De ce nu trebuie să-i faci niciodată copilului frecție cu spirt sau oțet

Andreea Popa
frectie-cu-spirt-totul-despre-mame

Frecție cu spirt pentru a scădea febra? E o idee foarte proastă. Vă explicăm de ce trebuie să stați departe de spirt și oțet când cei mici au febră. O metodă veche, dar frecvent utilizată în continuare pentru scăderea febrei – frecția cu spirt sau oțet – a trimis mai mulți copii în spital, din cauza intoxicației alcoolice sau a arsurilor provocate.

Să-i faci copilului frecție cu spirt (alcool sanitar) sau oțet, pentru a scădea febra, este unul dintre leacurile băbești care au rămas la modă printre părinți până în ziua de azi. Multe mame preferă să aplice această metodă deoarece, spun ele, este naturală, în timp ce antitermicele vin cu o serie de potențiale efecte secundare.

Problema este că, în special în cazul copiilor foarte mici, frecția cu oțet sau spirt presupune o serie de riscuri serioase care sunt, de multe ori, ignorate cu desăvârșire.

Medicii atrag atenția că această metodă – să îi faci copilului frecție cu spirt sau oțet atunci când are febră – se poate dovedi chiar fatală.

Frecție cu spirt sau oțet pentru a scădea febra? Ce riscuri există

În primul rând, în cazul bebelușilor sub 3 luni, orice creștere a temperaturii necesită un control medical. Nu medicamente, nu frecții, nu împachetări, ci un doctor care să evalueze starea bebelușului. Pentru copiii mai mari, febra nu este neapărat o urgență medicală, atât timp cât temperatura nu este de peste 40 de grade intrarectal, nu durează mai mult de 3 zile iar copilul nu are un istoric de convulsii sau alte probleme de sănătate. Chiar și așa însă, împachetările sau frecțiile cu oțet sau alcool sanitar pot agrava starea unui copil bolnav, din cauza complicațiilor ce pot apărea.

În al doilea rând, spirtul sau oțetul pot provoca arsuri pe pielea atât de delicată a copiilor. E adevărat că, în cazul adulților, o astfel de frecție poate scădea febra, datorită evaporării rapide de pe suprafața pielii, care lasă în urmă o senzație de răcorire. Dar nu puține sunt cazurile în literatura medicală în care copiii au suferit arsuri chiar și de gradul I după aplicarea unei frecții cu alcool sanitar sau oțet. Deci, chiar și diluate cu apă, spirtul sau oțetul pot răni pielea copilului.

În al treilea rând, trebuie ținut cont că, la copiii mici, suprafața corporală este foarte bine vascularizată în condiții de febră. Ceea ce înseamnă că oțetul sau spirtul se pot absorbi cu ușurință prin piele, ceea ce poate provoca alte probleme de sănătate, mult mai grave decât febra, inclusiv decesul. Deoarece să nu uităm că alcoolul metilic este extrem de toxic, iar absorbția transcutanată a spirtului-oțetului este extrem de rapidă.

În al patrulea rând, inhalarea vaporilor emanați în timpul unei frecții cu oțet sau spirt (dar în special cu spirt) poate provoca arsuri ale ochilor. În plus, vaporii sunt toxici și pentru căile respiratorii ale copiilor.

Frecție cu spirt sau oțet pentru a scădea febra? Ce măsuri poți lua atunci când copilul are febră

Așa că, data viitoare când copilul are febră, dacă nu dorești să îi dai antitermice (și dacă nu este vorba despre un bebeluș sub 3 luni), apelează mai bine la comprese umede (prosoape ude pe corp, șosetuțe umede în picioare sau comprese reci pe frunte). Sau dezbracă-l și bagă-l în cadă, în apă puțin mai rece, cu o temperatură mai mică cu maxim 1-2 grade decât cea a corpului. Alte măsuri care ajută la scăderea febrei sunt dezbrăcarea copilului și scăderea temperaturii ambientale.

Hidratarea este de asemenea foarte importantă. Dacă febra nu scade, este obligatoriu să iei legătura cu medicul de familie sau cu pediatrul. Și, nu uita, nu da niciodată aspirină unui copil sub 18 ani, deoarece administrarea acesteia a fost asociată cu apariţia sindromului Reye, o afecţiune relativ rară dar foarte gravă.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că febra nu este ea în sine o indicație de instituire a tratamentului cu antibiotice, fără recomandare medicală.

Sfaturi de la medicul pediatru. Cum tratăm corect febra pas cu pas

Febra peste 38.5 ºC trebuie scăzută în primul rând prin metode fizice: dezbrăcăm copilul, îi dăm să bea lichide des şi cu înghiţituri mici – apă, lapte, ceai îndulcit sau nu, compot.

Când creşte febra, copilul poate avea frisoane: tremură, se răcesc extremităţile. După ce se termină frisonul şi se încălzesc extremităţile îl putem şi împacheta în cearşaf sau prosop ud. Cearceaful sau prosopul cu care împachetăm copilul îl vom udă cu apă călduţă (nu rece!), apoi îl stoarcem bine, îl scuturăm (moment în care oricum se mai răceşte), apoi vom împacheta copilul în el, de la brâu în jos.

Când îl împachetăm, vom da jos scutecul sau chilotul. Ţinem copilul împachetat 5-10 minute, apoi scuturăm sau udăm din nou cearceaful şi îl împachetăm din nou pe copil încă 5-10 minute. Repetăm aceste etape de 4-5 ori, până când febra scade cu cel puţin 1 grad.

Dacă dorim să îi facem baie de scădere a febrei, punem apă normal de caldă (38 ᵒ), până când apă ajunge la burtică când copilul stă în şezut în cadă. Îi dăm jucării sau ne jucăm cu el în cadă, timp în care vom răci treptat apă. La dus procedăm la fel, scădem treptat temperatura apei. Poate stă în cadă (sub dus) 20-30 de minute, dar să nu îi fie frig. Dacă îi este frig îl scoatem din baie, îl ştergem şi îl îmbrăcăm normal.

Febra la copii. Cum asociem medicamentele

Manevrele fizice de scădere a febrei este bine să le asociem cu medicamente antitermice, după schema de mai jos.

a. Paracetamol, care este recomandat de la naştere (suspensii: panadol, calpol, eferalgan).

b. Sau îi putem da Ibuprofen recomandat de la 3 luni şi 6 kg (există multe preparate pe piaţă, dintre cele mai cunoscute fiind ibugesic, ibalgin, nurofen, marcofen etc şi supozitoare cu ibuprofen).

c. După 8 luni şi 8 kg se poate folosi metamizol sodic (alvotor, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin), dar este de preferat să îl folosim cât mai rar şi doar dacă febra este mare, peste 39.5 ᵒ C intrarectal.

Dozele medicamentelor antitermice se calculează în funcţie de vârstă şi de greutate corporală. Distanţa dintre dozele aceluiaşi medicament este bine să fie măcar de 6-8 ore. Dacă febra apare mai repede de 6 ore putem asocia un alt medicament, cu o altă substanţă activă.

Cea mai frecventă asociere este ibuprofen cu paracetamol. Dar nu este obligatoriu să îi dăm la 4 ore alternativ, unul sau altul, dacă copilul nu are febra. Este recomandat să îi dăm medicamente doar când febra creşte peste 38.5º C intrarectal.

Pentru a afla mai multe despre subiectul febra la copii si tratamentele corecte pentru asta, va recomandăm și următoarele articole:

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa