Întrebarea Dăm sau nu suplimente copiilor?, a fost prilej de dezbatere cu ocazia lansării volumului 2 din Cartea bebelușului. Lansarea a fost urmată de atelierul „Primii pași spre sănătate”, cu dr. Ana Culcer și dr. Ilinca Tranulis, medici pediatri.
Dăm sau nu stimulente copiilor pentru a le crește imunitatea, de exemplu, sirop de cătină cu miere?
„Stimulentele sunt de tot felul, nu au ce rău să facă, majoritatea sunt cu colostrum. Dacă copiii au o imunitate bună fac forme mai ușoare de boală”, a fost comentariul medicului primar pediatru Ana Culcer, doctor în științe medicale.
Acest gen de suplimente nu trebuie să fie bază tratamentului atunci când este vorba despre forme grave de boală. „Toate sunt adjuvante, o formă mai concentrată a unor componente care se pot lua și dintr-o alimentație echilibrată. Rețineți că niciunul nu folosește în caz de afecțiuni grave ”, a atenționat și dr. Ilinca Tranulis.
Imunizăm sau nu cu vaccinurile opționale?
O altă problemă intens dezbătută a fost cea a vaccinărilor din schema opțională. Dr. Ana Culcer le-a recomandat mamelor să își imunizeze copiii, inclusiv pentru afecțiunile care nu sunt în programul național, gen rotavirus sau varicelă.
„Un copil nevaccinat este un pericol pentru toti ceilalti copii dacă nu sunt vaccinați pentru că nu au ajuns la vârsta de imunizare. Mai bine previi decât să tratezi. Eu le recomand pe toate, dacă aveți bani să le cumpărați vă recomand să le faceti. Atenție, însă, dacă le cumpărați din afara țării, aveți grijă să fie transportate în condiții speciale, la rece”, a recomantat dr. Ana Culcer.
În situația în care micuții nu sunt imunizați pentru că nu s-au găsit vaccinuri, cum s-a întâmplat frecvent în ultimele luni, trebuie reluată schema de vaccinare în totalitate, mai ales dacă se întârzie foarte mult.
NOU! Poți comanda cartea Dr. Ilinca Tranulis pe site-ul editurii ZYX Books. Primele 1000 de zile este disponibilă pe zyxbooks.ro.