articol sustinut de

De ce e important să dai apă copilului. Rolul hidratării și riscurile unui aport insuficient

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
apa copil
Calitatea apei este importantă pentru toată lumea, dar cu atât mai mult pentru copii. O hidratare adecvată nu doar cantitativ ci și calitativ, este crucială pentru a le proteja sănătatea. FOTO: Shutterstock

Având în vedere că apa reprezintă 60% din greutatea corporală, este lesne de înțeles de ce este atât de importantă hidratarea: aproape toate sistemele esențiale ale organismului, pentru a funcționa normal și a asigura supraviețuirea, depind de apă. Așa că apa face mai mult decât să potolească setea.

Dacă până la vârsta de șase luni, copiilor le asigurăm hidratarea prin lapte – matern sau din formulă de lapte preparată pe bază de apă – după această vârstă trebuie să intre într-un proces de consum direct de apă. Din cană cu pai, sticle speciale sau pahare adaptate, copilul trebuie învățat să consume apă în mod regulat. Nu doar de sete – setea e „un semnal de alarmă” pe care corpul îl transmite când deja hidratarea scade la cote inconfortabile – ci pentru a-și asigura sănătatea pe termen lung. Părinții sunt principalii educatori așa că a bea apă trebuie să devină o regulă de familie. În plus, ei trebuie să le asigure copiilor nu numai modelul de consum – când și câtă apă să bea –, ci și sursa – de la dozator sau surse sigure din punct de vedere medical.

Rolul apei în funcționarea corpului:

Reglează temperatura corpului – când corpul se încălzește, apa care este stocată în straturile de mijloc ale pielii iese la suprafață sub formă de transpirație și, pe măsură ce se evaporă, răcește corpul. Atunci când în corp este prea puțină apă, stocarea căldurii crește și persoana devine mai puțin capabilă să tolereze solicitarea termică.

Ajută la digestie și la prevenirea constipației – consumul de apă înainte, în timpul și după masă ajuta corpul să descompună mai ușor alimentele consumate, ceea ce favorizează o digestie bună;

Ajută la absorbția nutrienților – pe lângă faptul că ajută la descompunerea alimentelor, apa ajută și la dizolvarea substanțelor nutritive din alimente (vitamine și minerale), pe care mai apoi organismul le folosește pentru îndeplinirea unei serii de funcții;

Îmbunătățește circulația oxigenului din sânge – apa transportă în corp nu numai substanțe nutritive, ci și oxigen. Un consum zilnic optim de apă îmbunățește circulația și are un impact pozitiv asupra sănătății generale;

Ajută la producerea salivei – apa este o componentă principală a salivei, salivă care include, de asemenea, cantități mici de electroliți, mucus și enzime. Apa este esențială pentru descompunerea alimentelor solide și pentru a menține gura sănătoasă;

Îndepartează reziduurile și toxinele prin procesele de transpirație, urinare și defecare;

Protejează țesuturile, măduva spinării și articulațiile – consumul de apă ajută la lubrifierea articulațiilor și este benefică inclusiv măduvei spinării și țesuturilor;

Menține strălucirea pielii – un aport adecvat de apă va ajuta la menținerea pielii hidratate și poate încuraja producția de colagen;

Ajută funcția cognitivăhidratarea adecvată este cheia pentru a păstra în formă funcția cognitivă. Un consum insuficient de apă poate afecta negativ concentrarea, vigilența și memoria pe termen scurt.

Știați că…

… deshidratarea severă poate duce la o serie de complicații grave, inclusiv inflamarea creierului, insuficiență renală și convulsii?

S-ar putea crede că apa, toată, este… apă și-atât, că nu există diferențe între tipurile și sursele de apă. Nu e deloc așa. Apa de la robinet, furnizată și controlată de o autoritate locală, provenind dintr-o stație de tratare a apei, este bună pentru consum. Există însa și situații – în general la sate și comune – în care apa de la robinet, chiar daca ajunge printr-o retea de conducte in casele consumatorilor, nu provine dintr-o statie  de tratare, astfel încat e foarte posibil să nu fie potabilă, bună pentru consum. Apa din aceste surse trebuie analizată fizico-chimic și microbiologic și, în funcție de parametrii care nu se conformează indicatorilor de potabilitate, trebuie folosite sisteme complexe și personalizate de tratare apa. Atenție! În aceste cazuri, nu sunt suficiente filtrele!

Apa oferită copiilor, o prioritate!

Calitatea apei este importantă pentru toată lumea, dar cu atât mai mult pentru copii. O hidratare adecvată nu doar cantitativ ci și calitativ, este crucială pentru a le proteja sănătatea. Apa de calitate, fie că este filtrată sau îmbuteliată, reprezintă o alegere inteligentă care susține funcțiile fiziologice și contribuie la menținerea unei sănătăți optime.

Cea mai bună opțiune pentru copii (dar și pentru unele categorii de adulți, ca de exemplu cei care suferă de hipertensiune arterială ori au o predispoziție de a dezvolta pietre la rinichi) este apa îmbuteliată, oligominerală. Acest tip de apă este adesea recomandat de pediatri pentru prepararea laptelui formulă. Consumul unei ape de proastă calitate, care conține microorganisme și substanțe chimice nocive, poate duce la boli grave cum ar fi infecții gastrointestinale, intoxicații și chiar afecțiuni cronice.

Deshidratarea severă pune în pericol viața copilului

În ceea ce privește consumul de apă la copii, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acesta să fie adaptat necesităților lor. De exemplu, pentru un copil de grădiniță se recomandă aproximativ 800 ml/zi de apă, iar pentru un copil de gimnaziu circa 1200 ml/zi de apă. Aceste cantități sunt orientative, fiind necesară adaptarea la condițiile de mediu (cantitatea de apă consumată va crește pe timpul verii), masa corporală (aproximativ 30 ml/kgc) și activitățile fizice desfășurate.

Este de subliniat faptul că bebelușii și copiii mici, cu vârsta până la 5 ani, se deshidratează mult mai ușor decât adulții. Deshidratarea, instalată fie ca urmare a unui consum insuficient de apă, fie ca urmare a unei îmbolnăviri care se manifestă cu febră, vomă și/sau diaree, poate avea urmări dramatice, care pun viața în pericol.

O generație pentru un viitor mai curat

În contextul actual al schimbărilor climatice și al poluării masive, educația ecologică este esențială. Educația copiilor în combaterea poluării prin reducerea consumului de apă din PET-uri este necesară în vederea protejarii mediului și formarii unei generații implicate in conturarea unui viitor mai curat. Prin informare, conștientizare și implicare activă se pot forma generații responsabile, capabile să facă diferența în lupta împotriva poluării cu plastic.

Prima „lecție” care ar trebui predată copiilor de către părinți este de a renunța la consumul de apă din PET-uri, atâta vreme cât există alternative: filtrele de apă și dozatoarele de apă, cu sticle reutilizabile oferite la schimb. În loc de a cumpăra copilului, zilnic, PET-ul de 500 ml cu apă pe care e bine să îl aiba la el la grădiniță, la școală și la joacă, alternativa ecologică este de a i se oferi propriul recipient, care poate fi reumplut cu apă filtrată sau de la dozator. Chiar este timpul să schimbăm obiceiurile și să adoptăm alternativele sustenabile, cât nu este mult prea târziu.

Asigurați un consum sănătos de apă pentru întreaga familie, optând pentru apă de calitate și recipiente sustenabile apelând la un serviciu de apă potrivit nevoilor și bugetului – fie că vorbim de un abonament cu apă îmbuteliată în sticle reutilizabile, livrată regulat, fie că vorbim de un abonament cu sistem de filtrare a apei din rețea. Pentru a elimina complet plasticul, învățați copilul să poarte cu el o sticlă reutilizabilă cu apă, pe care să o alimenteze la purificatorul de apă de acasă și din care să bea de-a lungul orelor de școală sau cât timp este în mișcare și fără acces la o sursă potabilă și sustenabilă de apă.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa