De ce nu ar trebui să folosești niciodată ibuprofen pentru a trata varicela

Iulia Mirică

Medicii atenționează asupra faptului că administrarea de ibuprofen în tratarea febrei care apare în cazul varicelei este interzisă. Cazul prezetat mai jos, care a apărut în Statele Unite, s-a soldat cu suprainfecții, însă copilul a supraviețuit. În România, un copil din Pașcani a murit după ce a fost tratat cu ibrupofen, la sfatul medicului de familie, iar modalitatea în care s-a intervenit pentru salvarea lui a fost dezastruoasă, conform declarațiilor părinților.

Medicul pediatru Mihai Craiu atenționează auspra faptului că „în varicelă nu se administrează ibuprofen sau alte antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) deoarece creste semnificativ riscul de complicații grave. Sindrom Reye, care este mortal deseori, în cazul utilizării aspirinei, si respectiv complicatii supurative sau necrotice ale pielii si tesutului celular subcutanat, în cazul utilizării ibuprofenului. Pentru febră, în aceste cazuri de varicelă, se recomandă paracetamolul”.

Pentru a vedea că riscul de complicații foarte grave creste de 5 ori după utilizarea de ibuprofen, medicului recomandă acest articol de specialitate. „În articol apare o precizare asupra mecanismului prin care AINS ar putea favoriza apariția fasceitei necrozante in varicela. Aceasta este produsa prin favorizarea actiunii necrotice a Streptococului pyogenes in cazul inhibarii activitații antimicrobiene a neutrofilelor. Deci nu varicela in sine poate genera complicatii si eventual deces ci complicatiile ei cum ar fi cele generate de suprainfectia veziculelor”, detaliează medicul pediatru pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Un caz din SUA care s-a soldat cu cicatrici grave

Hayley Lyons, o mamă din Washington, SUA, a distribuit pe contul său de Facebook poze cu reacția pe care a avut-o fiul său la ibuprofenul prescris pentru tratarea unora dintre simptomele provocate de varicelă, mesajul său fiind până în prezent redistribuit de aproape 350.000 de persoane.

Pentru că fiul său a făcut septicemie, această mămică și-a dorit să avertizeze cât mai mulți părinți în legătură cu pericolul pe care îl presupune administrarea ibuprofenului copiilor cu varicelă.

Ibuprofenul nu se recomandă NICIODATĂ în cazul varicelei!

Hayley a spus că mai mulți doctori i-au prescris ibuprofen copilului său bolnav de varicelă, dar că starea lui s-a deteriorat și a ajung la spital cu septicemie. Aici i s-a spus că nu ar fi trebuit să îi dea niciodată celui mic acel medicament, deoarece poate provoca o reacție periculoasă în cazul erupției de varicelă, care poate pătrunde adânc în țesutul pielii.

În postarea sa de pe Facebook, Hayley a spus: „A început o nouă epidemie de varicelă, așa că vreau să le reamintesc părinților să nu le dea copiilor lor ibuprofen. Patru doctori diferiți de la spitalul nostru local l-au prescris pentru Lewis, deoarece nu reușeam să-i scădem temperatura.”

„Acest tip de medicament este un antiinflamator, care poate interfera cu varicela, făcând erupția să pătrundă mai adânc în țesutul pielii. Am aflat lucrul acest doar când am mers cu Lewis la Alder Hey (n.red.: un spital mai mare din aceeași zonă în care locuiesc Hayley și fiul său), deoarece medicii de la spitalul nostru îl trimiteau acasă spunând că este doar varicelă. El a făcut septicemie și a fost internat la Alder Hey de îndată ce am ajuns.”

„Doar pentru că am insistat și pentru că l-am dus pe Lewis la un spital de copii pe propria răspundere a fost bine. Această situație ar fi putut avea un final mult mai grav în cazul în care nu am fi dat peste sfaturile, grija și cunoștințele doctorilor de la Aldery Hay.Utilizați doar paracetamol pentru febra copiilor.”

De-ce-nu-ar-trebui-să-folosești-niciodată-ibuprofen-pentru-a-trata-varicela-1

„Pe site-ul oficial Nurofen este indicat faptul că nu ar trebui luat acest medicament în caz de varicelă. Dar atunci când doctorii îl prescriu, cine suntem noi să punem la îndoială această decizie?”

Hayley a mai declarat: „Lewis este bine acum, însă încă mai are cicatrici.”

Pentru prevenirea varicelei există soluția vaccinării, cu un produs opțional în România, care se face în două doze.

Cițiți mai multe despre varicelă și complicațiile ei în articolele de mai jos: 

Iar mai multe informații despre medicamentele interzise copiilor mici aflați aici: Trei categorii de medicamente strict interzise copilului mai mic de un an

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa