De ce copilul refuză mâncarea

Alexandra Ion

Iată un veșnic izvor de bătăi de cap: situația în care copilul refuză mâncarea! Dacă o face selectiv, față de anumite alimente, mai este cum este, dar dacă copilul refuză constant mâncarea sau acceptă doar un număr mic de alimente, atunci este o problemă.

Vorbim despre toate acestea și despre principalele cauze pentru care copilul refuză mâncarea, dar și despre cea mai bună strategie de urmat pentru a rezolva sau depăși problema.

Înainte de toate, toți părinții trebuie să știe că este în instinctul copilului să refuze mâncarea.

La copilul care a trecut de prima etapă a diversificării, refuzul de a mânca are mai multe cauze. Există situații în care copilul refuză să mănânce pentru că pur și simplu nu-i este foame.

Există copii care mănâncă prea puțin din porția lor de mâncare, copii care aleg să mănânce doar anumite alimente și copii cărora le scade brusc apetitul sau căpăta o adevărată aversiune față de mâncare ori față de unele feluri de mâncare sau alimente.

Situația este cu adevărat problematică dacă copilul își pierde cu adevărat apetitul, iar ceea ce mănâncă este insuficient pentru a acoperi nevoile sale nutriționale.

În aceste condiții, un control medical este necesar. Sunt mai multe afecțiuni care printre simptome au și pierderea apetitului. Medicul poate face un examen clinic copilului și un set de analize pentru a identifica o eventuală cauză. De la paraziții intestinali la unele forme de cancer, de la tuberculoză la afecțiuni metabolice, de la boli endocrine, la anemie, de la infecții la boli din spectrul afecțiunilor autoimune pot da inapetență.

Dacă nu există o afecțiune, este foarte posibil ca refuzul de a mânca să aibă cauze psihologice.

Iată care sunt câteva dintre cele mai comune cauze psihologice pentru care  refuză  mâncarea:

Refuzul de a mânca este reacția copilului la anumite situații stresante sau tensionate. Poate să fie vorba despre întâmplări de la grădiniță sau școală, ironii ale unor copii sau situații stânjenitoare în care acesta s-a aflat sau situații din familie. Copilul are o capacitata scăzută de a-și exprimă trăirile, stările și emoțiile, mai ales în cazul celor mai mici de șase ani. În general, copilul va spune cu greutate ce probleme a avut sau ce anume îl supără. Uneori, nici nu conștientizează unele din situațiile stresante prin care trece, dar acestea îi pot afecta pofta de mâncare.

Părinții trebuie să știe că pofta de mâncare și refuzul de a mânca sunt indicatori importanți ai stărilor emoționale și pot pune în evidență o anxietate, o tensiune, o teamă, o preocupare accentuată a copilului, un eveniment stresant sau o situație care produce disconfort psihic.

Refuzul de a mânca poate fi și o formă de protest, o expresie a opoziției copilului.

De regulă, această situație apare după ce acceptă să mănânce ceva ce i-a fost impus de un adult autoritar, cu alte persoane mai puțin intransigente. Impunerea de a mânca în mod forțat contribuie la sporirea reacției de aversiune și declanșează un război cu copilul, iar situațiile tensionate (refuzul celui mic de a mânca și reacția de autoritate a adultului se vor repeta și vor accentua problema).

Tulburările alimentare sunt o altă cauză serioasă care poate explica refuzul copilului de a mânca.

Fie copilul manifestă un total dezinteres față de mâncare, fie se opune extrem de vehement ideii de a mânca sau mănâncă foarte puțin, iar masa este un chin. Tulburările alimentare de acest gen sunt frecvente și pot avea consecințe neplăcute pe termen lung dacă nu sunt gestionate corect.

Pentru mai mulți părinți, mai ales în cazul copiilor mai mici, masa este o luptă în încercarea de a-l convige să mănânce, însoțită de agitație, zbătut, scuipat, aruncarea mâncării sau a farfuriei, de amenințări, șantaj, povești, lingurițe cu mâncare numărate și iar numărate, plâns și suspine și, în final, resemnarea părintelui. Problema se complică cu vărsături după masă, dureri de burtă și, uneori, scaune diareice.

Specialiștii spun că sursa acestor situații neplăcute este de cele mai multe ori adultul și o strategie neispirată a acestuia față de copil.

Părintele este cel care trebuie să-și analizeze comportamentul și să-l reevalueze. Dacă un copil mai mic de doi ani refuză mâncarea, cea mai proasă decizie a părintelui este de a-l forța să mănânce, iar o atitudine echilibrată și calmă este primul pas în rezolvarea problemelor.

Până la doi ani, foarte rar un copil refuză mâncarea dacă îi este foame. Copilul mic acceptă să mănânce chiar dacă mâncarea nu are un gust prea bun (din punct de vedere al adultului), chiar dacă aspectul este ciudat și culoarea bizară. Copilul va mânca dacă îi este foame și va refuza mâncarea dacă s-a săturat.

Odată ce ai înțeles acest aspect, cea mai mare parte din problemă este rezolvată. Strategia este foarte importantă, mai ales în perioada primei diversificări, când cel mic primește primele alimente. Nu face greșeala de a-l forța să mănânce pentru că de aici și până la a provoca respingerea alimentelor și a-l determina să refuze mâncarea, este doar un pas.

Părinții mai trebuie să știe că există o legătură directă și foarte puternică între emoții, stres, dezvoltarea personalității copilului și mâncare, iar mâncarea este cel mai simplu mod în care copilul poate exprimă ce nevoie are, dar și o cale prin care acesta anunța o serie de probleme, de la cele de sănătate până la cele psihologice.

Soluția cea mai bună pentru părinții care se confruntă cu un copil care refuză mâncarea este pasul înapoi, o anume libertate acordată copilului (inclusiv să-l lași să mănânce cu mâna lui) și reluarea treptată a bunelor obiceiuri.

 

 

Citește și ”Copilul meu nu mănâncă!” de Carlos Gonzalez și află ce ai de făcut când copilul nu mănâncă. Detalii AICI.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa