De ce fac copiii pipi in pat?

TOTUL DESPRE MAME
pipi în pat

Enurezisul (incontinenţa urinară) este o problemă des întâlnită la copiii aflați în diferite etape de dezvoltare, dar mulţi dintre ei reuşesc să rezolve această problemă fără ajutor din exterior. Totuşi, există mai multe lucruri pe care le poţi face că să-ţi ajuţi copilul să se simtă mai bine când face pipi in pat.

Ştiai că aproximativ 20% dintre copiii de 5 ani încă udă patul? Până la vârstă de 10 ani, doar 5% încă mai fac pipi in pat.

Ce trebuie să ştiţi despre enurezis (pipi in pat)

A face pipi în pat se mai numeşte şi enurezis nocturn, lucru des întâlnit la majoritatea copiilor.

Cei mai mulţi copii nu mai fac pipi în pat în timpul somnului de zi, asta începând cu vârstă de 3 ani, iar începând cu vârstă de 5 ani, majoritatea copiilor nu mai fac pipi in pat nici noaptea. Totuşi, mulţi preşcolari încă mai udă patul din când în când.

Mulţi copii nu mai au această problemă la vârstă la care încep şcoala, dar există şi excepţii, mai ales în cazul preşcolarilor.

Cauzele enurezisului/De ce face cel mic pipi in pat?

Nu există un vinovat când vine vorba de pipi in pat. Nu e vorba de lene şi nu e nici un strigăt disperat de a-ţi atrage atenţia. Copiii care fac pipi în pat pur şi simplu nu sunt în control 100% şi nu se trezesc atunci când vezică e plină şi trebuie să meargă la baie.

Cei mai mulţi copii care fac pipi în pat au un somn mai adânc decât ceilalţi şi sunt mai greu de trezit. Asta înseamnă că nu se pot trezi când au vezică plină.

Există totuşi şi nişte implicaţii medicale în anumite cazuri, aşa că nu strică o vizită la doctor că să fii sigură că cel mic nu are o problemă de natură medicală. Mulţi copii care fac pipi în pat produc mai multă urină pe timpul nopţii din cauza nivelului scăzut al unui hormon care controlează acest departament pe timpul nopţii.

Enurezisul este un lucru care se transmite din tată în fiu, aşa că să nu fii surprinsă dacă afli că şi părinţii tăi sau unchii tăi făceau pipi in pat şi încă se trezesc în timpul nopţii că să meargă la toaletă.

De multe ori, copiii care fac pipi în pat se abţin când dorm în altă parte decât acasă la ei. Asta se întâmplă pentru că nu se simt în largul lor când dorm într-un pat străin şi nu cad într-un somn profund. Când sunt acasă, complet relaxaţi, le revine somnul dulce şi adânc şi e posibil să ude din nou patul.

De asemenea, stresul este o altă cauza a enurezisului. Copilul, dacă este supărat sau dacă îl deranjează ceva foarte tare, e posibil să facă pipi in pat, chiar dacă acest lucru nu s-a mai întâmplat de mult. Odată ce scapă de stres, dispare şi deranjul de pe timpul nopţii. Dacă cel mic începe să facă pipi în pat noaptea după o pauză mare în care nu s-a mai întâmplat asta, e bine să mergi cu el la doctor să te asiguri că nu e vorba de o infecţie sau de altă problemă medicală.

Rolul părinţilor

Spune-i copilului tău că ce se întâmplă e un lucru normal şi că nu are niciun motiv să fie jenat pentru că va scăpa de acest lucru. Poţi să-i spui poveşti amuzante pe care le ştii şi tu de la părinţii tăi de când erai mică şi făceai pipi în pat, copilul tău se va simţi mai bine ştiind că şi ţie ţi s-a întâmplat asta.

Încearcă să-l faci pe cel mic să bea mai multe lichide pe timpul zilei, şi cât mai puţine pe măsură ce se apropie ora de somn. Evită băuturile care conţin cafeină pentru că acestea cresc nivelul de urină produs şi copiii se vor duce la baie mai des.

Aminteşte-i să meargă încă o data la toaletă chiar înainte de a merge la culcare pentru a evita sa mai faca pipi in pat.

Explică-i ce se întâmplă. De exemplu, spune-i clar că: „atunci când dormi, creierul tău nu primeşte mesajul că trebuie să mergi la toaletă şi de aceea nu te trezeşti”. Ai putea să-i mai spui, pe înţelesul lui, că: „vezica ta, locul în care se strânge pipiul, nu a crescut suficient şi încă nu e destul de mare pentru cât pipi trebuie să ţină, dar asta se va schimbă pe măsură ce creşti şi tu”.

Deşi cei mai mulţi copii se dezvaţă de a face pipi în pat, încrederea în sine poate fi afectată pe durata procesului. Dacă enurezisul îl stresează sau îl îngrijorează pe cel mic, fă ce poţi că să-l faci să se simtă mai bine. Aminteşte-i că asta nu se va întâmpla până la adânci bătrâneţi şi că nu trebuie să-şi facă griji. În unele cazuri, să-l duci pe cel mic la baie de 2-3 ori pe noapte după ce a adormit poate fi o soluţie, dar nu funcţionează mereu.

Protecţie pentru pat:

– acoperă salteaua cu plastic sau cu aşternuturi rezistente la apa.

– pune o bucată de celofan peste cearceaf şi un prosop peste.

Uneori ajută să laşi lumina aprinsă aproape de baie sau pe hol pentru ca celui mic să nu-i fie frică să meargă la toaletă.

Dacă pe timpul nopţii cel mic a făcut pipi în pat, fă-i un dus de dimineaţă că să se simtă curat şi să miroasă frumos şi să nu se simtă stânjenit la şcoală sau la grădiniţă.

Încurajările continue ajută foarte mult, mai ales imediat după micile incidente. În anumite cazuri, copiii nu se mai simt atât de ruşinaţi dacă pot ajuta punând cearceafurile şi hainele la spălat, asta doar dacă a fost ideea lui. Dacă îi sugerezi tu să facă asta, e posibil să considere că e pedepsit.

Când să mergi la doctor cu cel mic care face pipi in pat?

– când copilul tău e deja şcolar şi face pipi în pat pe timpul zilei, în somnul de după-amiază

– când copilul care nu a mai făcut de mult timp pipi în pat are din nou astfel de incidente pentru mai mult de 2 nopţi la rând

– tu sau cel mic sunteţi foarte supăraţi din acest motiv

– dacă ai întrebări sau nelămuriri despre enurezis

În tabără şi la petrecerile în pijama

Copilul tău e posibil să refuze o invitaţie la o petrecerea în pijama sau să nu vrea să meargă în tabără pentru că e stânjenit de incidentele din timpul nopţii. Încurajează-l să nu refuze astfel de distracţii. Pentru aceste situaţii, există un medicament hormonal (un spray nazal) care scade cantitatea de urină produsă pe timpul nopii. Întreabă medicul dacă acest medicament e bun şi pentru copilul tău.

Dacă îl trimiţi pe cel mic în tabără, vorbeşte cu educatoarea şi explică-i că e posibil ca incidentele pe timpul nopţii să se întâmple în cazul copilului tău. Discută cu educatoarea că s-o pregăteşti pentru astfel de situaţii şi vorbeşte apoi şi cu cel mic. Aceeaşi procedura e şi în cazul petrecerilor în pijamale la care trebuie să vorbeşti cu părinţii gazdă şi să le explici ce se poate întâmplă.

Ce să nu faci

Nu-l pedepsi, nu-l critica, nu râde de cel mic şi nici nu-i lăsa pe alţii să-i facă asta. Astfel de atitudini îl vor tensiona pe cel mic şi vor agrava această problemă minoră. Nu-ţi pune copilul să pună cearceafurile şi hainele la spălat după un incident pe timpul nopţii; o va interpreta ca pe-o pedeapsă şi e suficient că se trezeşte stânjenit şi că se simte prost când îşi da seamă de ce s-a întâmplat.

În cazul copiilor trecuţi de 7 ani care fac pipi in pat

Dacă enurezisul nu e problemă atât de mare pentru tine şi pentru copilul tău, atunci poţi pur şi simplu să aştepţi să treacă. Ţine minte, însă, că cei mici obişnuiesc să-şi ascundă jena şi sentimentele, aşa că găseşte o modalitate să afli ce e cu adevărat în mintea copilului tău legat de acest aspect în particular. Discută cu doctorul să găsiţi o soluţie sau o medicamentaţie pentru această mică problemă. Alarmele setate la intervale regulate pe timpul nopţi e posibil să ajute şi ele. La oricare dintre soluţii decizi să apelezi, ţine minte că trebuie să fie una care să nu-l ruşineze şi mai mult pe copilul tău.

Ţine minte!

Aminteşte-i copilului tău că a face pipi în pat e un lucru normal pe care îl fac mai toţi copiii, chiar şi colegii şi prietenii lui.

Nu-l pedepsi, nu-l critica şi nu râde de el.

Du-l la un control medical că să fii sigură că nu există alte cauze pentru aceste incidente.

Încearcă un sistem cu alarme pe timpul nopţii pentru copilul care a trecut de 7 ani sau pentru cel care e vizibil stânjenit de această problemă.

Încurajează-l să meargă în tabere şi la petreceri în pijamale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa