasă cât mai mult afară. Atenție, însă, la copiii sensibili, cum sunt și cei care suferă de astm bronșic. Specialiștii britanici citați de netmums.com recomandă părinților să îi echipeze pe cei mici cu fulare peste nas și gură. Chiar dacă nu este un obicei susținut de pediatri, în cazul copiilor cu astm, fularul este de mare ajutor.

  Dr. Andy Whittamore, reprezentantul unei asociații britanice care are grijă de pacienții cu astm, a transmis părinților mesaje și sfaturi despre cum să-și ferească copiii de crizele de astm în perioada rece. „Mulți părinți nu-și doreasc ca cei mici să piardă plăcerea jocurilor în zăpadă. Însă pentru copiii cu astm bronșic, frigul poate fi un factor declanșator al crizelor. Le poate pune în pericol viața!”.

  De ce se agravează astmul iarna?

  Potrivit pediatrilor, aerul rece poate agrava simptomele astmului bronșic, mai ales în cazul copiilor. Acest lucru se datorează faptului că aerul umed intră în căile respiratorii, determinându-le să intre în spasm și să provoace tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și senzație de strângere în piept.

  Prin purtarea unei eșarfe sau a unui fular deasupra gurii și a nasului, se pot evita momente neplăcute. Acestea pot ajuta la încălzirea aerului înainte de a-l respira. Acest lucru reduce riscul unui atac de astm.

  Cum prevenim o criză de astm?

  Dr. Whittamore explică despre crizele de astm părinților: „Este incredibil de înspăimântător ca părinții să-și vadă copilul făcând o criză de astm. În acel moment, copilul tușeșete foarte mult, nu mai poate respira și nu poate comunica. De aceea, cel mai important este să prevenim. Fularul peste nasul și gura copiilor este esențial iarna. La fel și inhalatorul care trebuie avut tot timpul la îndemână. Aceste două condiții, odată îndeplinite, pot reduce riscul apariției crizei”.

  Fularul nu trebuie să fie scump și poate fi din orice material atâta timp cât copilul poate respira confortabil prin el și îl puteți curăța în mod regulat. Sigur că este de preferabil să fie din materiale naturale. Se pot folosi și cagule sau chiar gulerul puloverului, în cazuri urgente.

  Sfaturi pentru a gestiona corect astmul copilului pe timp de iarnă

  Dr. Whittamore mai recomandă: „Atâta timp cât un copil este capabil să îndepărteze de pe gură o eșarfă în cazul în care are nevoie, și este confortabil și poate respira bine cu ea, atunci nu există niciun motiv pentru care să nu îl echipați corespunzător când iese la joacă. Însă bebelușii și copiii mici nu trebuie să aibă nimic peste nas și gură”.

  Există însă o mulțime de modalități de a evita crizele dacă înțelegem de ce se agravează astmul iarna și acționăm în consecință!

  • Asigurați-vă că aveți inhalatorul cu substanța prescrisă în orice moment
  • Utilizați planul scris de acțiune privind astmul
  • Părinții copiilor cu astm bronșic ar trebui, de asemenea, să țină cont de previziunile meteorologice
  • Îmbrăcați corespunzător copiii, nu-i înfolfoliți

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa