De ce apare rahitismul la copii?

Ramona Dinescu
vitamina D soare

Rahitismul la copii reprezintă o afecțiune ce afectează dezvoltarea țesutului osos, principala cauză fiind deficiența prelungită de vitamina D.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, spune că vitamina D susține absorbția calciului și a fosforului din tractul gastro intestinal. Un deficit de vitamina D duce la incapacitatea de a menține un nivel potrivit de calciu și fosfor în oase, ceea ce atrage după sine rahitismul.

Suplimentele de vitamina D și de calciu în dietă, de obicei ajută la corectarea problemelor osoase asociate cu rahitismul. Atunci când rahitismul este cauzat de o altă problemă medicală, copilul ar putea avea nevoie de alte medicamente sau tratamente. Unele deformări scheletice cauzate de rahitism pot necesita intervenții chirurgicale de corecție.

Simptomele rahitismului la copii

–          Creștere întârziată

–          Durere la nivelul coloanei vertebrale, a pelvisului și a picioarelor

–          Slăbiciune musculară

Deoarece rahitismul înmoaie plăcile de creștere la capetele oaselor unui copil, poate provoca deformări scheletice, cum ar fi: stern în carenă, bombat anterior, tibie în iatagan, când oasele gambei sunt curbate, proeminențe apărute la nivelul coastelor, pe toracele anterior, cifoze, scolioze, sau chiar cifoscolioze (dacă rahitismul apare la copiii mai mari de 2 ani), tasări de corpuri vertebrale, cranio tabes (craniu malformat).

De ce apare rahitismul la copii?

Corpul nostru are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul și fosforul din alimentație. Rahitismul poate apărea în cazul în care copilul nu primește suficientă vitamina D sau în cazul în care corpul său are o problemă în a folosi corespunzător vitamina D. Ocazional, dacă copilul nu primește suficient calciu sau vitamina D, poate suferi de rahitism.

Lipsa vitaminei D

Copiii primesc vitamina D din două surse importante.

–          Lumina soarelui. Pielea produce vitamina D atunci când este expusă la soare. Însă copiii din țările dezvoltate au tendința de a sta cât mai puțin timp în aer liber, la soare. De asemenea, ei folosesc mai mereu creme cu factor de protecție solară care blochează razele ce activează capacitatea pielii de a produce vitamina D.

–          Alimentație. Uleiul de pește, grăsimea de pește și albușul de ou conțin vitamina D. Vitamina D a fost adăugată și în anumite alimente precum laptele, cerealele sau unele sucuri de fructe.

Probleme cu absorbția vitaminei D

Unii copii se nasc cu sau dezvoltă afecțiuni medicale care afectează modul în care organismul lor absoarbe vitamina D. Iată câteva exemple:

–          Boala celiacă

–          Boala intestinală inflamatorie

–          Fibroză chistică

–          Probleme la rinichi

Factori de risc pentru rahitismul la copii

–          Pielea închisă la culoare nu reacționează la fel de bine la lumina soarelui, prin urmare produce mai puțină vitamina D.

–          Deficiența de vitamina D a mamei în timpul sarcinii. Un bebeluș a cărui mamă a avut carențe mari de vitamina D în sarcină se poate naște cu semne de rahitism sau le poate dezvolta la câteva luni după naștere.

–          Copiii care trăiesc în locuri unde este mai puțin soare, prezintă un risc mai mare de a dezvolta rahitism.

–          Copiii născuți prematur au risc mai mare să devină rahitici.

–          Anumite tipuri de medicamente anticonvulsii, antiretroviale, folosite pentru tratamentul infecțiilor HIV, interferează cu abilitatea organismului de a folosi vitamina D.

–          Laptele matern nu conține suficientă vitamina D pentru a preveni rahitismul. Bebelușii care sunt exclusivi alăptați la sân, au nevoie de suplimente cu vitamina D.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa