De ce să nu ieși afară când ai varicelă, mai ales dacă nu ai formă gravă și te simți apt de socializare? – Aceasta este o întrebare frecventă a adolescenților, cărora le e greu să stea în casă, dar și a părinților cu copii diagnosticați cu varicelă, dar cu simptome care au trecut deja. Medicii au însă toate motivele să recomande izolarea, ca măsură de protecție atât pentru cei bolnavi, cât, mai ales, pe cei din jur. În marea de oameni cu care ar putea intra în contact un bolnav de varicelă care nu respectă regula izolării se pot afla persoane foarte vulnerabile, cărora o eventuală îmbolnăvire le-ar putea pune viața în pericol.
Varicela (sau vărsatul de vânt, cum este numită popular), este o boală foarte contagioasă, care, de cele mai multe ori, se vindecă de la sine și fără complicații, fără alt tratament decât cel simptomatic. Este produsă de virusul varicelo-zosterian, iar incidența ei este în scădere în țările în care vaccinul specific este inclus în programul național de prevenție și se administrează copiilor gratuit. În România, deocamdată, vaccinul poate fi achiziționat doar contra- cost și se află pe lista celor opționale. Se face în două doze, atât pentru adulți, cât și pentru copii, și asigură fie imunitatea față de boală, fie o formă ușoară.
Cum se transmite varicela
Varicela este extrem de contagioasă, se transmite atât prin intermediul secrețiilor nazo-faringiene, cât și prin contactul direct cu lichidul veziculelor prezente pe piele, în timpul erupţiei. Bolnavul este contagios cu 48 de ore înainte de erupție și până când absolut toate bubițele au făcut cruste. Virusul poate incuba între 10 și 21 de zile de la contactul cu o persoană bolnavă.
De regulă, boala conferă imunitate pe viaţă, dar au fost raportate și situații, rare, de reinfectare. În cazul copiilor vaccinaţi cu o singură doză de vaccin, riascul de îmbolnăvire scade sau forma de boală este una ușoară.
Categorii vulnerabile, care pot suferi în urma contactului cu o persoană cu varicelă
Foarte multe persoane fac forme ușoare și medii de boală, fără efecte secundare. Pentru altele, însă, îmbolnăvirea poate provoca probleme serioase, și tocmai de aceea este important ca bolnavii să se izoleze în perioada în care sunt contagioși. Conform studiilor, persoanele care ar putea să facă o formă gravă și au risc crescut de complicații sunt:
- Sugarii
- Adolescenții
- Adulții
- Femeile însărcinate
- Persoanele imunodeprimate (bolnavii de cancer, cei cu HIV/SIDA, cei care au suferit un transplant, cei care fac chimioterapie, tratament cu imunodeprimante sau cu steroizi pe termen lung.
Boala poate avea o serie de complicații, de la deshidratare (care poate necesita internare), la infecții ale pielii și ale țesuturilor moi (la copii), pneumonie, encefalită, hemoragie, septicemie.
De ce să nu ieși afară când ai varicelă: te protejezi împotrica unei îmbolnăviri suplimentare
Un organism care luptă câteva zile cu un virus are nevoie ulterior de recuperare. Cu atât mai mult dacă este vorba de copii sau de persoane vulnerabile, al căror sistem imunitar este imatur sau slăbit, după caz. Tocmai de aceea, ieșirea în colectivitate la scurt timp de la apariția bolii devine periculoasă nu doar pentru cei care pot lua virusul de la persoana bolnavă, ci și pe pentru aceasta. Copiii pot lua ușor un alt virus din colectivitate, ceea ce ar duce la o nouă suferință și o nouă perioadă de izolare. În plus, diagnosticul poate fi greu de pus în unele situații, pentru că medicii pot suspecta fie o complicație provocată de varicelă, fie o infectare cu virus nou.
Cum îți dai seama că ai varicelă
Primele semne ale varicelei sunt asemănătoare unei banale viroze: febră, inapetenţă, stare generală proastă, uneori dureri în gât. Dar, în 24 de ore începe să apară erupţia pe piele, iniţial sub forma de mici pete roşii care seamănă cu muşcăturile de insectă. Ulterior, ele se transformă rapid în vezicule pline cu lichid.
Bubițele de varicelă apar prima dată pe abdomen, pe spate sau pe faţă şi se extind peste tot. Pot apărea şi pe pielea capului sau la nivelul mucoaselor (bucală, anală, genitală). Mai târziu, veziculele se vor sparge, lăsând o rană care va forma o crustă. Aceasta se va desprinde în 7-14 zile, rămânând în urmă o zonă mai depigmentată pe piele.
De reținut faptul că erupţia din varicelă apare în valuri, în primele zile de boală. Teoretic, din ziua a patra nu mai apar bubițe noi pe piele, iar în ziua a şasea toate veziculele fac crustă.
Reguli de îngrijire pentru bolnavii de varicelă
Recomandările medicilor pentru bolnavii de varicelă sunt simple: izolare, odihnă și tratament simptomatic. În cazul în care apar complicații ale varicelei, se impune un control de urgență. Iată sfaturile medicilor pentru bolnavii de varicelă:
- Copilul/ adultul bolnav nu iese afară. Poate cea mai deranjantă parte a bolii este faptul că bolnavul nu are voie să iasă afară o perioadă îndelungată, în funcție de recomandările medicului. Regula este ca bolnavul să stea izolat până când toate bubițele s-au uscat și au crustă, cel puțin 7-10 zile.
- Baia în timpul varicelei nu este interzisă. Ea nu cauzează extinderea erupţiei, acest lucru este doar un mit. Dimpotrivă, pentru reducerea mâncărimilor se poate îmbăia copilul în apă în care se pun două căni de faină de ovăz pentru un efect calmant la nivelul pielii. Făina de ovăz se găseşte la magazinele naturiste. Între băi, se pot folosi compresele reci. De reținut, că ștergerea pielii după spălare se va face prin tamponare cu un prosop curat, nu prin frecare.
- Fiți atente și la alimentație. Veziculele din gură pot fi foarte dureroase, de aceea nu sunt indicate citricele, mâncărurile calde sau sărate. Oferiţi copilului alimente mai reci, moi şi puţin condimentate. Într-un fel, este o alimentație de regim, dar una variată care să conțină, totuși, mâncăruri pe placul copilului.
- Atenție la medicamentele administrate în varicelă! Nu-i dați copilului aspirină! Acest medicament este interzis copiilor de până la 12 ani pentru că poate cauza sindromul Reye, o afecțiune ce atacă ficatul și creierul. Nici ipubrofenul nu este indicat, pentru că poate interfera cu varicela și poate face erupția să sape mai adânc în piele! Pentru febră sau dureri cauzate de leziunile de la nivelul mucoaselor, poate fi folosit în siguranță paracetamol, pastile sau sirop pentru copiii mai mici de 12 ani.
- Nu lăsați copilul să se scărpine. Aveți grijă să aibă unghiile tăiate scurt și mâinile să fie totul timpul curate pentru a evita riscul de suprainfecţie a bubiţelor. În cazul copiilor mai mici, puteţi să le puneţi mănuşi pentru a preveni scărpinarea, mai ales în cursul nopții. Atenție! Ruperea crustelor poate lăsa cicatrici definitive! Există în farmacii diverse soluții de calmare a pielii, antiscărpinat, pe bază de mentol sau calamină.
Când trebuie dus copilul cu varicelă la urgență
Complicațiile în cazul varicelei sunt excepționale, cei mai mulți dintre copii reușind să se recupereze în câteva zile, chiar dacă bubițele de pe corp sunt deranjante, iar ei sunt febrili și apatici la debutul bolii. Părinții trebuie însă să știe că riscul de complicații există și să recunoască semnele care indică faptul că cel mic trebuie văzut urgent de un medic. Iată care sunt acestea:
- Dacă copilul are febră mare sau febră care nu scade după patru zile
- Dacă are tuse severă sau probleme respiratorii
- Dacă are o zonă pe corp cu o concentrație mai mare de bube, unele lângă altele, și suspectați că poate dezvolta o infecție acolo (înroșire, umflare, căldură, durere locală, formare de puroi).
- Dacă se plânge de dureri mari de cap
- Dacă este prea amețit și somnolent
- Dacă nu suportă lumina
- Dacă vomită
- Dacă are gâtul rigid
Alte articole despre bolile foarte contagioase din copilărie, găsiți mai jos:
- Varicela în sarcină. Cum va fi afectat bebelușul
- Este adevărat că e mai bine pentru copil să facă varicelă?
- Scarlatina la gravide. Cât e de periculoasă pentru copil în funcție de trimestrul de sarcină al mamei
- Rujeola (pojarul): transmitere, simptome, tratament. Ce trebuie să știi
- Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane
- Varicela în sarcină. Cum va fi afectat bebelușul